bugün

M.Ö. 1200 yıllarında kurulduğu sanılan ve eski adı Daskuza olan şehir Malatya civarındaki en eski yerleşim merkezlerinden biridir.Oldukça hareketli bir toplumsal yapısı olan Arapgir, çevre ilçeler açısından merkezi bir konuma sahiptir. Tarihte önemli bir kültür, ticaret ve sanat beldesi olan, bir zamanların 40.000 nüfuslu yerleşim birimi Arapgir, sanayileşme ve ekonomik gelişmenin yarattığı ortama ayak uyduramaması sonucu, hızla nüfus kaybetmektedir. Arapgir'den başka bir yerde yetişmeyen SiYAH KÖHNÜ ile AŞIK BEYAZI üzümünü tanıtmak için her yıl Eylül ayında BAĞ BOZUMU ŞENLiKLERi yapılmaktadır.
malatya ya en uzak malatya ilcesi.
sol frame de birden görünce heyecanlandırmıştır. çok az gitsemde şimdi nasıl olduğunu bilmesemde nüfusuna kayıtlı olduğum biricik ilçedir.
gelişebilmek adına hiçbir şey yapmayan malatya ilçesidir.
açılan myo gelişmesine, insanlarının değişmesine katkı sağlamıştır.
(bkz: mehmet ali aydınlar)
Siyah üzümün meşhur olması nedeniyle bu ilçede şarap fabrikası da bulunmaktadir.
arapgir, ufak şirin bi ilçe gibi kasabadır çok tatlı insanları vardır ve üzümlerini unutmasak olmaz tabiki.
eskiden elazığ'ya bağlı olan günümüzde malatya'ya bağlı ilçe. bana göre malatya ile ilgisi sadece ilçesi olmasıdır. geri kalan tüm örf adetleri, yemekleri, müzikleri elağız geleneğine uyar. üzümü dünyanın en iyi üzümleri arasındadır ama malesef tanıtılamamıştır. duyduğuma göre fransızlar alıyormuş üzümleri. küçücük bir yer. fazla gelişmemiş.
her sene en az iki kez ortasından geçilip gidilen yerdir.

önce alışveriş yapılır, tandır yenir, tandırcının biraz ilerisindeki fırından ekmek, karşısındaki bakkaldan da arapgir leblebisi alınır, mevsimiyse arapgir karası aranır. benzin takviyesi de yapılınca aynen devam edilir.

kozluk çayına inerken arabanın camları açılır reyhan kokuları içeriye dolsun diye.
malatya'nın kuzey doğusunu kaplayan, nüfusu çevre ilçelere göre daha fazla ve hâliyle görece daha gelişmiş olan ilçedir.

fakülte de vardır ilçede.
yazılı saldek köyü bölgenin nüfuzlu köylerindendir.
Memleketim olmakla beraber hakkında nerdeyse hiçbir bilgim yoktur. Sadece teyzemden edindiğim bilgilere göre kış aylarında sular borularda donacak kadar soğuk oluyormuş. Ayrıca 15-20 sene önce köyümüze gitmiştik. Birkaç akraba ziyareti yapacaktık. Gerçekten elazığ ın dibinde. Çünkü arabayla 15-20 dakika gittik ve elazığ köylerine ulaştık. Üzümünün meşhur olduğunu da duydum ama öyle dünyanın sayılı üzümlerinden falan olduğunu bilmiyordum yani.
Doğu Anadolu bölgesinde, Malatya iline bağlı bir ilçedir, ilçe topraklarını doğuda Elâzığ ilinin Ağın, batıda Sivas’ın Divriği, Malatya’nın Arguvan, kuzeyde Erzincan’ın Ke-maliye, güneyde de Elâzığ’ın Keban ilçeleri kuşatır, ilçenin 2 bucağı, 38 köyü vardır. Yüzölçümü: 956 km.2 Nüfusu: 23.300 (1975 sayımı) Arapkir ilçesi toprakları Malatya ilinin kuzeydoğusuna düşer. Arapkir Çayı vadisi boyunca, kuzeybatıdan güneydoğuya doğru yer yer düzlüklere rastlanır. Fırat Irmağı’na karışan Arapkir Çayı vadisinin iki yanı yüksek sırtlarla çevrilidir. Vadi kıyısındaki düzlükler tarla tarımına pek elverişli değildir. Buralarda toprak küçük küçük parçalar halinde olduğu için, daha çok bahçe tarımı yapılır. Bununla birlikte, bu topraklardan elde edilen başlıca ürün gene de buğdaydır. Ondan sonra da, arpa, mısır, fasulye, nohut, pirinç gelir.

Arapkir ilçesinin topraküstü gelir kaynakları sebzecilik, meyvacılık, bağcılıktır. Bağlar, bahçeler köylere kadar uzanır. iklim de bahçe tarımına elverişlidir. Ancak, köylerle kasaba arasında ulaştırmaya elverişli yo! olmadığı için, elde edilen ürünlerin başka şehirlere gönderilmesinde büyük güçlük çekilir. Dağ yamaçlarında yer yer meşe ağaçları görülür. ilçenin önemli gelir kaynaklarından biri de yerli dokumacılıktır. Her yıl, bir milyon metreyi aşkın dokuma kumaş elde edilir. Elâzığ-Divriği arasında uzanan devlet şosesi ilçe sınırları içinden geçer.

ilçe merkezi Arapkir kasabasıdır. Fırat Irmağı’na akan Arapkir Çavı kasabanın 4 km. doğusundan geçer. Kasabanın çevresinde çayın meydana getirdiği vadi boyunca, bağlar, bahçeler uzanır. Arapkir kasabasının 19 mahallesi birbirinden bağlarla, bahçelerle ayrılmıştır. Evler bju bağların, bahçelerin arasına sıkışmıştır. Sulak, hafif dalgalı topraklar üzerine kurulmuş olan kasabanın iklimi de bahçe tarımına elverişlidir. Kasabanın denizden yüksekliği 1.200 m., nüfusu 8.500'dür (1975 sayımı). il merkezine u- zaklığt 114 km.’dir.

Kaynak: http://www.yeniansikloped...ir-malatya/#ixzz2OPW5PPeL
Malatya ilinin 13 ilçesinden merkeze en uzak olan üzümü ile meşhur ilçedir. Bir dönem fransız ortaklı bir firma şarap fabrikası kurma girişiminde bulunmuş, yaklaşık 2 yıl üretime devam eden fabrika ham madde bulamaması nedeniyle kapanmıştır. sanayi açısından gelişimi neredeyse 1970ler seviyesinde olan ilçenin temel geçim kaynağı ise tarımdır.
Üzümün yanısıra susuz yetişen bir kavunları vardır. Yazın yol kenarında çocuklar patpat adı verilen enteresan bir tarım aletinin kasasında satarlar. Bu susuz kavun şeklen o kadar dandiktir ki insanda kelek izlenimi uyandırır. Sırf çocuklar sevinsin diye bir tane alınır. Keban'da mola verilir. Kavun yenir. Ömrü hayatımda yediğim en lezzetli kavundur. Keban'dan Tekrar Arapgir'e geri dönülür 10-12 tane daha alınır. Öyle lezzetlidir.
güncel Önemli Başlıklar