bugün

dünyada meydana gelen sera etkisi nedeniyle dünya sıcaklığının yükselmesi durumudur. kutuplarda bulunan buzulların erimesi, deniz sıcaklıklarını artması, buna bağlı olarak akıntıların değişmesi, deniz yaşamının dengesinin bozulması, iklimin değişmesi ve buna bağlı olarak da dünyadaki tüm yaşamın kökten bir değişime uğraması tehlikesi mevcuttur.
(bkz: kyoto protokolü)
(bkz: sera etkisi)
tam yanma olayının gerçekleşmemesi sebebiyle başta karbondioksit olmak üzere bazı gazların atmosfere karışarak güneşten gelen kısa dalga boylu ışığı geçirip, yerden yansayan uzun dalga boylu ışığı hapsetmesi* sebebiyle atmosferde oluşan ısınmadır.
endüstriyel faaliyet ve kirlilik nedeniyle açığa çıkan karbondioksitin %55 ile en büyük katkıyı sağladığı sera etkisinin tahminen 3 nesil sonra gluteus maximusumuza girecek şekli. metan ve nitrojenoksit gibi gazlar da etkili.
kıbrıs'ı rte'nin gözden çıkarmasının tek nedeni küresel ısınmadır. sular yükselecektir ve kıbrıs sular altında kalacaktır. aferindir rte'ye helal olsundur. nitekim şeyhler dervişler söylemişlerdir gördükleri rüyalarda.
yavaş yavaş havadaki garipliklerin başlamasıyla beraber bu olayın başladığını düşünüyorum.haberlerde gösterilen sinop'ta hortum olayı,oturduğum siteden anadolu yakasına baktığım vakit gördüğüm manzara(temmuz ayının başı)ki bu manzarayı çocukluğumda bile görmemiştim.yıldırım öyle bir düşüyordu ki sanki bir savaş çıkmış gibiydi.saat gece 12 idi bu sırada.birçok garip doğa olaylarının yaşandığı bu günlerde küresel ısınmanın yavaş yavaş harekete geçtiği söylenebilir.
"iklim değişikliği hakkında 10 gerçek:

- atmosferdeki karbondioksit oranı son 60 yıldır artıyor ve bugün endüstrileşme öncesinden %35 daha fazla.
- hiçbir önlem alınmadığı takdirde atmosferdeki karbondioksit düzeyi 2050 yılında endüstri-öncesi dönemin iki katına çıkacak. karbondioksit düzeylerinin ikiye katlanması dünyayı 1,4 ile 5,8 santigrat derece arasında ısıtacak ve bu insanlık tarihinde görülmüş en büyük ısı değişikliği olacak.
- sıcaklık ölçüm kayıtlarına göre tüm dünyada son 150 yıldaki 20 en sıcak yılın 19'u 1980'den sonra ve bunların dördü de son 7 yılda gerçekleşti
- birleşmiş milletler'e göre bu yüzyıl içinde deniz seviyesindeki yükselme 88 cm'yi bulabilir.
- 2050 yılında gelindiğinde ortalama sıcaklık artışı 2 santigrat derece geçerse, 3 milyar insan susuzluk, 250 milyon insan da sıtma riskiyle karşı karşıya kalacak.
- önümüzdeki on yıllar içinde, türleri tehlike altında olan memelilerin yüzde 25'i, kuşların yüzde 12'si küresel ısınma nedeniyle yol alabilir.
- iklim değişikliği bitki ve hayvanların kutuplara ve yüksek yerlere doğru göç etmesine yol açıyor, göç ve çiftleşme zamanlarını değiştiriyor. son elli senedir, kurbağaların çiftleşmesi, çiçeklerin açması ve kuşların göçü her 10 yılda ortalama 2,3 gün erken başlıyor
- gelişmiş ülkelerde sera gazlarının yaklaşık yüzde 67'si fosil yakıt kökenli enerji santrallerinden, yüzde 18'i ulaşımdan kaynaklanıyor.
- ingiltere dışişleri bakanı jack straw, 2010 yılında gelindiğinde her yıl 265 milyar dolarlık küresel ısınma kaynaklı maddi zararın oluşacağını söyledi.
- dünya üzerindeki buzulların toplam hacmi 1960'dan beri 4200 km³ azaldı."

not: bu bilgiler makine mühendisleri odası tarafından basılan, küresel ısınma eylem günü çalışma grubu'nun hazırladığı broşürden alınmıştır.
ing. global warming
alm. globales Wärmen
(bkz: a$k)
bütün nehirlerinizi kurutur.. buzdağlarınızı eritir..
kıçımızın donmasına mukabil henüz bizi ısıtamayan durum.
tarih on aralık 08:00 suları..
normalde bu sabah camdan dışarı baktığımda kar ile karşılaşmam gerekirken..
güneş gözüme gözüme girmiştir..
bu yüzyılın en önemli sorunu olacaktır.
aşırı sevişmeye bağlı ısınmadır..
izmit'te normalden çok farklı olarak, yağışın olmaması sebebiyle, barajlarda damla su olmadığı için "şehirde suların kesilmesi" haberiyle hatırladığımız küresel felaket.
dunyanin kendi bacagina siktigi kur$un.
ABD jeofizik birliğinin raporuna göre 2040 da kutuplarda buzul kalmayacak. Erzurum'da olduğu gibi hepbir kar duasına çıkılası durumdur.
bazı yerlerde iklimin değişip akdeniz olmasına, bazı yerlerde ise seraplar görülmeye başlanmasına neden olacak felaket. durdurmak için artık çok geç ama ne kadar ertelenebilirse o kadar iyi. "teknolojiden ümit kesilmez" demiş atalarımız.
küresel ısınma ilginç bir şekilde sert gecen kışlarda yaratabilmektedir.
Acilen Türkiye tarafından da Kyoto Protokolü imzalanmalıdır..
küresel iklim değişimi olarak da ifade edilen bu doğa felaketini durdurmak amacıyla çalışan 'Friends of Earth' topluluğunun incelenmesi tavsiye edilir. http://www.thebigask.com . 'Friends of Earth' topluluğu, çevresel sorunların tespitinin yanısıra, bu sorunların çözümleri için öneriler de üretiyorlar. Bu topluluğa destek verenlerden biri de Radiohead'ten Thom Yorke.
Biz de küresel iklim değişiminin durdurulmasında, bir dünya insanı olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz.

Küresel iklim değişiminin en büyük nedeni, karbondioksit miktarının, gereğinden yüksek olmasıdır. Örnek olarak, araba kullananlarımız, arabalarını daha az kullanarak ve toplu taşıma araçlarını tercih ederek karbondioksit miktarının doğa için uygun seviyeye inmesinde etkili olabilirler. Rüzgar enerjisi gibi doğal kaynaklı ve artıksız bir enerjinin seçilmesi yerine nükleer enerjinin,fosil yakıtların kaynak olarak seçilmesi gibi enerji kaynaklarının yanlış seçimi de çevresel tehlikeyi arttırıyor. Bu konularda toplumumuzun bilinçlenmesi ve çevrenin korunması için duyarlı olması gerekmektedir.
(bkz: kiyamete 10 kaldi)
yerkürenin insan oğluna '' bi s.ktir git artık '' demesinin bir yöntemidir. torunlarımıza bırakacağımız en önemli mirasın, gayrimenkul ya da nakit paradan ziyade , şnorkelli , paletli, gözlüklü , oksijen tüplü sağlam bir dalış takımı olması gerektiğini bize öğreten doğa olayı.
http://www.milliyet.com.t...06/12/29/son/sonyas07.asp
geçenlerde kuzey kutbunda inanılmaz boyutlarda bir buz dağının yıkılmasına * sebebiyet vermiş ciddi doğa olayı.

(bkz: şakası yok çarpar valla)