bugün

pek becerikli yazar.

bildik bir kaç eserine örnek verirsek (çoğuluz ya biz ondan böyle konuşuyoruz)

hikayelerinden burun ve palto

uzun hikayesi bir delinin güncesi

romanları ölü canlar

taras bulba ve kazakları da istediğiniz sınıfa siz sokun.
orhan pamuğun kendisinden araklama yaptığı yazar.

(bkz: mahir hırsız)
1809 - 1852 yıllarında yaşamış Rus yazar. rus köy yaşamından gerçekçi tablolar çizdiği dikanka yakınındaki çiftlikte akşamlar adlı yapıtıyla ünlendi. taras bulba, palto adlı öyküleri ve müfettiş adlı oyunu büyük ilgi uyandırdı. rus burokrasisini yeren oyuna karşı oluşan tepki üzerine ağır bir bunalım geçirdi ve ülkesinden ayrıldı. bu sırada yazdığı ölü canlarcoşumcular tarafından iğrenç bir gerçekçilikle suçlandı. bu nedenle ölü canlar'ın ikinci bölümünü yaktı. hac için kudüse gittiyse de içine düştüğü bunalımdan kurtulamadı.
1800 lü yılların arama motoru. daha sonra geliştirilip google adını almıştır.
(bkz: alev alatlı)
google ile gogol ü birbirine karıştırıp gugıl diyeceğine gogol diyen arkadaşın bize malzeme olmasına yarayan yazar ismi.
ölü canlar gibi büyük bir yapıtın sahibi kişi.bu kitapta anlattığı hikaye daha sonra onun bunalıma girmesine sebep olucaktır.devamı niteliğinde yeni bir kitaba başlar ancak başaramayacağını düşünürek bütün çalışmalarını yakar.vicdanı ile verdiği bu mücadeleden yenik ayrılır ve ölür.
rus edebiyatında eleştirel gerçekçiliğin kurucusudur. bunun yanında öykülerindeki [özellikle palto ve cinler padişahı] dikkat çekicidir. sağlam olmayan ruhsal yapısının yaratıcılığını beslediğini düşünürüm. fikrimce delirerek ölmüştür.
safi delidir; daha doğrusu delirerek ölmüştür. fikrimce de sürekli sanrı görürdü, eski zaman beyler, isimli hikaye kitabında yer alan korku öyküleri bunun iyi bir kanıtıdır. sonun gerard de nerval'e benzetirim[ki nerval'in de son yılları pek sağlıklı bir kafa yapısıyla geçmedi]. fikrimce bazı el yazılarını -bir ''papazeskisi'' tarafından telkin edilen düşünceler doğrultusunda- hayatının son dönemlerinde yakmıştır.
(bkz: gogol bordello)
"duygu ve düşüncelerini başkalarıyla paylaşmayan kişiler zevksiz kişilerdir" demiş olan yazar.
ukrayna asıllı ünlü yazar. çocuk denilecek yaşta saint petersburg' a gidip çalışmak zorunda kalması, ayrıldığı vatanı ukrayna' ya özlem duymasına yol açmıştır. gurbette, ukrayna ile ilgili hikayeler yazarak vatan hasretini dindirmeye çalışmıştır.
19. yüzyılda yaşamış rus asıllı ukraynalı yazar.
sadece 19. yüzyılın değil, tüm zamanların en iyi rus yazarlarından sayılır. rus edebiyatının düzyazı alanındaki babası ve kurucusu sayılır. zaten büyük yazar dostoyevski onun için: " biz hepimiz gogol'ün paltosundan çıktık" diyerek durumu özetlemekte ve ona duyduğu hayranlığı dile getirmektedir. burada dostoyevski ayrıca gogol'ün en ünlü hikayesi olan palto'ya da göndermede bulunuyor. en ünlü romanı ölü canlar'dır.
(bkz: gogol)
(bkz: the namesake)
bir delinin hatıra defteri adlı öykü kitabında burun, palto ve kitapla aynı adı taşıyan bir öykü bulunur. dostoyevsky'nin etkilendiği bir yazardır, üstat insancıklar'da bu öykülerden ne kadar etkilendiğini kahramanların ağzından açıkça belli etmiştir.
aslında rus değil, ukraynalıdır.

edit: galiba kazakmış. insan olsun.
"yazar burada şunu demek istemiştir" yazarı. demek istenmişler bir araya toplanıp gogol'dan google türemediyse ne olayım. allah cezasını vermiş. ulan insan 85 paragrafın arasına da girmez ki be birader, bir okutmadın eseri. yazdın tamam, bırak da okuyalım. nedir bu yanlış anlaşılabilirim paranoyası, yav bi dur!.

zaten baktım araştırdım iyice sonra, meğer zengin evladıymış bu. örneğin, hani çile çekmemiş ya, kendi mevkisinden çileli bir durumu anlatırken meseleye izah notları düşüyor.

not:
bahsedilen notlar mütercimin malumatfuruşluğu değil, yazarın kendi notlarıdır.(a ha bulaşıcıymış!)
(bkz: müfettiş)
olu canlar isimli romani, yanilmiyorsam, arthur adamov tarafindan oyunlastirilmis rus bildigimiz yazar
(bkz: gogolca)
novodevicye mezarliginda ikamet eden* ukrayna asıllı rus yazar. ukraynalı ya da rus oluşu kimse tarafından umursanmamaktadır, 1800'lü yıllarda ha ukrayna ha rusya, hepsi naşa zemliya.**
Rus edebiyatçı. insanlığı kurtarmak için dünyaya geldiğine inanıyormuş.taras bulba diye güzel bir romanı var.
kendisinin mahsuni hali beni filtreli dertlere gark etmektedir.

görsel
Nikolay Vasilyeviç Gogol, 1809'da Ukrayna'daki Soroçintsi-Paltova yakınlarında doğdu. Renkli köy yaşamıyla Kazak gelenekleri ve halk kültürüyle Ukrayna, Gogol'ün çocukluğunun arka planını oluşturuyordu. Orta halli toprak sahibi bir aileden gelen Gogol, 12 yaşında Nejin'deki liseye gönderildi. Burada iğneleyici dili, bir dergide yayımlanan şiirleri, yazıları ve okulda sahnelenen oyunlardaki mizah yeteneğiyle dikkat çekti. Memurluk, oyunculuk, şairlik gibi birçok işi denediyse de başarılı olamadı. Almanya'ya gitti; fakat parası bitince yeniden Petesburg'a döndü. Bir yandan iş ararken bir yandan da Ukrayna'daki çocukluk anılarına sığındığı yazılarını dergilere yolluyordu. Ukrayna'nın güneşli manzaraları, köylüler ve köyün kabadayı gençleriyle ilgili bütün anılarını kağıda döktü. Şeytanlar, cadılar, cinler ve Ukrayna'nın halk kültüründeki çeşitli fantastik ögelerle dolu öyküler yazdı. Geçmişin romantik öyküleriyle günün gerçekçi olaylarının içiçe geçmesiyle Gogol'ün gülmece anlayışı ve kötülük duygusu şekillenmeye başladı. Bu sürecin sonunda sekiz öyküden oluşan, "Dikanka Yakınlarında Bir Çiftlikte Akşam Toplantıları" adlı kitabı yayımlandı. Konuşma diline de yer veren canlı bir anlatımla yazılmış olan yapıt, Rus edebiyatına yeni ve diri bir hava getirdi. Halk kültürünün havasını yansıtması, Ukrayna sözcük ve deyişlerine yer vermesi ve Gogol'ün alışılmışın dışına çıkan anlatımı, Rus edebiyatında büyük ilgi topladı.

"Bir Delinin Hatıra Defteri"nde, "Petersburg Öyküleri"nde, bu dünyaya uyum sağlayamayan ondan da kaçamayan ve bu nedenle de onun bayağılığını, kötülüğünü sergilemeye çalışan bir romantiğin saldırgan gerçekçiliği egemendir. "Nevski Bulvarı"nda, romantik bir hayalci ile kaba bir maceracı karşı karşıyadır. "Müfettiş"te ise, Çar I. Nikolay dönemindeki yozlaşmış bürokrasiyi acımasızca ele alır yazar.

Gogol, başyapıtı olan "Ölü Canlar"ın büyük bir bölümünü Roma'da yazmıştır. Bu roman, serflik düzenini ve devlet yönetimindeki adaletsizlikleriyle feodal Rusya'yı yansıtır. Romanın kahramanı kibar dolandırıcı Çiçikof, birkaç kez servetini yitirdikten sonra kısa yoldan zengin olmaya karar verir. Çeşitli toprak sahiplerinden, yeni ölen, fakat henüz resmi kayıtlarda geçmediğinden yaşıyor görünen serfleri (Rusya'daki adlarıyla "Canlar"ı)satın almaya başlar. Çiçikof bu "Canlar"ı bir bankaya rehine koyup, elde edeceği parayla saygıdeğer bir kişi olarak uzaktaki bir bölgeye yerleşmek amacındadır. Sonunda planı ortaya çıkan Çiçikof, kentten kaçar. Böylece serflerin hayvan gibi alınıp satıldığı Rusya'nın acıklı durumu sergilenir.

"Ölü Canlar", Gogol'ü ününün doruğuna çıkardı ve Belinski gibi demokrat aydınların kendi liberal düşünce ve özlemlerini bulmasını sağladı. Fakat bir süre sonra Gogol, yaratıcılığını kaybettiğini farketti. Romanın ikinci bölümü için on yıldan uzun bir süre çalıştıysa da olumlu bir sonuç alamadı. 1852'de de notları arasında bulunan dört bölümün taslağı ile beşinci bölümün bazı parçalarını, etkisi altına girdiği, bağnaz bir rahibin emriyle yaktı. Böylece romanın ikinci bölümü ile ilgili hiçbir bilgi kalmadı, kitap da tamamlanamadı. On gün sonra da yarı çılgın bir halde öldü.

Morpa Kültür yayınlarında çıkan Ölü Canlar kitabının önsözüdür. Kesinlikle internetten bulup kopyala yapıştır yöntemiyle yapmadım. Sadece bir süre evvel aldığım kitabın önsözündeki metni klavye yardımıyla yazdım. imla kurallarına da aşırı ölçüde dikkat ettim.**

ekleme: kitap son bölümü ile okuyucuda can sıkıntısı yaratabilir. bunun sebebi, bu sayfalarda iki noktanın yazar tarafından ve henüz basılmadan yakılmış ve de tahrip olmuş olmasıdır.