bugün

(bkz: liboşçuk)
Türkiye aleyhine bol bol konuşan, yabancıların çok sevdiği yazarımızdır.
kıymetini bilmediğimiz, bilemediğimiz nobel ödüllü ilk ve tek yazarımız.
tek bir romanını dahi sonuna kadar bitiremediğim yazar, nobelli, onlarca ödül, geveze, uzattıkça uzatan, reklamın anasını çözmüş kişi.
Halid Ziyaların Ahmet Hamdi Tanpınarların Namık Kemallerin Yakup kadrilerin rahmetli olduğu edebiyat dünyasında en iyi olabilir. Yaşasalar yüzüne bakılmaz bir balon. Evet.
Namık Kemal Tanzimat’la beraber ülkeye giren roman alanında eser vermesi bile başlı başına bir devrimdir. Kimsemin cesaret edemediği dönemde vatan yahut Silistre’yi yazıp oynatıp sürgün yemeyi göze alan bir vatan evladıydı. Sanatı toplumunu uyandırmak halkı için yazmıştır. Orhan pamuk denen vatandaş o dönem yazsa padişahı överdi Nobel almak için yaptığı gibi. Bilmem anlatabildim mi? Evet.
Başlığı altında yapılan forum tarzı atışmayı görse gülmezdi. Burayı okumayı bırak haberdar olduğunu bile sanmam. Olsa da umursamazdı..
Uzun süredir okumayı denemedim kitaplarını,Benim adım kırmızı adlı romanına lise zamanı başlamıştım fakat oldukça sıkıcı gelmişti.

Başarılı olan ama tarz olarak benimle uyuşmayan bir yazar.
Tam bir yaban çakalı. Eserleri de beş para etmez. Net.
Orhan pamuk'u Üniversitenin ilk senesinde yeni hayat kitabı ile tanımıştım.

Yıl 2002. Sırf seviyorum diye psikoloji yerine bilmem kaç puan düşük olan edebiyat bölümünü yazıyorum, annemin gözü yaşlı. Ben ise mutlu...
Okulumun denize nazır terasında elimde yeni hayat. "Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti" diye başlıyor.

Sevmiştim yeni hayat'ı.

Sonra dersler başlıyor. Yeni türk edebiyatı hocalarının kimisi kitabını okutuyor orhan pamuk'un, kimisi popüler kültür öğesi olarak bakıyor... Arada kalıyorum.

Sonra kar'ı okuyorum, Cevdet bey ve oğulları'nı, kara kitap'ı...
Okulumun son senesinde nobel alıyor Orhan pamuk.

Sanıyorum, seviyorum.

Ve yıllar sonra masumiyet müzesi'ni hediye ediyor bana çok değer verdiğim biri. Uzun süre ara vermiştim orhan pamuk'a. Başlıyorum yeniden.
Masumiyet müzesinde aldatma güzellemesini o kadar başarılı yapmış ki sibeli unutup kemale üzülüyorsunuz, keşke füsune kavuşsa diyorsunuz. bildiğiniz ahlak kurallarını unutup aldatılmış kadın olan sibele duygu beslemiyor blakis füsunu destekliyorsunuz.
Masumiyet müzesi ve kar harikadır. Kafamda bir tuhaflık da güzeldir. Gerçekten insanı alır götürür.
Nobrl ödülü kazanmış türk yazardır. Ermeni soykırımını kabul etmiştir.
https://m.youtube.com/watch?v=LcfV3bCUrrY

Dani rodrik bey’in hakkındaki görüşleri. Ehe.
ölmüş mü diye baktığım hede. tük amk.
Türk romanının en büyük yazarı olma konusunda tek rakibi Ahmet Hamdi Tanpınar olan abi.
Başka hiç bir romancımız bu abiler kadar enternasyonel bir dile sahip olamadı.
ikinci kitabını bitirmek üzereyim, ilk açtığınızda bu mu lan nobel ödüllü yazar diyorsunuz ama sonlara doğru bir alışma geliyor, henüz bir fikir oluşmadı kafamda ama bu ikinci de bittikten sonra galiba evet iyi yazarmış diyebilirim.
şovenist bir romancıdır.
kendisi sıradan adamdır.
Benim severek okuduğum bir yazardır. Önce kafamda bir tuhaflık adlı kitabını okudum. Doyamadım. Masumiyet müzesini okudum. Ikisinde cok farklı dünyaları anlatmış ama anlatımı cok güzeldi. Sonra kar romanını okudum. O da ayrı bir tat bıraktı bende. Gerçekten dili ve anlatımı cok güzel.
görsel
Çok tipik, çok standart bir cihangir solcusudur.
Hem eski yandaş, hem seküler fethullahçı, hem türkiye düşmanıdır.
Aldığı nobel de uluslararası çapta öttürdüğü "ermeni soykırımı" borazanı başta olmak üzere ülkesine ve tarihine habire sövmesinin, karalamasının ürünüdür..
orhan pamuk gibi değerli bir yazara sahip olduğumuz için övüneceğimize yeriyoruz. çünkü biz toplum olarak değerlerimizin kıymetini bilmeyiz. bence en iyi yazarlarımızdan biridir.
Benim adım kırmızı kitabı var bizde. Suç ve ceza bitince okumayı düşünüyorum. Bakalım nasıl yazmış.
Benim için başarının, azmin ve hırsın sembolüdür Orhan pamuk. idolüm, örnek aldığım; görüşlerinden, hayata baktığı geniş açılarının doğurduğu zengin fikirlerine kadar hayranlık duyduğum kişiliktir.

Cevdet bey ve oğulları için "ödül alan kitap satılıktır" diye çaresizce ilan verdiği gazeteden, new york times gazetesinde kitaplarını ve Türk edebiyatını tüm dünyaya tanıtacak ve Nobel alacak kadar yükselişi, çabasıyla ülkenin gururudur. Orhan'ın edebi anlatımının derinliği ve güzelliği yerine hâlâ bir iki görüşü üzerinden linç girişimleriniz sayesinde çok daha iyi yerlere geldi ve gittikçe dünya çapında tanımamaya başladı. Bir Türk yazar düşünün ki kitapları 47 dile çevrilmiş olsun.
Gıpta edilmeyecek gibi değil.

Biraz çetin Altan, azıcık marcel proust, cüzi miktarda Oğuz Atay, bolca da yaşar kemal harmanı sonucunda orhan pamuk çıkıyor böyle işte. *

"iğneyle kuyu kazar gibi sabırla hayal ederek kurduğum bu alem bana o zaman her şeyden çok daha gerçekmiş gibi gelir." diyordu Nobel konuşmasında. Kafasının içindeki dünya öyle bir boyuttadır ki, bir kitabının diğeriyle gerek konu olarak gerekse de üsluben benzerliği bulunmaz. Gel de hayran olma.
Nobeli neden aldığını yıllar sonra öğrenmemiz gereken yabancı batılılardan ödül alan yazar.