bugün

amelia earhart

1897'de Atchison Kansas'ta doğdu. Üniversitede öğrenciyken uçmayı ve pilot olmayı kafasına koydu. ilk rekorunu 1922 yılında 4.300 metreye çıkarak, bu irtifaya çıkan ilk kadın ünvanını alarak kırdı. Kadınların daha fazla havacılıkta yer almasını istiyordu. Yayıncı George P. Putnam ile tanıştı. Daha sonra evleneceği Putnam, ona rekorlar kıracağı yeni uçuşların hem kapısını hem de finansmanının yolunu açtı. En büyük hedefi, tek başına ekvator çizgisini izleyerek yapacağı uçuştu. Earhart'a Panam Havayolları'nın öğretmen seyrüsefercisi Fren noonan eşlik edecekti.

Tarihler 17 mart 1937'i gösterdiğinde rekor uçuş Oakland'da yaşanan bir kazayla başlar. Yakıt dolu uçağın ağır olması sebebiyle kalkışta lastiği patlar, sağ ana iniş takımı kırılır.

Elden geçen Elektra ile rekor uçuşu 1 Haziran'da yeniden start alır. Miami, güney Afrika, Hindistan, güneydoğu asya rotasını izleyen earhart'ın önünde 11 bin kilometrelik yol kalmıştı. En riskli rota olan pasifik okyanusu'ndan geçmeye başladı. Yakıt ikmali için inilecek Howland adası yakınlarında Amerikan Donanması'na ait Itasca gemisi bekler.

Son telsiz bağlantısı 2 Temmuz sabahı 07:52'de kayıtlara geçti. 40 yaşındaki pilot telsizle bağlantı kuramadığını , yakıtının bittiğini söylüyordu. Uçaktaki telsiz anteni ağırlık yapmaması için çıkarılmış, adadaki seyrüsefer cihazının başındaki operatör uyuyakalmıştı. Cihazın aküsü de bitmişti. Kaybolan Earhart'ı bulmak için günlerce 390 bin kilometre alan taransa da ne kendisinden ne de uçağından herhangi bir ize rastlanmaz.

Yarım kalan uçuşu 60 yıl sonra, 1997'de Amerikalı kadın pilot Linda finch yatafından tamamlandı. Earhart'ın uçağının bir benzeri olan 1935 model Lockhead Elektra ile 48.110 kilometre uzunluğundaki yolculuk 223 saat uçuşla tamamlanır.