bugün

20 Haziran 1946 tarihinde Konya ılgın'da doğmuştur. Asıl adı Ömer Zülfü Livaneli'dir. Bağlama çalmayı çocukluğunda öğrenmiştir.
1972'de isveç'e yerleşmiştir. 1974-1975 yıllarında Stockholm'de müzik öğrenimi görmüştür. Aynı yıllarda bağlama eşliğinde doldurduğu politik ağırlıklı uzunçalardan sonra giderek Batı çalgılarıyla geleneksel çalgıları bir arada kullanarak düzenlemeler yapmıştır.
300 bestesinin birçoğu değişik sanatçılar tarafından yorumlanan Livaneli bugüne dek yaklaşık 25 kaset/plak/CD hazırlamıştır. Bunlar Türkiye, Yunanistan, çeşitli Avrupa ülkeleri ve ABD'de çıkmıştır. "Otobüs", "Sürü", "Hazal", "Yılanı Öldürseler", "Yol", "Sis" en bilinenleri olan yaklaşık 30 filmin müziğini yapmıştır.
1995 yılından beri UNESCO kültür elçisi görevini sürdüren Livaneli, "Yer Demir Gök Bakır"*, "Sis"* gibi filmleri yönetti ve çeşitli ödüller almıştır.
"Diktatör ile Palyaço"*, "Sosyalizm Öldü mü"*, "Orta Zekalılar Cenneti", "Arafat'ta Bir Çocuk"*, "Livaneli Besteleri-Nota"*, "Bir Kedi Bir Adam Bir Ölüm"*, "Engereğin Gözündeki Kamaşma,"(2001), Mutluluk, * adlı kitapları yayımlanan, filmleri ve müzik çalışmalarıyla "Altın Palmiye", "En iyi Müzisyen" gibi birçok ödül alan Livaneli, günlük bir gazetede yazarlık yapmaktadır. *
gözlerin , sevda değil , leylim ley gibi eserlere sahip değerli sanatçımız.
2002 yılında chp'den istanbul milletvekili olarak tbmm'ye girdi.
mutluluk adındaki romanı okunası insan
(bkz: karlı kayın)
şarkısını söylerken içindeki en baskın olan şu cümlenin aklımda kaldığı şarkı...NE ÖLÜMDEN KORKMAK AYIP NE DE DÜŞÜNMEK ÖLÜMÜ...
istanbul bağımsız milletvekilidir.maalesef kavgalı, hatta maalesef herzamanki gibi kavgalı geçen bir kurultayın ardından maalesef partisinden* istifa efmiştir.
Bir kedi,Bir adam,Bir Ölüm adlı kitabıyla kendisine olan hayranlığımın arttığı,kültürlü,alçakgönüllü yazar,politikacı,sanatçı,kültür elçisi.
alevi olmayan;ama alevi kültürünü çok iyi bilen vatan gazetesinde köşe yazıları yazıp gündemi en iyi yakalayan,son kitabı için chirac'tan tebrik alan,değeri hiçbir şekilde bilinmeyen,yalnızca aydın kitleyle,halkın belirli kesimlerinin çok sevdiğini düşündüğüm,ortalama fikirli halkı aydınlatmaya çalıştığı için bu mekanik kişilerce önü kesilen sanatçı ve siyasetçidir.
dünyada şarkıları en çok söylenen türk bestecisidir.ayrıca konserine en çok dinleyici gelen kişidir.ankaradaki açık hava konserini yarım milyon kişi seyretmiştir.kolay kolayda kırılacağa benzemiyor bu rekor.
Akşam gazetesinin abuk yazarı Oray Eğin'in kendisi üzerinden reklam yapmaya çalıştığı, riya, aldatma ve yolsuzluğun hakim olduğu ceylan derisi koltuklara oturamayacak kadar naif ve kişilik sahibi olan Atatürkçü sanatçı.
milletvekilidir

aynı zamanda unutulmaz bir sanatçıdır 19 mayıs 1997'de çankaya belediyesinin düzenledigi lıvanelı konserine yarım mılyon ınsan kişi katılarak bu alanda bir rekor kırmıstır
Konserde açılan bir pankartta şöyle yazıyordu: Geliyor birileri karanlık elleriyle, ama biz de, biz de geliyoruz, güneşle

son kitabı 'leylanın evi' büyük begeni toplamıstır

vatan gazetesinde köşe yazarlıgı yapmaktadır
(bkz: Nefesim nefesine)

zülfü livanelinin muhteşem türküsüdür
9 eylül 2006 da müziği bırakacagını söyleyen kişi.
(bkz: pişşt barmen)
mükemmel bi sese sahip, her zaman meclise girmeseydi hakkında hayırlısı olacağını düşündüğüm solcuların sesi..
(bkz: sevdalı başım)
an itibariyle sarı sıcak adlı proğramı izlemeye değer kılan kişidir.
Yaptığı şarkılar, yazdığı kitaplarla yurt içi ve yurt dışında başarılar elde eden ozan.*
HAPISHANELERDE DE YATTIM, KRALIYET SARAYLARINDA DA.. ZATEN HAYAT DA BU DEMEK DEĞIL MI.. DEMIŞ, HAYRAN BIRAKMIŞ, DIP DÜŞÜRMÜŞTÜR.
sırf şarkılarından dolayı sesine katlanılası insan...
Türkiye'deki en geniş katılımlı konserini vermiştir kendisi. Ankara hipodrom konserine 500.000 kişilik bir katılım söz konusu olmuştur. Aynı zamanda yazardır, konservatuvar mezunudur. Belli bir süre iskandinavyada yaşamıştır.
dün haber türk'te, orhan pamuk'un nobel edebiyat ödülünü almasıyla ilgili soruya verdiği cevapla bir kez daha hayran olduğum sanatçıdır. Kendisi orhan pamuk'u kutlamış ve nobel edebiyat ödülü'nün önemini belirtmiştir. Ama arada yaşar kemal'i de hatırlatmaktan geri kalmayarak, zamanlamayla ilgili de inceden bir gönderme yapmıştır.
sis ve yer demir gök bakır filmlerini çekmiştir.
kültür, sanat ve politika alanında yurtdışına açılabilen nadir sanatçılarımızdandır. hatta tek sanatçımız demek daha doğru olur.
(bkz: livaneli efsane konserler)