bugün

her müslümanın imkanları doğrultusunda hayatında bir kez yapmak zorunda olduğu kutsal bölgeleri ziyaret etme olayı..aslında diğer semavi dinlerde de kutsal yerleri ziyaret etme olayına aynı ad verilir..
(bkz: alışverişe gitmek)
zengin olunması durumunda farz olan ibadet. uçaktan korkanlar için bir fetva mevcutmudur merak konusudur.
emekliklikten sonra yapılacak ilk icraat
(bkz: ölmeden önce gidilmesi gereken yerler)
hacca gidip orda ölenler var . yahu adam 70 yaşındasın yürümeye halin yok ne işin var oralarda . oradakilere zorluk evdekilerine zorluk . gidip orda öleceksinde ne olcak .
(bkz: hacda ölenler cennete gidiyomuş)
çok parası olanların sokak çocuklarını beslemek,kanserli hastalara yardım etmek,sokak hayvanlarına bakmak,aç ve evsiz insanlara sahip çıkmak gibi şeyler yapmasındansa daha kesin ve etkili bir biçim de ifade edildiğinden uçağa atlayıp deli saçması hareketler yaparak temiz bir insan olacağını sanan primatoğullarının yapmayı doğru bulduğu eylemdir.
müslümanlık nedir? nicedir? bunu anlamak lazım önce. müslümanlık güncel bir dindir. amacı ve gayesi belli kurallar dahilinde öldükten sonraki hayatta cennet denilen güzel yere gitmek cehennem denen kötü yerden uzak kalmaktır. bunun için yapılması gereken ibadetler vardır tabiki. ve başlıkla alakalı olarak bu yapılması gerekenlerden biride yardım sever olmaktır. bu yardım severliğin gelişmesi için zekat ve fitre denen bir uygulamaya sahiptir müslümanlık dini. müslümanlık demek komşusu aç yatarken tok uyumamak demektir. dinin farzlarından biri de hacca gitmektir. ve her yıl ülkemizden binlerce kişi hacca gitmektedir. gidip dönenler memnun kalmaktadır çoğunlukla. seneye tekrar gidenleri vardır bunların içinden. sonraki sene tekrar. yani her sene bir ton para harcamaktır bu. peki ne oldu yardım severliğe? tamam ibadetin sevabını bir kere aldın bir kere daha bir kere daha nereye kadar? bu ibadeti bir kere yaptıktan sonra daha güzelini yapmak varken neden bir kere daha aynısını yaparsın? ne olur o parayla düşkün insanlara yardım etsen? bu gibi sorular uzar gider düşündürücüdür dini tamamen yaşadığını düşünen insanların bu konudaki bencilliği?
her yıl düzenlenen arap fuarı. mekkeliyi koruma ve yaşatma aktivitesi.
islamın 5 şartından bir tanesi.
islamın neden 5 şartından biri olduğunu anlayamadığım hadise. hacca gitmek nedir arkadaş ya? eyvallah gidek, görek ama şart nedir allasen? müslümanlığı perçinlemenin yolu nasıl islamiyet öncesi bile ticaret merkezi olan mekkeyi ziyaret etmekten geçer kafam basmıyor doğrusu. bu şart yerine hayatınız boyunca bir kere 10 bin dolar fakire bağış yapın olsa daha bi manalı olacak sanki..
o dönemki dar coğrafyada farz olarak kayıtlara geçen aktivite.
mekke-medine-taif üçlüsü. ne dert?
herhalde islamiyetin türkler sayesinde akıllarının ermediği geniş coğrafyalara yayılacağını düşünememişler...
farz mıdır?
farzdır.
lakin ben suudi arabistan'a gitmektense aynı bütçeyi yoksulluk çeken müslümanlar arasında paylaştırmayı daha etik buluyorum.
her yıl ülkemizde binlerce kişinin gidip yaptığı ibadet. Aynı şekilde her yıl milyonlarca kişi ege'ye, akdenize,, Avrupa'ya, Amerika'ya vs vs tatile gider. buraya gidip her yıl tonlarca parayı vur patlasın, çal oynasın harcayan gavatlara hiç kimse, ulan yarraam, geçen yılda gittin bu senede bari fakire, fukaraya vs vs yardım et demez. ama mevzu hac oldu mu herkes bir anda fakir, fukara dostu iyilik meleği olur. Bodrumlarda, antalyalarda parayı çatır çatır yerken fakiri, fukarayı, hastayı kimse siklemez.
bir arkadaşa vaat edilen mezuniyet hediyesi.
gitmek için paranın yanında, şansın da olması gereklidir.
(bkz: 2010 hac kura sonuçları)
gitmek için paranın yanında, para ve torpilin de olması gereklidir.
(bkz: 2010 hac kura sonuçları)
kabrini ziyaret eden kişiye peygamberin şefaatçi olacağı temel mantıktır.
zengin olan her muslumanin uzerine omrunde ber defaya mahsus olmak uzere farzdir.
islamin 5 sartindan biridir.
zenginligin tanimi da onemli tabi.. milyarder olmaya gerek yok. hac masraflarini karsilayabilen, borcu harci olmayan, geride birakacagi cocuklari veya esi icin yeterli miktarda parasi olan herkes yeterince zengin sayilacaktir.. hacca gitme imkani olup da gitmeyen bir musluman borcludur. eger bu durumda vefat ederse borclu sayilir...
bir de umreye gitmek vardir. hac icin yeterli maddiyata sahip olamayanlar icin bir ibadettir, her mevsim gidilebilir.
her musluman kiblesini gormek, iman ettigi peygamberinin ayak bastigi yerlere gitmek ister.. hac farziyetin yani sira cok da seve seve yapilmaktadir. bu yuzden farzi yerine getirmis olanlar bile defalarca girmek isterler. ceker cunku. kutsal topraklardir..
Hac'ca gitmenin usulü nedir?
Herşeyden önce, Kâbe'de yapılacak dinsel törenlerden önce, oraya nasıl gidileceği önemlidir..
Çünkü, Hacca nasıl gidileceğini, Allah'tan-varsa eğer- indigi varsayilan Kur'an yazili olarak aciklamis.
Hacca nasıl gidilecek?
Uçak ile mi? Araba ile mi?
Hiçbiri değil..

Kur'an'a göre, Hacca gitmek ancak ve ancak ya yaya, ya da deve ile yapılır.
(bkz: Hacca yürüyerek veya deve üzerinde gitmek şarttır) (bkz: Hac Suresi - Ayet 27)
kurban bayramıyla bütünleşen bir ibadet ...

Hacca gidenlerle ne yazık ki kurban bayramında ayrı düşersiniz ...
(bkz: hacca gidenleri sloganla uğurlamak)
Hacca gitmenin yanında hac dönüşü "hacı" vasfını korumak da marifettir. Allah nasip etsin.
hangi amaca hizmet ettiğini senelerdir anlamadığım ibadet. hem de islamın şartlarından bir tanesi, ama açık kafayla bakıldığında bildiğin turizm.

mantığına gelince, eğer durumun varsa git kutsal toprakları gör, bu bir ibadettir.

peki o parayla aç çocukları doyurmak nasıl ibadet olmuyorda, seyahat etmek ibadet oluyor?
Müslüman olduğunu kabullenen, ve imkânı olan herkezin yapması gereken eylemdir efenim. tabii ki, senelerce allah'a şirk koşup "bak hacca gittim cennetliğim" demekte yanlıştır..
arapların turizmine destek olmaktır.

adamlar dini görev olarak görmekten daha fazla turizm ve para girdisi olayı olarak bakıyorlar. kabenin etrafında anasının amı kadar büyüklükte oteller var. yetmez gibi peygamberin doğduğu evi otopark yapıyorlar.

bizim müslüman türkler araplara özeniyor hala. bide yetmiyor hacca gidip onlara para kazandırıyorlar.

ulan peygamberin evine saygı göstermeyen adamın ülkesine gidip ona para kazandıracağıma, o para ile ülkemde gariban doyururum.

aynı sevaba geçer geçmez farketmez. niyetin önemli sonuçta.