bugün

adım adım kokusunu hissettiğimiz kriz.
(bkz: türkiye ekonomisi/#26912546)
cok canlar yanacak cok..
yakın vadede bir tarafımıza girecekmiş gibi duran kriz.

gereksiz harcamalardan kaçının bu sıralar, mümkün olduğunca kredi, borç işlerine girmeyin.
2015 krizi değil, 2016 krizi olacaktır.
Gizli ve ucundan ucundan gelmiştir.

Yok diyen ya bu krizden nemalanıyordur, ya da zaten bu krize zemin hazırlayandır.

En basit örneği doları 2 soru ile ele alalım.

1 e 1 olacak diye hayaller kuruldu, 2015 in ilk çeyreğindeki artış 1 e 1 oldu evet, o hayal nerde şimdi?

Dışa bağımlılık azalacak, bitecek dendi. Doların tavan yapması sonucu her şeyin fiyatı arttı. Dışa bağımlılık bittiyse niye dolar artınca çakmağın bile fiyatı artıyor?

ister inkar edin, ister işinize gelsin, ister görmeyin...gizli kriz ya da kriz öncesi bir durum var şu an. Vatandaşın cebindeki paranın kıymeti yok çünkü.
son aylarda başlayan krizdir. kimse kendini kandırmasın, dolar üç ayda %30-35 değer kazanmışsa; recep tayyip erdoğan kendi atadığı türkiye cumhuriyet merkez bankası başkanına orada burada atarlanıyorsa ortada bir kriz vardır. üstelik bu yaşadığımız daha önceki krizlerden çok daha fena vuracak çünkü...

türkiye son 10 yılda üretimi tümüyle durmuş bir ülkedir. müteahhitlere göt dayayarak hiçbir ekonomi gelişmez. nitekim bizim ekonomimiz de gelişmedi. zaten inşaat sektörü dünyanın en güvensiz sektörüdür. çok hızlı kazandırır ama çok daha hızlı iflas ettirir. bunun en büyük örneği de donald trump'ın ta kendisidir. defalarca batmış bir adamdır d. trump.

üstelik inşaat gsmh getiren bir sektör de değildir. yaptığınız her şey iç tüketime yöneliktir. ihracat olmayan yerde olan para birilerinin cebinden başka birilerinin cebine akar ama artmaz.

üstelik türkiye'de ithalat ve buna bağlı tüketim ve doğal olarak dış ticaret açığı da giderek büyümüştür. eh telefon, televizyon, otomobil gibi yüksek teknoloji ürünlerden tutun da tohumumuza kadar her bokumuz ithal. hâl böyle olunca dışarıya satabildiğimiz gıda ürünlerinden bile varsıllık yaratamamamız doğal.

tabii dış ticaret dengesinin bu kadar boka batmasının asıl nedeni türk lirası'nın aşırı değerlenmesidir. bu da tümüyle akp'nin ekonomiyi balon gibi şişirmesi ve rakamlarla oynayarak zenginleşiyormuşuz havası yaratması için yapılan buram buram popülizm kokan bir yanlıştır. bakın hata değil yanlış. hata bilmeden yapılır.

dış ticaret dengesizliğini zorunlu tüketim ürünlerine konan yüksek vergilerle kapatmaya çalıştılar. ne oldu? hiç! koca bir hiç. iran'a uygulanan ambargoyu yasadışı yollardan deldiler. ne oldu? hiç!

hiçbir şey olmadı çünkü ülkede buralardan gelen paralarla üretim değil tüketim artırıldı. bankalar kalkındırıldı. sonra bu bankalara el kondu ve konmaya da devam ediliyor. en son recep tayyip erdoğan'ın iş bankası'na el konması için talimat verdiği söyleniyor. böylece ülkede yerli sermayeli bankalar biraz daha azalacak ve türk milleti uluslararası tefecilerin kucaklarına biraz daha oturtulacak.

şu anda recep tayyip erdoğan ve çevresindeki bir avuç dalkavuk işi gücü bırakmış krizi ertelemek için uğraşıyorlar. bakın, buraya da dikkât çekmem gerekiyor, ertelemek diyorum çünkü kriz çıktı bile ama tam gücüyle vurması için tabii ki biraz zaman gerek ve rte ve şürekâsı da bu zamanı haziran'dan sonraya çekmek için uğraşıyorlar. buna da recep tayyip erdoğan'ın siyasi hırsları neden oluyor. eğer akp seçimden yenilgiyle ayrılır da yeni bir hükûmet kurulursa suçu yeni hükûmete, yok akp seçimden gene tek başına iktidar olarak çıkarsa da bu kez parlementer sisteme yükleyecek ve başkanlık sistemi için halkı mahkûm etmeye kalkacak.

2002'den bu yana türkiye'nin krizsiz görünmesinin nedeni krizin çıkmaması değil, küresel para baronlarının paralarını hızla batan gelişmiş ülkelerden az gelişmiş ülkelere kaydırmalarındandı. akp bu paraları borç alarak ülkede yandaşları varsıl etti. 170 milyar dolar borçlu olarak başladığımız yolculukta iki yıl önce geldiğimiz nokta 537 milyar dolardı. devletin elinde avucunda ne varsa peşkeş çekenler devletin borçlarını bile azaltamadıkları gibi özel sektörün borcunu da kat kat artırdılar.

geçmiş olsun türk milleti. parasızlık korkun nedeniyle 12 yıl yaptıkların sonunda kıçına girecek kazık yunanistan'dan bile beter olacak.
vay anasini uzun uzun yazilar, millet ekonomi okuyor herhalde dedirten krizdir.
seçimlerden önce zirveye ulaşırsa akp'nin hezimetine yol açması muhtemel krizdir.

2001 ekonomik krizinin simgesi fırlatılan anayasa kitapçığıydı. 2015 krizinin simgesi merkez bankasına atarlanan rte'nin bizzat kendisi olacaktır.
31 aralık 2015 itibariyle geçerliliğini yitirecek iddiadır.
(bkz: 2014 ekonomik krizi)
(bkz: 2013 ekonomik krizi)
(bkz: 2012 ekonomik krizi)
(bkz: 2011 ekonomik krizi)
(bkz: 2010 ekonomik krizi)
kapıya gelmiş sokaktan bağırmaktadır.
içerde ise biz, daha yüksek perdeden bağırarak duymamaya çalışıyoruz.
2014 ekimden beri beklediğimiz krizdi. 2014 aralık'tan beri piyasalar da değildim, 1 haftalığına tekrardan piyasaya bakma fırsatı buldum, yavaş yavaş kendini hissettirmeye başlamış. Üretim yapan firmalar yavaşlamaya, ödemelerde ötelemeye gitmeye başlamış. Bu sefer tahminimce teğet geçmeyecek kriz. Teğet geçse bile geçtiği sırada birçok firmayı da yanında götürecek ciddi bir kriz gibi durmaktadır. Ülkenin ekonomik durumu zaten çıkan bedelli askerlik zımbırtısında belli oluyor. Üstüne birde kriz teğet geçmez ise vay halimize.
(bkz: sikmeseler bari)
bekliyoruz (bkz: coming soon)
düşen alım gücü her gün pahalılaşan hayat. sürekli artan faizler ve yapılan zamların alenen göstermekte olduğu krizdir. türkiye ekonomisinin sıcak para akışına ihtiyacı varken, bunun olmaması, olmayan üretim bizi yavaş yavaş yeni bir yunanistan'a dönüştürmektedir.

hazırdan yiyip geri dönüşü olmayan işlere yatırım yapmayı tercih ederek, büyüdüğünü iddia ederek üretmeyen bir halka bakıyormuş gibi gözüken bir devlet dünya üzerinde yoktur sanırım.

13 yılda ne oldu amına koyim. hangi fabrikayı açıldı? hangi ürettiğimiz ürün patladı da ihracat yaptık. ithalat ve ihracat dengelenmişmiş. Laf... ne satıyorsun da para giriyor ülkeye. borç borç borç.

zenginin istediği olsun. ses etmesin. yatırımını çeker aman. fakir ödesin vergisini. ödemezse alırız söke söke. siktirin gidin be!

şunu üreteyim de. ülkede istihdam olsun. halkın karnı doysun yok. kredilerle borçlarla geçinen bir halk olduk çıktık. eskiden bankerler vardı, karanlıkta tefeciler vardı. hala varlar. bütün ülke halkını hangi pezevenkin oğlunun yönettiği belli olmayan para sıçan kurumlara bağladınız. sonra büyüdük, şöyle büyüdük.

cebimizde 1000 lira yok iken 2.500 tl lik iphone 5s aldık. müstehaktır bize bu kriz. belki teğet meğet geçmez de hepiniz görürsünüz açın halini.
Akepe döneminde olmuştur. Teğet geçmeyip, tam ortalamış amına bile koymuştur.
O güzel adamlar o güzel dolarlarını alıp çekip gittiler.
8 aydır işsiz olan biri olarak 2014 yılında erken girdiğim krizdir.
böyle giderse teğet geçmeyecek direk götümüze girecek krizdir. 13 yıllık iktidara sorsanız ismet inönü cehape'si yapmıştır! yada paraleller.
Bazıları için olan bazıları için olmayan krizdir.

Şöyle ki;
Akp yandaşları
Milletvekilleri
Yandaş müteahhitler
Ihaleciler
Faiz yiyenler
Rantiyeciler
Bürokratlar
Asker ve polisler

Icin kriz falan yoktur.

Peki ya geri kalanlar. Geri kalan halk ne olacak?

Yahu onları da mı hükümet düşünsün. Ne halleri varsa görsünler değil mi?
Ev fiyatlarının pahalılığı yüzünden ne kadar hoşuma gitmese de gerçekleşmesini arzu ettiğim kriz. 2+1 85 metrekare, varoş sayılabilecek, mahalle arası, konumu gerçekten berbat olan bir eve 150.000 TL istenir mi? Allah sizi krize soksun.
yavaş yavaş etkisini gösterecek ve git gide insanın ağzına edecek kriz olacaktır. at fava bekle.
dolar biraz oynadı diyip kriz gerçeğini görmeyen vatandaş kafasını yaşamak istiyorum.
Ben zaten hep 50 liralık...

Yok bu o değildi.

Olmayan krizdir. Dolar 20 tl bile olsa oyumuz sincaba.
piyasanın içinde olmayanların yoktur diye salladığı krizdir. rusyadaki krizin de etkisiyle tekstil sektörü zaten şu an durmuştur.