bu son hastalığımda başıma gelen ilginç bir olay.
her yer her şey ekşi tarhana kokuyor.
bıktım ulan bıktım.nereden geliyor bu ekşi tarhana kokusu.
kafayı yiyeceğim.
çorbasını 7/24 içebileceğim tek çorba türüdür. kırmızı pul biber sofrada refakatçi olarak bulunur.
en son yedigimde reflu oldum.
2 mide koruyucu 5 şat gaviskon cok atesli bir geceydi.
Kışın vazgecilmez çorbasıdır ve tercihe göre acilisi makbuldur.
nedenini bilmediğim şekilde iç anadolu yöresine yapışmıştır ama anavatanı gaziantep'dir.

kuru hali iğrenç kokar. çorbası 7/10. bütün annelerin sıktıkları yalanlara alet olan bir çorbadır. yok şifa bilmem ne. şuna iyi gelir buna iyi gelir. he yarramı iyi gelir amk. hangi çorba için söylenmiyor bu ? bir çorba söyleyin ya şifalı olmayan. sıcak bir sıvı diye hemen yapıştırırlar şifa diye. salak karılar.

ha soğuk algınlığına falan iyi gelebilir. o an ne çorba içsen iyi gelir zaten amk. arkadaşlar şifalı olan şey gerçekten şifalı olan yani çok hızlı yayılır merak etmeyin. dünyanın kesin haberi olur. aspirin gibi, penisilin gibi, biontech gibi.

yani senin köylü anan iki baharat karıştırdı diye şifa falan bulmazsın. güzel çorbadır orası ayrı.
Çorbası çok güzel.
ihtiyacım olan şey. En acılısından.
güzel bi çorba.
çiğ iken yemesi çorbasından daha güzel olan geleneksel türk yiyeceği, çocukken kaşıkla yerdim.
Sarımsaklı ve kurutulmuş biber versiyonu ağız sulandıran, kışın yaşam kaynağı olan, hastayken çok iyi giden çorba.
Memlekette kendine aşçı ya da şef diyen aramaların bir türlü menülerine almadıkları unique tat. Oysa o çok methettikleri yabancılar kendi yerel lezzetleri ile piyasa yapıyor. Kaldı ki tarhanın tadı bana göre gerçekten bir gurme tadı.
Güzide yurdumuzda tüketildiği gibi Kıbırs ,Yunan ve Arnavut mutfaklarında da bulunan fermente yoğurt ve tahıl karışımı kurutulmuş gıdadır. Mevzubahis gıda su ve süt ile kaynatılıp çorba yapılır. Orta Asya'da kurut adıyla da bilinen farklı bir versiyonu mevcuttur.
bu sabah enerji içeceği niyetine gömdüğüm çorbadır.
görsel
Güne zinde başlama nedeni.
Her yörede farklı tadı, kıvamı, kokusu olan çorba.
Binbir çeşidi var, tarhana deyip geçmemek lâzım.
Beypazarı tarhanası sanılanın aksine abartıldığı kadar değildir. babaanne tarafım oralı ve hepsinin ortak huyudur bilirim * ultra cimri insanlar ve her şeye gıdım gıdım malzeme koyarlar. olabildiğine kısarlar anlayacağınız. yaprak sarması da yine aynı şekilde.
çorbanın kültüründe önemli yer tuttuğu anadolunun, şüphesiz en ünlü yöresel tatlarından biri ve sanılanın aksine, yöreden yöreye değişiklik gösteren malzemelerle hazırlanıp kurutulabiliyor. en bilindik olanı bugün kentlerin teraslarında da kurutuluyor.
bana göre ise özellikle maraş ve sivas yöresinde yaygın olan (anne tarafım sivaslı) yaprak tarhana (yoğurtlu, buğdaylı) ıslatılarak pişiriliyor ve kesinlikle normal tarhanadan daha güzel.
en farklısı malatya yöresinde yapılır. buğday( yarma) haşlanır, yoğurt ve unla karıştırılıp elde küçük küçük sıkıldıktan sonra güneşte kurutulur. kışın suda eritildikten sonra pişirilir,üzerine nane ve yağ yakılarak servis edilir. tadı normal tarhanaya göre ekşidir.

buraya görsel gelicek.
Anavatani k.marastir.
görsel lezzetli, güzel, faydalı, doyurucu bir çorbadır kendileri ama yapılışı çok zor olduğundan eşlerden istenmemesi gerektiğini düşündüğüm çorba çeşididir. yapılması cidden fazla yorucu. bir sene anneme azcık yardım ettim onda bile yorgunluktan halim kalmıyordu bıraktım yardımı ve çevremdeki bayanlara hak verdim açıkçası. *eğer ki isteyen varsa mümkünse kendi denesin.* deseler haklılar bayanlar.
Selda Bağcan'ın "bulgurunan tarhana" isimli türküsünde geçen tarhana.
Gripken şifa niyetine bol acılı içilmelidir.
Orduların yemeğidir.
her yörenin kendisine mal etmeye calistigi sıcak içecek.

diger bölgelerde her hangi bir organizasyon bulunuyor mu? bilmiyorum ama kütahya ili gediz ilcesinde geleneksel tarhana festivali yapilmakta olduğunu biliyorum.
nefis çorba, lezzetli ilaç, anadolunun bağrından çıkmış gül.
An itibariyle yapılışını adım adım öğrendiğim lezzet *