bugün

hakkinda cikan spekulasyonlarin kaynaginin abu dhabi oldugunu ogrendigim sehir.
yapilan palmiye adasindaki villalarin yarisini satamamis, diger yarisini ise beklenenden dusuk fiyata satabilmis ulke. kredi cektigi izlanda bankasi da coktan batti.

aslinda dubainin fonlanma cizelgesini azicik inceleyecek olursak, ab ve abd nin sisirme fonlarla dubaiyi besledigini goruruz. iranin dubaideki limanlari kullanmasi ve ticaretine bu ulkeden yon vermesi dubainin cezalandirildigi gorusunu hafif de olsa desteklemekte. dubainin kendi dagittigi kredilerin siskinligi de bu borclara eklenince zaten krizin gelecegini gormek icin kahin olmaya gerek yoktu. gecen yil dubai deki havaalani otoparkinda yiginla duran jeeplerin coklugu dikkat cekiciydi. insanlar adeta sehirden kaciyordu. ufak captaki yatirimcilar, kredi borcunu odeyemeyen insanlar sehri terk ediyordu. 1 yil sonra gelinen nokta ise ortada.

peki bundan sonra ne olacak?

* olucak seyler aslinda basit. ab ulkelerinden bazilari * * * ve abd gayrimenkul zengini olacaga benziyor. arti fonlamanin sonucunda kefil niyetine gosterilecek olan gayrimenkuller ucuz fiyatlara bu ulkelere kalacak. araplarin kafasinin calismadigini bir kez daha gormus olacagiz.
(bkz: kule dikeyim derken devleti devirmek)
(bkz: dubai ekonomisinin çöküşü)
ismiyle insanda bir merak, soylenisiyle doluluk hissi uyandiran arap sehri. Araştırmadan ve bilgi sahibi olmadan once zengin ve hayali bir sehir gibiydi. arastirdiktan ve gidenlerin yorumlarini okuduktan sonra, sari bir çol uzerine kurulmuş, sicaktan bunalip bayılacagin, bu sıcaktan korunmak için klimali kapali mekanlarda olman gerekcegin bunaltici bir yer canlandi gozumde.
dünyanın en hızlı gelişen şehirlerinden birisidir.
2011 yılına sınırları içerisinde olacağımı tahmin ettiğim, hayatımın şansını verecek olan şehir. bekle ulan beni.
(bkz: dubai sen mi büyüksün ben mi amına koycam senin)
b.a.e.'nin ikinci büyük emirliğinin ve bu emirliğin merkezi olan şehrin adıdır. ticaret ve turizm ile son yıllarda gelişmiş ve zenginleşmiştir. bu nedenle avrupai bir şehir havasına bürünmüştür. petrol geliri daha büyük emirlik olan abu dabi'ye kıyasla oldukça azdır. son 2-3 yılda ekonomik krizden muzdarip olmuştur.
herşey fazlasıyla pahalı. herşey fazlasıyla abartılı. ingiliz mimarların fantazilerini sergilediği yapay şehir. afrika'ya ticaretin açıldığı kapı.
Hintliler, filipinliler , pakistanlilar burda yaşayan local arapların eli ayağı gibidir. Her türlü isi yaparlar. 5-6 sene az miktarlarda kazanmalarina ragmen yemez , icmez paralarini biriktirip ulkelerinde arsaya eve yatirim yaparlar.Ama dunyada kendinizi bu ülkeden olmasanız bile yabanci gibi hissetmiyeceginiz tek yerdir.Lakin çalıştığım şirkette tam bir kültür harmonisi yaşanmakta. %80'i yabancilardan oluşan daha başka bir ülke yok sanırım dunyada...
avm lerin otoparklarında uzatılmış onlarca limuzin görebileceğiniz bir elektronik şehri.
insanlar dirhemlerin taştığı çantalarını ortalıkta bırakıp tuvalete gidebiliyor ilginci de geldiğinde orada buluyorlar. siz de kendinizden utanıyorsunuz cüzdanıza sarılıp oturduğunuz için. böyle alıştırana kurban olsunlar.
hayat ne tuhaf vapurlar falan..
herhalde başka bir yerde bulamayacığınız bir havaya sahip bölgedir. kendisine ne emirlik ne ülke diyemeyeceğim çünkü bir bölgeyi ülke,vatan yapan, onun ulusunun ve insanlarının o topraklara olan bağlılığıdır. oysa dubai'deki nüfusun sadece yüzde beşi birleşik arap emirliği vatandaşıdır. içindeki hint ve filipinliler nüfusun yarısından çoğunu oluşturur. expat cennetidir, hiç bir sıcaklığı olmayan, halkı olmayan ama zengin ve lüks bir alandır.

erkekler için çeşitli sex ortamlarına da sahiptir bu müslüman garip bölge. dışarı çıkıp içki içmek isterseniz önünüzde tek bir opsiyon vardır...o da lüks otellerin altında bulunan çoğunlukla rus, romen ve doğu asyalı kızları pazarlayan barlara gitmek, çünkü başka içki satışı yapan bar yoktur. içki içip yeterince günaha giriyorsun zaten, bari şu kızlardan birine de çak mantığı var sanırım, çok ilginç, paket program yani...
peçeli olup pembe ojeler süren, koyu göz makyajları yapan, peşinden agzı açık mal gibi baktıran kadınların yaşadığı şehir
nerden başlasam,nasıl anlatsam...şimdi bildiğin çölün üzerine 6 şerit gidiş 6 şerit geliş otoban yap, bu otobanın yanına kmlerce uzayıp giden metro/tramwayımsı hat yap ve uzay istasyonu gibi duraklar yap bu hatta, yine bu çölün üzerine 40-50 katlı binalar dik, her tarafın bu binaların inşaatı ile dolu olduğunu düşün, az önce bahsettiğim 6 şeritli otobana porsche,mercedes,toyota taxiler ve 100lerce jeep koy, şehre 3-5 tane arap serp gerisini hintli-pakistanlı-finli yap, iğrenç yemeklerin olsun, iğrenç restaurantların olsun, kışın (ki 2 hafta önce ordaydım) 32 derece sıcaklığın olsun başka da bi bok olmasın çok afedersin yani al sana dubai!

mümkünse gitmeyin, ille de gidecekseniz tek gecelik bi birlikteliğiniz olsun bu şehirle, dönüşünüzü açık bilet almayın tarihi ertesi güne olsun.
muhtemelen bu başlığı okuyan okur-yazar arkadaşlarımızın çoğu elektronği merak ediyorlar,onu da belirtelim. Hiç de ucuz değil hocam. Öyle boşuna heveslenmeyin, ucuz mucuz değil,elektronik eşyalarda genel olarak en fazla %20-%30 ucuzluk var. Alışveriş yapacaksanız Mall of the emirates'e gidin. Son olarak da yemek konusuna gelince, ya mc ya da burger başka çareniz yok diyeceğim üzülerekten, ha kaldığınız otelin yemekleri güzeldir o ayrı, sakın olaki bizim gibi allah'ın çölünde italyan restaurantına gitme gibi bi saflık etmeyin ya da sakın olaki et-tavuk yemeyin zaten kokusundan yiyemezsiniz. (orta halli restaurantlardan bahsediyorum). Bir de çin-kore yemekleri yapan yerlere de gidebilirsiniz. daha anlatacak çok şey var ama, sonra edit düdüt yaparız.
dünyadaki tek 7 yıldızlı otele sahip olan ülkedir.
kraliyet(!) ailesi mensubu bir arkadaşınız varsa gezmesi eğlenceli olabilir. bunun dışında çalışmak dışında gitmek pek mantıklı olmayacaktır. gariban amerikalı turistlerin en büyük eğlencesi otel valesine teslim edilmeyi bekleyen arabaları fotoğraflamaktır. istisnasız her arabadan bangır bangır we gettin arab money homurtusunu duyabilirsiniz. elektronik konusunda malum tanıdık sayesinde ekim ayında 500$'a (zararına) i7 işlemcili, 12 gb ddr3 ramli bir laptop kapatmıştım. ama normalde fiyatlar çok ahım şahım değildir.
arapların bir kısmı türkleri çok sever. ama kendileri neye dikkat ediyorsa onlar kadar dikkatli olmanızı beklerler. (bkz: islam kültürü) gittiğiniz ortamlarda farklılığınızı belli eder, bu sayede turist hatunları kafalayabilirsiniz. dubaili kardeşler hediye alıp vermeye bayılırlar. benim arkadaşım da bana hiç kullanmadığını söylediği zento st1 model arabasını hediye etmek istemişti. ama hem yurdumuzda kullanacak bir yol olmadığı hem de gümrükte kanırtacaklarını bildiğim için reddetmek zorunda kalmıştım. bölgede çin triadından, japon yakuzasına kadar (özellikle inagawa-kai) her cins mafya ile karşılaşabilirsiniz.bazıları sadece bölgedeki vatandaşlarından koruma parası alırken, bazıları çok büyük ihalelere katılırlar. siz bulaşmadıkça kimse üzerinize gelmez.
otobanlarinda 'salik' adi verilen, bizdeki OGS benzeri ucretlendirme vardir.
hiz limitlerine ozellikle dikkat etmeniz gerekmektedir. yoksa 200 metrede bir patlayan flaslarla yolculuk yapar ve havaalani cikisinda odeme yapmak icin alikonulabilirsiniz.
turistseniz kiralik arabayi T. C. ehliyetiyle kullanabilirsiniz.
eger calismaya geldiyseniz ehliyetinizi onaylatip kiralik harici arabalarda (es, dost, sirket araclari) surebilirsiniz.
cok agir bir 'kast' sistemi vardir. bizim sansimiz su ki; avrupa ve turki cumhuriyetlerin de oldugu gibi isci sinifindan ziyade 'beyaz yakali' turk'ler yogun oldugu icin 'kast'da ust siralarda yer alariz. hatta su siralar orta dogu politikasi ve 'eksen kaymasi'ndan olsa gerek bir ust sinifa daha atladik. bir iran vatandasi serbest bolgede sirket kurmak icin 8 ay beklerken, bir turk'e 3 gunde musaade verilmektedir. iceride is yapmak, sirket kurmak icin mutlaka yerli ortaginiz olmak zorundadir. kurulumdan sonra vekaletname alirsiniz fakat mahkemelerde ya da sorun ciktiginda yerliler her zaman avantajlidir, gocertebilir. ortaginizi iyi secin, aman. benimki, allahi var parayla pulla isi olan bi adam diil. fahri filipinler elcisi! tuttugu flipinliyi sirkete getirip vize acar. cok yakinda tum flipini buraya tasiyacak.
guzel yemek yiyebilmek icin cok dikkat edilmesi gerekmektedir. sakin olaki <-su hint vejeteryan mutfagina bi bakiim hele.> gibi sacmaliklar yapmayin. oldukca kaliteli bir yemegi, orta karar bir sarabi adam basi 40-50 euro civarinda iyi bir yerde yemek de mumkun. hint'li ve panki'lerin sokaklarda ki bufelerde saat 4 den sonra sattiklari incecik arap ekmegine sarilmis tavuk donere her yerde rastlayabilirsiniz, sulandirilmis tahinli sos katarlar; yiyin bunu. guzeldir.
gece kuluplerinin cikislarinda da rastlayabilirsiniz. ac degilsenizde takilin oralara cok renkli olur.
U. A.E. tarafindan yapilan aciklamaya gore 183 ulkenin vatandasi burada yasiyormus. su siralar hava guzel, beklerim.
şu sıralar havaların pek güzel olduğu yer. bir de dubai shopping festival varmış, birazdan bakacağım fiyatlara.

fiyatlar:
ps3 600 TL
Iphone4 1400 TL
Bira* 15-20 TL*
En ucuz Ipad 900 TL
Sony dijital foto mak. 200 TL
vivitek 5.1 mp foto mak. 45 TL *
karton marlboro 30 TL

baktıkça daha eklerim.

edit1:
sonuçta tatile falan gelinecek bir yer değil onu anladım. telefon, elektronik, sigara ve gırtlak ucuz. denizi güzel ama sırf burj al arab'ın yanında denize giricem diye o kadar yolu tepmeye değmez.

iş için geliyosanız arapların inanılmaz ağır kanlı, erteleyen tutumuna kapılmayın. bir işi şu gün yapacaz diye anlaşırsanız o gün bitirin işi. insiyatifi onlara vermeyin.

edit2: o değil de kendiniz bakın lan fiyatlara amele gibi yazıyorum buraya tek tek...

carrefour en çeşitli elektronik ürünü bulabileceğiniz yer, bu da sitesi: http://www.ic4uae.com/ *

bir de jumbo electronics var baya kapsamlı, illa bakıcam derseniz google'dan rahat bulursunuz. ama fiyatlar carrefour'la aynı değişen bişey yok.

edit3: uçak biletimi emirates'den aldım, bunlar son iki aydır ayın 10'u 15'i gibi* biletlerde 100 euro ya da %25 indirim yapıyorlar, takip edin derim.

Vizeyi Taksim Vize aracılığı ile kargo üzerinden hallettim. sağolsunlar bıkmadan sorularımı cevaplandırdılar iyi hizmet aldım. Ama taksim vize'yi kullanırsanız vize 1 haftaya ancak çıkıyor onu söylemeliyim. Sadece uçak bileti rezervasyonu, pasaport fotokopisi ve 1 fotoğraf istediler. vize başvurunuzu yaptıktan sonra istediğiniz yerden alın biletinizi emirates ya da thy zorunluluğunuz yok dediler üstelik. Ucuz bilet arayanınız varsa flydubai'ye bakın, 80-90 euro'ya tek yön biletleri mevcuttu.

ben gelmeden önce bütün bilgilerimi sözlüklerden edindim, şimdi öğrendiklerimi paylaşarak vicdani sorumluluğumu da bitiriyorum.
ülkenin sadece yüzde 20'lik bir kısmı arap. arap olanların birbirleriyle evlenmesi teşvik ediliyor, evlilik durumunda villa, kredi, iş garantisi veriliyor. yabancı bir işçinin şöförlük maaşı 1000 dolar iken, bir arabın şöför olması durumunda maaş 2500 dolar oluyor. yabancı bir erkek ile evlenen arap kadının vatandaşlığı yanıyor. arap milliyetçiliğinin vatanı olan ülke.
Burj Al Arab dan sonra hatta şuan en favori gökdeleni Burj Al Halifa , 831 metre yüksekliği ile dünyanın en uzun gökdeleni. 154. katta Armani Hotelin cafe sinde Dubai yi 800 metre yüksekten seyretmek manyak bir duygu. Milli piyangodan büyük ikramıye sana çıksa ve keyif için Dubai ye gitsen, orada standart bir insan olursun. Dubai de çalışan bir Arap görmeniz imkansız, geçeleri ise o manyak pahalı makinalar asvaltı yakıyor... Gidilesi, görülesi, fazla kalınmayası bir yer !!!
görsel
birleşik arap emirlikleri'ni oluşturan 7 emirlikten en kalabalık olanı ve en çok tanınanıdır. ayrıca bu emirliğin başkenti olan şehirdir. yaz aylarında iklimi aşırı sıcak ve nemlidir. polis arabalarının bile bmw marka olduğu, yerli halkı çok zengin fakat hindistan, pakistan gibi ülkelerden gelen göçmenlerin çok fakir olduğu bir yerdir.
Arkadaşım çalışmak üzere gelmemi istediği yer. Burada ki şartlardan sonra gidip gitmemek arasında kararsız kaldığım kafayı yemeye yakınım son dönemde. Dubai de çalışmış arkadaşların engin tecrübelerini görmek bilmek isterim.
(bkz: haya bint el hüseyin)
görsel