bugün

dubai

yapilan palmiye adasindaki villalarin yarisini satamamis, diger yarisini ise beklenenden dusuk fiyata satabilmis ulke. kredi cektigi izlanda bankasi da coktan batti.

aslinda dubainin fonlanma cizelgesini azicik inceleyecek olursak, ab ve abd nin sisirme fonlarla dubaiyi besledigini goruruz. iranin dubaideki limanlari kullanmasi ve ticaretine bu ulkeden yon vermesi dubainin cezalandirildigi gorusunu hafif de olsa desteklemekte. dubainin kendi dagittigi kredilerin siskinligi de bu borclara eklenince zaten krizin gelecegini gormek icin kahin olmaya gerek yoktu. gecen yil dubai deki havaalani otoparkinda yiginla duran jeeplerin coklugu dikkat cekiciydi. insanlar adeta sehirden kaciyordu. ufak captaki yatirimcilar, kredi borcunu odeyemeyen insanlar sehri terk ediyordu. 1 yil sonra gelinen nokta ise ortada.

peki bundan sonra ne olacak?

* olucak seyler aslinda basit. ab ulkelerinden bazilari * * * ve abd gayrimenkul zengini olacaga benziyor. arti fonlamanin sonucunda kefil niyetine gosterilecek olan gayrimenkuller ucuz fiyatlara bu ulkelere kalacak. araplarin kafasinin calismadigini bir kez daha gormus olacagiz.