bugün

ikinci dünya savaşında matematik ile kırılan bazı enigma kodlarının hikayesinin anlatıldığı film.

film biyografi, dram olarak çıkıyor. gerçek bir hikayeden anlatılan film bir kriptoanalist(decoder) yani şifre çözücü/kırıcı alan turing'in hayatını anlatıyor. türkçe adıyla yapay oyun.

morten tyldum yönetmenliğinde olan filmin senaryosu andrew hodges'ın kitabından uyarlanıp graham more tarafından tamanlanmıştır.

başrollerde sherlock dizisinden tanıdığımız benedict cumberbatch, keira knightley ve matthew goode yer alıyor.

film 20 şubat 2015'te türkiye'de vizyona girecek.

filmin trailer'larına ve kesitlerine buradan bakabilirsiniz. ayrıca şu an film imdb'de 8,4 puanda.

http://www.imdb.com/title...ogallery?ref_=tt_pv_vi_sm

ayrıca filmde kullanılan enigma makinesinin hikayesi de doğrudur.
daha detaylı bilgi için;

http://tr.wikipedia.org/wiki/Enigma_makinesi

1. trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=nuPZUUED5uk

2. trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=eWq5wAX8K8A

filmin afişi: (bkz: behind every code is an enigma)
görsel

başka bir afişi: (bkz: true enigma was the man who cracked the code)
görsel

oyuncular ve karakterleri:

1. (bkz: benedict cumberbatch) - (bkz: alan turing)
görsel

2. (bkz: keira knightley) - (bkz: joan clarke)
görsel

3. (bkz: matthew goode) - (bkz: hugh alexander)
görsel
güzel bir film. eğer dahi, manyak bir matematikçiyi sinemaya aktarmak isterseniz o role kimi koyarsınız? tabi ki de sherlock'u koyarsınız. oyuncu seçimleri müthiş.
ben de bir çok eksik düşünceyi tamamlayan, sanki puzzle parçası gibi oturan filmdir. aslında anlatılanlar ışık tutmaktan çok bilgilendiricidir. filmin daha geniş kapsamda yapılması gerekiyordu ama bu bile yeterli.
alan mathison turing hayatını konu eden, benedict cumberbatch in başrolünde oynadığı değil, efsaneleştiği ingiliz filmi. daha yeni izlemiş birisi olarak kısaca 8 dalda oscar adayı olması filmi özetler diye düşünüyorum.

--spoiler--
turing'in koştuğu sahnenin turing'in aynı zamanda bir uzun mesafe koşucusu olduğu bilgisinin filme konulması gayet başarılı olmuştur.
filmde gösterilmeyen intihar sahnesi( turing'in siyanür enjekte edilmiş bir elmayı ısırarak intihar etmesi) neden konu edilmemiş ve sadece intihar diye geçiştirilmiş olması eleştirdiğim bi nokta olmuştur. /aynı zaman da apple'ın simgesinin bu elmadan geldiği rivayet edilmektedir.
filmin isminin the imitation game olması turing'in 1950 yılında mind dergisinde yayınlanmış en ünlü makalesinin başlangıcıdır;

1. the imitation game
i propose to consider the question, ' can machines think ? '.this should begin with definitions of the meaning of the terms ' machine ' and' think '. the definitions might be framed so as toreflect so far as possible the normal use of the words, but this attitude is dangerous. if the meaning of the words ' machine' and' think ' are to be found by examining how they are commonly used it is difficult to escape the conclusion that the meaning and the answer to the question, ' can machines think ?' is to be sought in a statistical survey such as a gallup poll. but this is absurd. instead of attempting such a definition i shall replace the question by another, which is closely related to it and is expressed in relatively unambiguous words.

yani türkçesiyle

1. imitasyon oyunu ( taklit oyunu )

burada “ makineler düşünebilir mi? ” sorusunu tartışmayı öneriyorum. bu soruyu tartışmak ise ancak “makine” ve “düşünme” kavram ikilisinin anlamlarının net bir şekilde tanımlanmasıyla mümkündür. söz konusu tanımlar, kavramların gerçek anlamlarından (normal kullanışlarından) olabildiğince uzak anlamlarla (kullanımlarla) çerçevelendirilerek yansıtılabilir fakat bu tutum tehlike yaratacaktır, çünkü eğer “makine” ve “düşünme” kavramlarının anlamlarını genelde kullanılan şekilleriyle incelersek vereceği farklı sonuçlardan kaçınmak oldukça zor olacaktır ve “ makineler düşünebilir mi? ” sorusu - tıpkı kamu yoklaması gibi- istatistiksel bir araştırmadan öteye gidemeyecektir. bu ise çok yersiz (absürt) bir şey olur. o halde böyle bir tanım girişimine başlamak yerine, bu soruyu daha yaklaşık ve daha belirgin şekilde olan başka bir soruyla değiştirmek istiyorum.
--spoiler--
Sometimes it is the people no one imagines anything of who do the things that no one can imagine.
'insanların hayal edemediklerini hayal edip yaşayan insanlar vardır.'
9 ayrı dalda bafta ödüllerine aday olmuş.
5 ayrı dalda da golden globe ödüllerine aday olmuş.

şimdi de 8 ayrı dalda 87 nci akademi ödüllerinde oscar'a aday gösterilmiştir.

en iyi film, en iyi erkek oyuncu, en iyi yardımcı kadın oyuncu, en iyi yönetmen, en iyi kurgu, en iyi uyarlama senaryo, en iyi özgün müzik ve en iyi tasarım...
25 Şubat 2015'te Türkiye'de gösterime girecek film. Keira Knigtley eşlik etmiş sevgili Benedict Cumberbatch'e. Heyecanla bekliyoruz efendim.

http://www.youtube.com/watch?v=Fg85ggZSHMw
Kesinlikle izlenmesi gereken film. Dün gece izledim ilaç gibi geldi.
Benedict abinin bu filmini bu aksam masumu ararken Blu tv de gördüm. Şimdi de sol framede görünce yazmak şart oldu.

Adam ülkesi için hayati bir işe imza atmış. Dün de snowden da bir sahne vardı bununla ilgili.

Savaşmak sadece cephede mermi atmak değil.
Asıl soru şu; bir şey yalnızca sizden farklı düşündüğü için bu düşünmediği anlamına mı gelir?

görsel
Benedict soyismi söylenemeyen abinin kendisi gibi güzel filmi.
(bkz: izlenir)
En iyi senaryo ödülü ve en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülü bu filme gidecektir.

Film çok güzel ve tarihi resmen yerinden oynattılar. Rusların tek başına nazileri yendi derken arkadan turn adlı bir matematikçi çıktı. ingilitere hangi nedenden dolayı turn ve arkadaşlarının belgelerini 50 yıl saklı tuttular biri açıklasın. Enigma yı kırdıklarında ki mutluluk bana bile yansıdı açıkçası. Güzel ve izlenesi bir film.

Sinemalara düşünce emeğe saygı olarak gideceğim film.
Arkadaş beğendiğine göre güzel film.
Alan Turing=ingiltere'nin Atatürk'ü diyebiliriz heralde *

Filmin ana teması kesinlikle savaş, enigma ve enigmayı kırmak değildi.Homoseksüellerin o yıllarda çektiği sıkıntıları tema olarak kabul edebiliriz.Yoksa işin ilmi yönünün 10 yaşındaki çocuklara anlatır gibi anlatılması üzerinde durulmayıp geçiştirilmesinin başka açıklaması olamaz.Yani beklediğimi bulamadım diyebilirim.Ancak yine de seyir açısından bir sıkıntı çekmedim zaman zaman olsa da sıkılmadım diyebilirim.Turing'in 12 milyon kişiyi kurtarması hatırına puanım 72/100 *