bugün

bugün olsa sonuna kadar destekleyeceğim kampanya

(bkz: ne mutlu türküm diyene)
(bkz: dilinizden utanmayın)
televizyondaki bir programda bir fotoğrafçının"ne için?ne için?for why?"diyerek sözünü bitirmesi dahilinde,kültürel seviyesiyle topluma ön ayak olacak insanların bile türkçe yi katletmelerini bilmekten kaynaklanan karamsarlığa düşüştür.
ozünde ırkçılık taşıyan dp döneminde faşizan uygulamaya dönen kampanya. kampanya ile hedeflenen azınlıkların kendi ana dilleri ile konuşmanın yasaklanmasıdır. kampanya öncelikle dârül-fünûn hukuk fakültesi talebe cemiyeti'nin 13 ocak 1928 tarihinde yıllık kongresinde aldığı karar ile başladı. talebe cemiyeti reisi, azınlıkların umumi yerlerde türkçe'den başka dil kullanmalarını yasaklamak için girişimde bulunulmasını istedi. türk ocakları'nda düzenlenen bir toplantıda da umumi yerlere türkçe konuşulmasını tavsiye eden tabela ve flamaların asılmasına, okullarda konferanslar verilmesine karar verildi. kampanyanın başlaması ile beraber azınlıkların kendi aralarında dilleri ile konuşmaları yasaklanmış, anadilleri ile konuşanlar toplum tarafından tecrit uygulamalarına varılabilecek kadar izole edilmişlerdir. bir çok yerde azınlıklarla kavgalar meydana gelmiş, gerginlik had safhaya ulaşmıştır. lozan' ın azınlıklarla ilgili haklarını düzenleyen maddelerinden biri olan 39 madde ye göre ''hiçbir türk uyruklunun özel ilişkilerinde, ticarette, ibadette, basında ya da her tür yayında ya da halka açık toplantılarda herhangi bir dili serbestçe kullanmasına kısıtlama getirilmeyecektir'' metnin bulunmasına rağmen parçalanmış bir imparatorluğun küllerinden bir ulus-devlet inşa etme sürecinde yer alan tek parti iktidarı içine sindirmeden imzaladığı azınlık maddelerini filliyatta uygulamaya koymamak için elinden geleni yapmıştır. vatandaş türkçe konuş kampanyası da bu cercevde değerlendirilebilecek bir uygulama olarak tezahur etmekte azınlıkları türkleştirme siyasetinin bir uzantısı olmaktadır. kampanyanın devamını 27 mayıs darbesinin ardından yoğun bir şekilde dp hukumeti uygulamaya sokmayı başardıysa da faşizan bir uygulama aracı olarak özünde asimile politikası taşıyan kampanya dönemin istanbul valisi tuğgeneral refik tulga'nın bireysel girişimleri ile engellendi.
bizdeki s.k akıllı aydınların kürtçe ve kürt halkını asimile etmek için söylenen ırkçı bir söylem olduğunu düşünüp karşı duracakları söylemdir. bu ülkede ingilizce kürtçeden daha fazla kullanılmaktadır.

edit: öyle düşünmüyorlarmış *
insanların çocuğuna 'aman yavrumun başına bir iş gelmesin' diye kendi dilini öğretememesine neden olan kampanya. bu yüzden çerkezce unutulmaya yüz tutmuş ve kültürü besleyenin dil olmasından hareketle de çerkez kültürü bir darbe daha almıştır. yani kendi dilini koruma adına başka dillerin yasaklanması kültürel zenginlik denen ve o kampanyayı düzenleyenlerin asla ve asla haz etmediği güzellikler kaybolmaya başlamıştır. fakat ne büyük ironidir ki o kampanyayı düzenleyenler aynı zamanda ülkeyi küçük anerika yapma iddiasında da bulunmuşlardı. 'vatandaş, türkçe konuş ama ameriken malı ye'.
düzeltme: çerkezce sadece örnektir..
cumhuriyetin ilk yıllarında türkçemizin gelişimine katkıda bulunma amaçlı atatürk tarafından tavsiye edilip, milli türk talebe birliği tarafından uygulamaya geçirilen daha sonraki yıllarda ise demokrat parti iktidarı döneminde türkiye'de yaşayan azınlıklara yönelik dayatma amaçlı uygulanmış kampanya ve bu kampanyanın sloganı olan kelime grubu.
http://www.hurriyet.com.t...r/8686726.asp?yazarid=218
gelecek yüzyıllarda anlatıldığında insanlarda dünyanın düz oluş iddiasının bıraktığı şaşkınlığı meydana getirecek slogan.
bir kemalist faşist olarak sonuna kadar desteklediğim öneridir. çıkıp ordan biri hoşçakal yerine bye diyosa zaten o gerizekalının bu ülkeden bi beklentisi kalmamış demektir.
mazide kalmış kampanyadır. şimdinin modası ise arapça ezberlemek ya da amerikanca havlamaktır.
yamuluyorsam düzeltin, komser şekspir filminde geçen replik.
bir zamanların mttb eylemidir.

http://www.facebook.com/group.php?gid=114941105497
türk vatandaşlarını ilgilendiren sözdür. ermeni ve yunan tohumlarını bağlamaz. siz türkçe konuşmak zorunda değilsiniz.
kürtçe veya arapça konuşanın para cezasına çarptırılması ile hatırlanan faşizan dönem.

dönemin bir aydını, genelevlerin girişlerine ingilizce ve fransızca şeyler yazıp bu uygulamayı yürürlüğe koymanın ikiyüzlülüğünden dem vurmuştur.
1928'de Türkiye'deki hukuk öğrencilerinin başlattığı ve 1930'lar boyunca devam eden, hükûmet destekli, azınlıkların kendi dillerini konuşmalarını engellemeyi amaçlayan kampanyadır.

görsel
1928'de başlatılan kampanya. türkçeden başka dil konuşanlara para cezası kesiliyordu. bizzat atatürk'ün desteği yer aldı.

vatandaş türkçe konuş.
Azerice olurmu abi ?