bugün

Ekonomik Faaliyetlerin Tam Rekabet Şartlarında Serbestçe Yapılabildiği, Arz Ve Talebin Temel Belirleyici Kabul Edildiği, Ekonomik Sorunların Fiyat Mekanizması ile Çözülmeye Çalışıldığı Ekonomidir.
Ekonomik faaliyetlerin tam rekabet şartları içinde serbestçe yapılabildiği, ekonomik sorunların çözümünün devletin ekonomiye müdahalesiyle değil fiyat mekanizması aracılığı ile gerçekleştirildiği ekonomi. Arz ve talebin temel belirleyici olarak kabul edildiği bu tür ekonomilerde fiyat mekanizmasının iyi işlemesi zorunludur.
Fiyatların hükümet tarafından değil de pazarın bizzat kendisi tarafından belirlenen ekonomik model de denebilir. Ekonomik faaliyetlerin tam rekabet şartları içinde serbestçe yapılabildiği, ekonomik sorunların çözümünün devletin ekonomiye müdahalesiyle değil fiyat mekanizması aracılığı ile gerçekleştirildiği ekonomidir.

Serbest piyasa ekonomisinde, bireylerin çalışmaları, üretmeleri ve tüketmeleri için temel motivasyon, özel çıkar veya özel faydadır. Üreticinin, üretimde bulunması için temel motivasyon "kâr"; tüketici için "fayda" dır. Bir üretici için, topluma en yararlı olan mal ve hizmeti üretmek temel gaye olmayabilir. Üretici için, birinci derecede önemli olan en fazla kâr sağlayacak mal ve hizmet üretmek ve satmaktır. Bir emekçi için, temel gaye en yüksek ücret ve fayda sağlayacağı bir işte çalışmaktır. Liberal ekonomik düzende bu şekilde kendi özel çıkarının peşinde koşan ekonomik insan (homo economicus), piyasa ekonomisinin itici güç ve dinamizmi olarak kabul edilir.

"Daha az devlet, daha çok özel girişim" şeklinde formüle edilen yeni liberalist görüştür.

Devlet, serbest piyasa ekonomisinde oyunun kurallarını belirleyen ve oyuna direkt müdahale etmeyen, ancak gerektiğinde sınırlı müdahalelerde bulunan bir konumdadır. Serbest piyasa ekonomisinde, devletin temel görevlerinden biri rekabet hukukunu oluşturmaktır. Oyunun kurallarını ihlal eden, haksız ve yıkıcı rekabete yol açan, bireyin ve toplumun ahlâki değer yargılarını zedeleyen faaliyetler devlet tarafından cezalandırılır.

(kendi projemden copy paste'dir)
fiyatların üreticiler ve müteşebbisler tarafından belirlendiği ekonomik sistemdir. arz ve talep temel belirleyicidir ve fiyat mekanizması iyi işlemek zorundadır.
Müşteri nasıl kazıklanır hizmetleri.
adı serbest piyasa ekonomisi olmasına rağmen bazı yasakların olduğu sistemdir. (bkz: cartel)
Serbest geçirme ekonomisidir Kafasına göre kazık atmak serbesttir. Bir şeyi satın almak için dükkan dükkan dolaşmak zorundasınıDır. Amına korum böyle işin.yarak ve kürek bir ekönömi modelidir.
kısaca açıklamak gerekirse bir etiyopya lının çalışarak 30 günde kazandığını bir amerikalının bir günde kazanmasının nedeni.
bir kısım insanın diğer bir kısım insanın emeğini ve hakkını sömürdüğü ve adına yeni dünya düzeni dediği vahşi, insanlık dışı sistem...
Ülkemizde gerektiğinde devlet müdahalesi ile birlikte yürütülen Keynes modeli kullanılmaktadır.
Akp'nin liberal ekonomiyi uyguladığını zannedenler olimpos dağında tanrıların yaşadığına da inanıyordur.

Hükümet; rusya ve çin tipi devlet kapitalizmini uygulamaktadır. Liberal ekonomi modelini uygulayan ülke mi görmek istiyorsunuz? Dünya ekonomik özgürlük endeksi listesine bir bakın bakalım.

Ülkelerin Ekonomik özgürlük durumu ölçülürken, o ülkede iş yapabilme kolaylığı, mülkiyet hakları, devletin piyasaya regulasyonlar aracılığıyla ne kadar müdahale ettiği gibi kriterler incelenir. Endeks böyle hazırlanır.
Tüm dünyada uygulanması gereken ticaret yönetimidir. islama göre de sünnettir. Zira malın değerinin pazarda belirlenmesi esastır. Buna sömürü düzeni diyen tembel baskıcı tiplerdir. Küba çok mu iyi halk sefalet içinde çünkü üretim olmadığı halde ithalât da olmayınca halk yokluk çekiyor. Bunun yerine tüm tüccarları ülkene çağırsan her türlü kazanırsın. Hem kendi tüccarın rekabet nedeniyle daha kaliteli ürünler üretir hem de yabancı yatırımcıdan gümrük vergisi alırsın. Halkını düşünen devletler liberal politikalar yürütür. Kendi üreticisi 10 liraya satıyor yabancı üretici 5 liraya satıyorsa yabancıdan 5 lira gümrük vergisi alır yerli üreticiyi ezdirmez. Akıllı ülkeler böyle yapar günümüze en mantıklı yoldur.
insanların özgür iradesi ile kandırıldığı ve bir yerden sonra insanlığa ihanet olduğunu düşündüğüm ekonomik model. Adil değildir.

Kör topal da olsa "adil olmak şartı" ile ekonomik kontrol devlete ait olmalı.
laissez-les faire laissez-les passer (bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler)

he ya öyle oluyordu zati !.. parlak parlak laflar geçiniz !

arkan kuvvetli değilse sokağın köşesinde tahta sandığın üstünde iki dene limon koy da sat bakalım dayı.

sattırırlarsa tabi !.

sonra laissez-les faire laissez-les passer ... hasssssiktir der geçerim !...
ekonomik faaliyetlerin tam rekabet şartları içinde serbestçe yapılabildiği, ekonomik sorunların çözümünün devletin ekonomiye müdahalesiyle değil fiyat mekanizması aracılığı ile gerçekleştirildiği ekonomi.

kaynak : http://tr.wikipedia.org/w.../Serbest_piyasa_ekonomisi
özgürlük,

öyle ki bir bireyin, ürettiği bir malı "istediği fiyata, istediği yerde, istediği zaman, istediği miktarda, istediği kadar kişiye satma veya satmamama durumu,

burdan bakınca öyle güzel, öyle göz alıcı bir piyasa ki.

teoriyi uygulamayı başaran var mı tarihte?

işin aslı, 1860'dan 1932'ye kadar Britanya -daha önceki yıllarda uyguladığı yüksek ve uzun süren tarife engelleri sayesinde- başarmış, ancak 1932'de yeniden tarife engelleri koymaya başlayınca, serbest piyasa da dışlanmış, ondan sonra da pek gören olmamış.

Amerika?

gelişmekte olan ülkelere IMF aracılığıyla -liberalleşmeleri yönünde- yapılan baskılara rağmen, hiçbir zaman serbest piyasayı uygulayamamış, her zaman ince ayarlara maruz kalmış, hatta öyle ki iktisadi-tarihi gelişimi açısından kendisi bebek sanayi tezinin müdavimlerinden.

özgürlük dedim de, kime özgürlük? nasıl bir özgürlük?
zengini daha çok zengin eden fakiri daha çok fakir eden ekonomidir. kapitalizmin karısıdır.