bugün

farkını belli eden insandır. Ne okuduğunun hiçbir önemi yoktur. roman okuyorsa anlatımını güçlendirir hayal dünyası genişler beyinde bir hareketlenme olur. araştırma/biyografi/siyaset/felsefe vs okuyorsa bilmek istiyordur...

Metroda, otobüste, sokakta kitap okuyan insanlara bayılıyorum ama ben beceremiyorum kalabalık yerlerde dikkatim dağılıyor bazen bir paragrafı 3-4 defa okuyorum. içimden etraftakilere "bi susun amk ya bi susun" diye çemkirmek geçiyor. bende o yüzden okumuyorum dışarıda pek. bu sebeple etraftaki insanları gözlemleme fırsatı yakalıyorum. Herkes elindeki koca koca ekranlı telefonlarla uğraşıyor ve bir çoğununda ne yaptığı görünüyor. kimileri feyste dolanıyor yorum yazıyor "hrksn ttlımmm :-)"... kimileri balon patlatıyor ne bileyim bir adamı koşturan sağa sola zıplatanlar oluyor... kimse ben ne yapıyorum amk diye kendine sormuyor herhalde. birde kitap okuyanları "ahah etrafa şekil yapıyor ahaha" diye değerlendiren 13-15 yaş arası bir kesim var. onları daha çok önemsiyor herhalde insanlar ciddiye alıyorlar bu fikirleri. ben okuyanlara hayranım arkadaş geçen biri kitlenmiş etrafla alakası yok hani yanı başında adam kesseler dönüp bakmayacak öyle konsantre okuyor kitabı işte o tip insanlar zaten yöneten oluyor diğerleri yönetilen.

neyse kitap iyidir iyi.
kitap okuyan insan; düşünce işçisidir, düşünür, düşünür ve düşünür. olaylara tek taraflı bakmayı tercih etmez, olayları tartar. kendisiyle konuşmayı sever. araştırmak onun için kültürel bir doyumdur adeta, empati yapar.

kitabı sever, çünkü dış dünyadaki tekdüzelikten, samimiyetsizlikten sıkılmıştır. kitap onu bambaşka dünyalara götürür, belki gerçeklik istiyordur okuyucu, belki de ütobik dünyalara ışınlanmak. bilinmez, ama istediği dünyalara götürecek enerjiyi sadece kitaplarda bulabilir insan. yalnızlık... insan yalnızsa, insanın dostu sadece kitap olur, duygularına tercüman olup, sessiz olmasına karşın her anında yanında olup ona arkadaşlık eder.

fakat şöyle bir gerçeği de idrak etmeyi öğrenmek lazım. "her" kitap okuyan kültürlü değildir. yukarıda bahsettiklerim de "her" kitabı okuyan kişi için geçerli değildir. ne ile ilgili kitaplar okuduğu da önemlidir kanımca. bu bağlamda söylemeliyim ki en basitinden bir pucca romanı okuyanla mısır mitolojisini okuyanın kültürel birikimleri yan yana getirilemez bile.
genelde muhabbeti çok iyi olan kişidir.
muhabbeti her zaman iyi olmayan insanda olabilir. bazıları vardır ki içine kapanıktır. bazıları vadır ki, kitabını okur, uzaklara bakar , sonra kızlara der, işte ben bu kitabı okurken neler düşünüyorum biliyor musun? gibi şeyler işte. sırf kızlara kitap okuyorum havalarına girmek için.
asosyal insanlarda kitap okumayı sever. bazıları vardır ki benim gibi, iki kelimeyi bir araya getirip cümle bile kuramaz lan. o kadarda iyi şeyler hayal etmeyin. tamam kültürlü insandır vesselam, ama şunu da bilin, bazı ülkelerde kitap okumak zaten olağan bir şeydir. lost taki sawyer bile kitap okuyordu be. adam dolandırıcı falandı ama boş zamanlarında kitap okuyordu. ki bizler o kadar kitap okumayınca, kitap okuyan insanları gözümüzde büyütüyoruz. ha kitap okuyan insan benim gözümdede iyidir, sonuçta bilgi sahibi olurken fikir elde eder, diğerleri gibi kulaktan dolma bilgilerle yalan yanlış bilgiler elde etmez. şahsen üniversitede çok görmüştüm, adam kitap okumadan adolf hitler, lenin, çegevara gibi tarihe adlarını yazmış adamlar hakkında ileri geri konuşurdu. aslanım ilk önce oku bilgilen sonra ahkam kes. sonra sesini keserler, haksız olursun, üstüne kendini bağırarak ortalığa saldırarak vatansevermiş gibide naralar atarsın. o yüzdendirki, kitap okuyan insan, aslında normal biride olsa, bu ülkede benimde gözümde büyüttüğüm insandır.
candır o. 'ben çok sıkılıyorum yeaa okuyamıyoruuğm' diyen insandan kat kat değerlidir gözümde.
genel kültürü haylice geniş, edebiyatı gelişmiş, hayal gücü tavan yapmış. kitap kokusuyla mutlu olan insandır.*
Eskiden hiç okumazdım ama herkesin okuyabileceği tarzda kitaplar olduğunu farkettim ve bende ilgi alanıma hitap eden birkaç kitap aldım sonra baktım okuyorum iyi gidiyor falan konuyla ilgili tüm kitapları sipariş etmeye başladım sonuç olarak şimdilik iyiyiz bakalım.
Ama size tavsiyem mutlaka ilgi alanınıza giren, merakınızı cezbeden kitapları tercih edin. diğer türlü kitap okumak benim tarzım değilmiş der atarsınız bir köşeye yazık olur.
zaman zaman "daha okuyamadığım ne çok kitap var" diye telaşlanandır.
toplumumuzda kitap okuduğu için bazı kesimler tarafından dışlanan insandır. kitap okumanın iyi yanları olduğu gibi kötü yanları da vardır. fazla kitap okursanız yalnızlaşırsınız ve eleştirel gücünüz arttığı için insanların kötü ve eksik yanlarını daha iyi görmeye başlarsınız bu durum size, negatif olarak yansır.
Dünya yı sadece kendi gözleriyle görmenin sığlık olduğuna inanan ve sığ olmaktan ölesiye korkan insandır. Raskolnikov'u, Selim Işık'ı tanımamış olmayı telafisi imkansız kayıplar olarak görendir.
popüler kültürsüzlüğe direnen kişidir.
Zamanla çevresinde olan olayları daha iyi ''oku''mayı öğrenir. Bazen bir ortamı okuduğu kitapta olan ortama benzetir ve garip bir his yaşar. Ekseriyetle iyi insanlardır, erdemli olduklarını söylememde bir beis görmüyorum.
asla arkadaş sıkıntısı çekmeyecek olan insandır.
kitap okumayan insandan her konuda +1 öndedir.
Peşinen not: Bilgi içerikli, kultur aşılayan kitaplardan bahsetmeyeceğim. Bu kitapları okumak faydalıdır ve okuyana da büyük saygı duyarım. Bahsettiğim kitaplar herhangi bir bilgi ogretmeyen, genel kulture katkısı olmayan kitaplar.

Entry:

Yapacak işi gücü olmayan, boş beleş insandır. Bir insan nasıl bir manyak olur da zamanını kitap okuyarak geçirir? Git dizi-film izle, tv izle, oyun oyna, müzik dinle, sözlükte takıl, ders çalış, evde bi hobi geliştir ne bileyim turlu turlu aktivite var. Hiç mi sıkılmıyorsunuz, içiniz daralmıyor okurken be? insan kitap okurken geçen zamanına uzuluyor valla. Kitap okumam, ama yazılanı soyleni net anlarım, kendini iyi ifade ederim, ygs turkçede de 39 net yapmıştım. Hani bunları yapabilmek için kitap okumak şart değilmiş di mi ?