*

Atlantik'i geçen ilk kadın pilot olmanın yanı sıra modern feminizmin temelini de atan kadınlardan biridir.Hep kısa saçlı ve bir oğlan çocuğunu andıran mizacıyla tanınan Earhart, erken yaştan beri sınırları zorluyordu. 25 yaşına geldiğinde 14 bin feet'e çıkıp, kadınlarda yükseklik rekorunu kırdı. Uçmak artık tüm tutkusuydu. Bu pahalı tutkusunu finanse edebilmek için panayırlarda sosis satmaktan telefon operatörlüğüne kadar her işi yaptı. Boston'da sosyal yardımcı olarak göçmen çocuklarına baktığı dönemde bile, boş zamanının tümü havaalanında geçiyordu.
Nisan 1928'de hayatını değiştiren bir telefon geldi. Lindbergh'in tarihi rekorundan sonra, bu kez yolculu bir Atlantik seferi planlanıyordu. Yerel bir üne ulaşan Earhart ilk kadın yolcu olacaktı. Arayan, dönemin halkla ilişkiler dahisi ve Lindbergh'in anılarının yayıncısı George Palmer Putnam'dı. Earhart uçağı kullanmamasına karşın, basın ona (hiç sevmediği) "Lady Lindy" adını taktı. Kadın olması yüzünden övgülere boğulan Earhart için New York Times, "Aslında Lindbergh'e Lindbergh'den bile çok benziyor" diye yazdı.

Bu arada Putnam'ın altıncı evlilik teklifini 1931'de kabul etti. Ama evlilik kurumunu kadınlar için "bir kafes" gibi görüyordu. Müstakbel kocasına nikâhtan bir gün önce, bağımsızlığını güvence altına alan bir tür anlaşma imzalattı. Buna göre "ikisi de kendilerini Ortaçağ'dan kalma bir tür yemine bağlı hissetmeyecekti." Bir yılın sonunda da eğer mutlu değillerse, "deney başarısız kabul edilecekti." Evlilikleri yine de saygı ve dostluk üzerine kurulu olarak sürdü.

Earhart 1932 ilkbaharı'nda, artık Atlantik Okyanusu'nu tek başına geçmek istiyordu. Lindbergh'den beri deneyenlerin tümü bu girişimi hayatlarıyla ödemişti. Ama o başardı. Yüzyılın en önemli kadın kahramanı oldu.

Londra'da Veliaht Prens VII. Edward ile baloda dans ediyor, Paris'te kendisine Legion d'Honeur unvanı veriliyordu. Kutlama telgraflarının arasında onu en çok duygulandıran, arkadaşları Charles ve Anne Lindbergh'den gelendi. Çünkü onlar şöhretin en korkunç bedelini ödemiş, kaçırılan küçük oğulları birkaç gün önce ölü bulunmuştu.

Bundan sonraki yıllarda yaptığı yüzlerce konuşma ve seminerde, genç kadınları sürekli olarak en yüksek eğitimi almaları ve evlenmemeleri, en azından geç evlenmeleri için cesaretlendirdi.

Bu arada 1935'te Hawaii'den Amerika'ya uçtuktan sonra, ekvatordan dünyayı dolaşmak dışında bir güzergah da kalmamıştı. 1937'de Putnam'a yazdığı son mektubunda "Tehlikelerin farkında olduğumu bil lütfen. Yapmak istiyorum çünkü yapmak istiyorum. Erkeklerin denediği gibi kadınların da denemesi gerekiyor" diyordu.

Son rekor denemesinde, gönderdiği düzenli raporlar New York Herald Tribune'da yayımlandı. Bunlar, kocası Putnam'ın daha kârlı olacağı için Noel'de yayımlamayı düşündüğü "Dünya Uçuşu" adlı kitabın temelini
oluşturuyordu. Putnam bu eseri o Noel'de yine de bastı. Tek farkla: Adını "Son Uçuş" diye değiştirmişti.

Earhart son uçuşuna gülümseyerek gitti. *
http://www.ameliaearhart.com
1987-1937 yılları arasında yaşamış, atlas okyanusu'nu tek başına geçen ilk pilot olarak bilinen pilottur...

Edit: 1897 imiş efenim, yanlış yazmışız, uyaran arkadaşa teşekkürler.
(bkz: amelia)
1897'de Atchison Kansas'ta doğdu. Üniversitede öğrenciyken uçmayı ve pilot olmayı kafasına koydu. ilk rekorunu 1922 yılında 4.300 metreye çıkarak, bu irtifaya çıkan ilk kadın ünvanını alarak kırdı. Kadınların daha fazla havacılıkta yer almasını istiyordu. Yayıncı George P. Putnam ile tanıştı. Daha sonra evleneceği Putnam, ona rekorlar kıracağı yeni uçuşların hem kapısını hem de finansmanının yolunu açtı. En büyük hedefi, tek başına ekvator çizgisini izleyerek yapacağı uçuştu. Earhart'a Panam Havayolları'nın öğretmen seyrüsefercisi Fren noonan eşlik edecekti.

Tarihler 17 mart 1937'i gösterdiğinde rekor uçuş Oakland'da yaşanan bir kazayla başlar. Yakıt dolu uçağın ağır olması sebebiyle kalkışta lastiği patlar, sağ ana iniş takımı kırılır.

Elden geçen Elektra ile rekor uçuşu 1 Haziran'da yeniden start alır. Miami, güney Afrika, Hindistan, güneydoğu asya rotasını izleyen earhart'ın önünde 11 bin kilometrelik yol kalmıştı. En riskli rota olan pasifik okyanusu'ndan geçmeye başladı. Yakıt ikmali için inilecek Howland adası yakınlarında Amerikan Donanması'na ait Itasca gemisi bekler.

Son telsiz bağlantısı 2 Temmuz sabahı 07:52'de kayıtlara geçti. 40 yaşındaki pilot telsizle bağlantı kuramadığını , yakıtının bittiğini söylüyordu. Uçaktaki telsiz anteni ağırlık yapmaması için çıkarılmış, adadaki seyrüsefer cihazının başındaki operatör uyuyakalmıştı. Cihazın aküsü de bitmişti. Kaybolan Earhart'ı bulmak için günlerce 390 bin kilometre alan taransa da ne kendisinden ne de uçağından herhangi bir ize rastlanmaz.

Yarım kalan uçuşu 60 yıl sonra, 1997'de Amerikalı kadın pilot Linda finch yatafından tamamlandı. Earhart'ın uçağının bir benzeri olan 1935 model Lockhead Elektra ile 48.110 kilometre uzunluğundaki yolculuk 223 saat uçuşla tamamlanır.
ünlü bir bayan pilottur. (bkz: corto maltese) 'nin maceralarında karşılaşılan gerçek hayatta yaşamış kişilerden biridir aynı zamanda.
türkiye de sabiha gökçen e eş değer olan amerikalıdır.
amelia filminin hayatını konu aldığı ünlü pilottur.
ölümü hakkında çeşitli rivayetler dolaşan ünlü kadın pilottur. bazıları japonlar tarafından esir alınıp idam edildiğini, bazıları japonya ya da amerika birleşik devletlerine giderek farklı bir kimlikle yaşadığını iddia etse de, bunların hiçbiri kesin olarak ispatlanamamıştır. uçağının düştüğü bölgede çeşitli aramalar yapılmış, bunlardan birinde uçağına ait olabilecek parçalara rastlanmıştır. ancak olayın üzerinden uzun süre geçmesi kesin bir netice alınmasını zorlaştırmıştır.
Adanın birine gitmiş uçağıyla geri dönmemiş ve cenazesi bulunamamış amerikan kadın pilotu türk müsün sen tek başına uçakla adaya gidiyorsun dediğimdir.