bugün

laikliği ilke edinmiş kişi
(bkz: laiklik)

edit:insan laik olamazmış... devlet laik olurmuş... ama gene de yaygın olarak insanlar diyorlar bu lafı. ben laikim. o zaman durum şuna dönüşüyor. yaygın olarak kullanılan bir kullanım hatası.
klasik tabiri ile din ve devlet işlerinin birbirinden ayrı olduğu,
daha önemli ve olmazsa olmaz ayrıntısıyla
devletin faaliyetlerini dini referanslara göre düzenlemediği,
ancak vatandaşlarının
dini inançlarını, fikir ve ifade hürriyetlerini güvence altına aldığı düzeni betimler.

türkiye'de uygulanan için (bkz: laisizm) veya (bkz: laikçilik)
devletin hiçkimseye herhangi bir dinin gerekliliklerini yapması veya yapmaması yönünde tasarruf bulundurmayacağını ve doğa bilimlerini kayda değer bulacağını taahhüt ettikten sonra gerek kalmayan yapıdır.

ayrıca sosyal bir din olan islamın, pek sıcak bakmayacağı sistemdir.
başörtülü öğrencinin asker postalıyla hak ettiği ödülü alamaması da pek sıcak bakmamasını doğrular niteliktedir.
Temcit pilavi gibi vara yoğa dile dolanan kelime.

(bkz: Deniz Baykal)
türkiye laiktir laik kalacaktır.
laisizm yanlısı kişidir laik. birey de laiktir. çünkü laiklik yalnızca din ve devlet işlerini birbirinden ayıran bir ideoloji değil; tüm inançları koruyan, tüm inançların bir arada yaşanabileceği bir toplum amaçlayan ideolojidir.
recep tayyip erdoğan'a göre müslümanların olamayacağı şey..
http://www.youtube.com/watch?v=eg3hkWCnA8c
(bkz: ya laik olursun ya musluman)

edit: ulan nesini kötülüyorsun bunun, kendimden bir şey katmadım ki entrye.
recep tayyip erdoğan'a göre müslümanlıkla beraber olmaya çalışıldığında ters mıknatıslanma yapan durum.
laikliği ilke edinmiş devlettir. *
laik sözcüğü türkçe'ye fransızcadan geçmiştir. temeli roma dönemine dayanır, din adamlarına clerici din adamı olmayan halka laici denir. bu anlamı ile türkçeleştirilmiş olan laik kelimesi de ülkemizde imamların haricindeki halka verilen bir sıfattır (ister savunulsun ister savunulmasın anlamı böyle). bu anlamdan yola çıkarak tartışma yaratmaya yol açan laikliği ilke edinmiş kişi anlamına da gelmez. laikliği ilke edinsin ya da edinmesin halk zaten laiktir.
ruhban sınıfından olmayan kişileri ifade etmek için kullanılan kelimedir. boşuna laiklik ile laik kelimelerini karıştırmayın, laik kelimesi kişiler için kullanılabilmektedir ve kişiler de laik olabilir.

oturun laiklikle ilgili birşeyle okuyun sonra vıdı vıdı edin. ezberlerinizi bozun yok efendim kişiler laik olmazmış... ya okuyun biraz ya...

laiklik devlet yönetimini anlatır ama kişiler laik olur, tarihten beri bu böyledir. hiçbirşey okumuyorsanız alın siz viki sayfası 2 satır okumak bile yeter, eğer ayrıntılı okumak istiyorsanız en basit dille yazılı olanı metin günday ın idare hukuku kitabıdır. isteyene başka kaynak da söylenebilir...

http://tr.wikipedia.org/wiki/Laik
turkiye'de olunamayacak seydir, her neyse artik kendisi. kemalizm kisvesi altinda halki somurenlerin maskesidir laik olmak, laiklik. kafalari basmaz fazlasini anlamaya; din ve devlet isleri birbirinden ayridir, bilmeleri gereken budur sadece. birsey zannederler kendilerini. elin gavur dedigi memleketinde gavur ogretmen turbanla ders verebilirken, sen turbanli anneanneni babaanneni unutup laikiz biz diyerekten her turbanliya yobaz damgasi vuruyorsun. turbanliyi adamdan saymiyorsun.

ataturkcu degil miydin? hani esitlik, kardeslik? ataturk musluman degil miydi ki simdi yobaz oldu bu muslumanlar? kimsin ki sen "burasi laik ataturk'un ulkesi, istedigime inanirim" diyebiliyorsun? istedigine inanmak dinden cikip sapitmak demek mi? ataturk'un her dedigini yapiyordun, bunu kavramaya aklin yetmedi mi?

laikmis. garip. ataturkcuyum, sizi turbanli sakalli takkeli yobazlar, hepinize olum! dusunceleriyle ickinin pisligin dibine vurup laiklik, ataturkculuk taslamak. garip, valla.

bir tane laik gibi laik gosterin elini opeyim. bir siz laiksiniz degil mi? fransa'da ispanya'da turbanla ders verenler gerici. onlarin devleti gerici zaten, onlara seriat gelmesi gibi bir tehlike yok. uv, biz cok medeniyiz, biz cok ileriyiz onlardan; biz laikiz ulan, turban neymis?!

laik. garip. valla.
sek içmeyen sekülaristtir. çağrışımdır ilk cümle netice itibarı ile. efendim her şeyden önce laik dinsizdir. öyle ya da böyle anlaşlmasına gerek yoktur. kelime köken olarak gayet basit ve açıktır. hem de kıvırmaya yalpalamaya mahal vermeyecek kadar açıktır. ben hem hristiyanım hem laikim demek abesle iştigaldir olsa olsa laikçidir o. olunması eşyanın tabiatına aykırıdır. şu nedenle ki
hristiyan bir kişi mutlaka hristiyanlara diğer dinlere mensup olanlara nazaran daha bir sempati ya da empati ile yaklaşacaktır. laik tanımı gereği tüm dinlere eşit mesafede olacaktır. bu itibarla laik ateisttir. hatta ateistliği de bir inanç olarak görenler olduğundan * hiç bir isttir. anlaşılamayan şudur; laik denince "din ve devlet işlerini birbine karıştırmayandır" tarifi üzre. "hani nerede" diye sorduğumuzda kimse "buyrun benim" diyemez. diyen zaten karıştırdığını baştan kabul eder böyle biline. şaka bir yana bir devletin dini oluyorsa ya da bir din ve özellikle de bu dinin bir mezhebini devlet kurumuyla kolluyor ve cülus dağıtır gibi imam atayıp maaş veriyorsa o devlete laik denemez. anayasasında yazması laik olduğu anlamına gelmez. laik olmaya çabalar o ayrı.
(bkz: ben laik değilim)
(bkz: laisizm)
(bkz: sekülarizm)
dinsiz, inancsiz, ladini(din disi)
dinsiz, inançsız diyenlere mabadıyla * gülendir. hay allah müstahakını versin böyle yazarlar 1, vakit 2. bunlarda olmasa neye gülecez hehehehe.
(#5260478)*
müslüman olmadığı iddia edilen insanlara gericilerin taktığı addır.

laiklik din ve devlet işlerinin ayrılmasıdır. yani dinini ayrı yaşayıp siyasete karıştırmamaktır.

yani dini ve siyaseti birbirine karıştırmadığı için atesit, kafir, hrıstiyan özentisi gibi saçma etiketlere maruz bırakılmışlardır.
*
Laik ve laiklik sözcükleri dilimize Fransızca'dan girmiştir.

Laik sözcüğü Fransızca 'laïc' ve 'laïque' diye yazılan iki sözcüğün karşılığıdır.

Laïc , Latince 'laicus'dan, o da eski Yunanca 'laikos' sözcüğünden gelmektedir. Orijinal anlamı halktan olan, halka ait olandır. ilk önceleri (12. ve 13. yüzyıllarda) Katolik kilisesinin kendi içinde çalışanlardan din adamı olmayanları ayırt etmek için kullanılmıştır. Daha sonraları halk arasında da din adamı olmayan ; anlamında kullanılagelmiştir.

Laiklik ; ise Fransızca 'laïcité' sözcüğünün karşılığı olarak dilimize girmiştir. 'Laïcité' din ve devlet işlerinin birbirinden ayrıldığı yönetim biçiminin adıdır. 'Laïque' ; ise bu sistemle yönetilen devletler için, ve genel olarak dinî etkilerden arındırılmış kurumlar için kullanılan sıfattır (école laïque = laik okul;, état laique= laik devlet gibi). Bizdeki 'laik' ; sözcügü daha çok bu fransızca 'laïque' sözcüğünün karşılığı olarak girmiştir.

Fransızca'da, şimdilerde pek kullanılmasa da, bir de 'laïciste' sözcüğü vardır (ki bu ingilizce'ye de 'laicist' şeklinde girmiştir). Bu da 'laiklikten yana olan kişi'; anlamına gelen sıfat veya isimdir. Bunu Türkçeye 'laisist' veya 'laikçi' diye çevirebiliriz. Yalnız şunu da ifade etmeliyiz ki son yıllarda Fransızca'da bu sözcük pek kullanılmaz olmuş, bu anlamda bile yerine 'laïque' sözcüğü kullanılagelir olmuştur (ki bu da tabii Türkçe'ye 'laik' diye çevriliyor).
lan
amcıkağızlı
ibne
kavat
islam gibi bir dine inanan toplumlarda olunması zorunlu sıfattır.

(bkz: afganistan)
(bkz: iran)
(bkz: suudi arabistan)
Hem laik hem müslüman nasıl olunur gösterecek ülke türkiyedir. ve türkiye değişmez maddelerdede yazdığı gibi laik ve demokratik bir türk devletidir.
islamda devlet şeriatla yönetilir. dolayısıyla din ve devlet işlerinin islam toplumlarında ayrılması söz konusu olamaz. ha ayrılırsa islami akideye ters düşer. tayyibe bu konuda katılırım fakat kendisine şunu hatırlatmak isterim. "ve mel lem yahküm bi ma enzelellahu fe ulaike hümül kâfirun " mealen: "Allah'ın indirdikleri ile hükmetmeyenler, kâfirlerin ta kendileridir" (maide 44)
neredeyse 1000 yıl geri kafa kalmıs insanların asla anlayamayacagı kavramdır. Bir ülkenin vatandasları hicbir zaman tam olarak aynı dine mensup olamayacakları gibi azınlık haklarını da dusunmek en insanca davranıstır. Tabii ki bu laik karsıtı arkadaslar kendilerini dusuneceklerdir evvela... digerinin hakkı gavur oldugu icin yok sayılacaktır ki cehalete verilebilecek en iyi örneklerden biri de budur.

gectigimiz yuzyıllarda insanoglu sırf bu bakıs acısından acılar cekti cektirdi. Laiklik Türkiyeye has bir özellik degildir gelismis butun ülkelerde vardır.
Ülkemizde kendini laik olarak tanımlayan kişilerin her dine saygı duyması gerekirken özellikle islam dinini ve hayatını islami olarak yaşayan insanları aşağılamaya çalışması ve dinden soğutmaya çalışmaları nedeniyle laik olmayı dinsizlikle eşit hale getirmişlerdir.Ve kavram anlamı dışına kaymıştır.
Devlet tarafından bütün dinlere eşit mesafede yaklaşılmasını öngören Türkiye de ise dinleri baskı altına almak şeklinde uygulanan yönetimsel ilkedir. Ayrıca kendilerine laik diyen bir kısım (bütün kısmı demiyorum) kişilerde mevcuttur bunlar din işlerini dünya işlerinden ayırmışlardır, Allah'ın kendilerini sadece camide yada mezarlıkta gördüğüne inanırlar diğer zamanlarda Allah yokmuş gibi hareket etmek hobileridir.
devletin yönetiliş biçimlerinden biridir. din ve devlet işleri ayrıdır. sanıldığının aksine ne bir dindir nede bir siyasi görüştür.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar