bugün

son derece yanlış olan bir sistemdir bu. her tarih kitabında atatürk hakkında yazdıkları klişe şeyler..
hep övgü ve öyle bir anlatım ki öğrenciye onunda atatürk gibi olabileceği değil de hiç bir zaman öyle bir adamın türkiye'ye gelmeyeceğini,onun bir doğa üstü canlı olduğunu anlatılıyor. ama atatürk'ün siyasi kitaplara daha küçük yaşlardayken başladığı,durmadan ders çalışıp harp okulunu seçtiği anlatılmıyor. demek istediğim "atatürk sıradan bir insandı" demek değil. tabii ki onun vatansever özelliği, üstün zekası da var ama sadece bu mu hayır. öğrencilere bu çalışma evresini değilde sadece üstün zekalı olması anlatılırsa öğrenciden "bende atatürk gibi olacağım"hedefini duyabilir miyiz? hayır. atatürk olmayı bir tabu değil de çok çalışmanın idealist olmanın vatansever olmanın yollarından geçtiğini aktarırsak eminim ki bu ülke daha çok atatürk'ler yetiştirecektir.
komünist eğitim sisteminin gerklerinden biridir. insanların doğruyu kendilerinin bulamayacağını düşünür, doğru olduğunu düşündükleri şeyleri çocukluktan itibaren beyin yıkayark öğretmeye çalışırlar.
(bkz: beyin yıkamak)
insanlara allah'in var oldugunun anlatilmasi kadar abestir.
atatürkün çocukken oynadığı oyunların daha 2.sınıftaki bi çocuğun yıllık ödevi olması kadar abartılması çok gereksiz.
karakteri başarıları mirası anlatılır ama gerçekten abartıyolar.
tanrısını küçük görenlerin, bu konuda tereddütü olnaların endişesidir. zira savaş yönetmek, devrimler yapmak tanrı işi değildir. tanrının yarattığı bir insan tarafından yapılmış eylemlerdir. ha, bu insan herhangi bir insan değildir, o başkadır!
yanlış olandır efenim. oysa doğrusu cemaat liderlerinin tanrı gibi anlatılmasıdır. doğru olan tanrı gibi konuşup iktidar olanların anlatılmasıdır. ve bu iki doğru yanlışı götürür mü bilinmez. bilinen atasını bilmeyi acizlik sayan ibnenin girdiği başlığa ayar vermenin paha biçilmez zevkli oluşudur.*
(bkz: öğrencilere rte nin tanrı gibi aktarılması)
bazı öğrencileri atadan soğutan olaydır.
egitim sistemimizin abartlı davranıslarından birisidir. kimse atatürk'ün bu ülke için yaptıklarını inkar edemez tabi ama sonra da ortaya böyle seyler çıkıyor:

(bkz: atatürk ölmüş biliyor musun)
(bkz: çay var mı çay)
"Öğrencilere milliyetçiliğin güzel bir şeymiş gibi aktarılması"nın daha ilerisi.
karganın ne olduğunu bilmediğim ilkokul birinci sınıfda, atatürk'ün dayısının tarlalarında karga kovaladığı anlatılması ile karga ile tanışmış oldum. atatürk'ün tarihimizde ki yeri, önemi ve yaptıkları tabiki anlatılmalı. (mümkünse 4. sınıftan sonra) fakat yanlış olan kısım tarih bilgisi derslerinde verilerin arkasından yorumlarının da verilmesi. bırakınız efendim yorumunu öğrenciler kendileri yapsın.

edit: 2. sınıfta atatürk'ün ülkemizi nasıl düşmanlardan kurtardığına dair bir resim yapmamızı isteyen resim öğretmenimizde vardı. ulan sekiz yaşındaydım. sayıylada yazayım.(8) o yaşta bir çocuk bilmek zorunda mı savaşı, düşmanı, süngüyü ve siperi? sonra yeni nesil çok saldırgan diye etrafda nutuk atıyorlar. o yaştaki çocuğa sevmeyi, sevilmeyi, doğayı ve hayvanları betimleyen resimler yaptırmak verken. tey allahım tey tey!
insana Allah'ın var olduğu anlatılması kadar abest değildir denilmiş. Hayır abesttir. Allah'a inanmak manevi bir olaydır, fakat bir insanın tanrı gibi bir eda ile anlatılması gerçekten çok yanlıştır. Ama kemalistlerinde en büyük hayalidir çünkü kendileri bir dönem bu konuda inanılmaz derecede ileri gitmişlerdir.

1928 yılında yayınlanan Türkün amentüsü kitabı açıkça Atatürk'ü önce peygamber sonrada ilah ilan etmiştir. 1936 yılında Edirne Milletvekili Şeref Aykut ''Kemalizm Dini'' isimli bir kitap yayınlamış bu kitapta islam'a hakaretler yağdırarak yeni bir din olarak Kemalizmi göstermiştir. TDK sözlüğe 1946 yılında Türk'ün dini Kemalizm'dir ibaresini eklenmiştir. Hatta Kuran-ı Kerim'den bazı ayetlerin çıkarılarak yenilenmesi bile düşünülmüş fakat halkın tepkisinden korkularak vazgeçilmiştir.

Cumhuriyet döneminin ünlü şairlerinden Behçet Kemal ise Atatürk adına bir mevlit ve ezan bile yazmıştır. Cumhuriyet Gazetesinden 05.08.1935 tarihli bir haber : Atatürk yarım ilahtır. Türklerin babasıdır.Hiçbir devlet şefi için hayatında bu kadar heykel dikilmemiştir, diyerek Atatürk'ü ilah ilan etmiştir. Yine dönemin şairlerinden Kemalettin Kamu, Kabe arabın olsun Çankaya bizim diye bir şiir bile yazmıştır. En son olarakda hepimizin bildiği Çankaya meydanında yapılan cumhuriyet mitinginde emekli hava pilot albay şenay güray'ın "sen ki atam, can çekişen bir hastaya şifa vermek üzere allah tarafından görevlendirilmiş bir elçi, bir adı konmamış peygambersin. sen sarı saçlım, mavi gözlüm nerdesin! sözüdür. (Daha fazla örneklerde mevcuttur yukarıdaki örnekleri inanmayan arkadaşlar araştırabilirler.)

Bu anlayış gençlerimizin atatürk'ü sevmemesine yol açmaktadır. Son dönemde bir çok gençte bu durum mevcuttur. Bu anlayışın acilen değiştirilmesi gerekmektedir.
(bkz: daha neler)
Takiyeci vatansız, milletsiz siyasal islamcının " Aslında atatürk büyük adamdı ama onu tanrılaştırıyorlar" diye yakındığı durumdur.

Bu takiyeci vatansız, milletsiz siyasal islamcı bağlaç halindeki "de" nin yazımından haberdar olmamasına rağmen;
Cahil olmasına rağmen küçük dünyasında bu düşünme yetisine sahip olduğunu düşünüp; bu konular üzerinde saçmalayacak derecede yorum yapmaktadır.

neymiş çocuklar onun insan olduğunu anlamayıp, erişilmez olduğunu düşünüyormuş. Valla sen çocukken hayal gücünün en verimli çağlarında bile o kadar salaksan diyecek bir şey yok. Şahsen ben çocukken baya baya Atatürk gibi olabilmeyi bırak daha ötesinde olmayı bile düşünüyordum. Ortaokulda Türkçülüğün esaslarını ve bilimum temel Türkçü eseri okuduktan sonra Neden gökalp gibi büyük bir adam olmayayım dedim? Ortaokuldan sonra askeri lise sınavlarına Annem sokmayınca anadolu lisesine devam etmek zorunda kalınca Atatürk olamadık Gökalp olalım dedik ama Türk eğitim sistemi içerisinde doğrudan bir meslek edinmeye yönelik olarak sayısalı seçtik. Üniversite seçimlerine geldik "doktor mu olsak, mühendis mi olsak?" hangisinda para varsa onun için tercihleri yaptık. Sen şimdi çıkıp Türk çocuklarının bir baltaya sap olamamasını, birer atatürk olamamasını Atatürk'ün tanrı gibi gösterilmesine bağlıyorsan aklından zorun vardır. insanlar bilim yapmak için, başarılı olmak için yeteneklerine göre okuyamıyor bu ülkede. insanlar para kazanabilmek için, meslek sahibi olabilmek için okuyor.

Tarih dersinde neden darbeler zart zurt anlatılmaz diyenin de aklına şaşıyorum doğrusu.

Sen siyasal bir konu anlatacaksan hele de türkiye gibi bir ülkede bu iş lisede becerilemeyecek kadar çetrefilli bir iştir.

Öncelikle temel siyasi kavramları çocuklara tanıtman lazım değil mi?

Türkiye siyasi olarak hem doğu'nun hem de batı'nın gelişim süreçlerinden geçmiştir.

E sen Bu çocuklara din, egemenlik, sekülerlik vsyi ince ayrıntılarıyla anlatman demek bütün dünya tarihini anlatman demektir.

1300lü yılların ortalarına kadar bir avrupa siyasi tarihi anlatacaksın, Ondan sonra padovalı marsilius gibi kırılma noktasını, daha sonrasında makyavelden bugüne uzanan siyasi tarihi anlatacaksın.

bunun yanında Doğu'ya döneceksin Çin'den tut farslara, araplara, Çengiz Han'a Timur'a Oradan Osmanlı'nın yükseliş döneminde Din, egemenlik ilişkisini oradan çöküş dönemini anlatıp en sonunda bunları birleştirip ön cumhuriyet ve cumhuriyet devrimini anlatıp sonradan bugünkü siyasi konjönktürde Darbeleri "objektif olarak" anlatacaksın.

Aksi halde liselerde güncel siyasi tarih anlatmak başta kim varsa o hükümetin siyasi görüşünden öteye gitmez.
Hele ki günümüzde yobazlara göre Her şey Ergenekonun başının altından çıkıyor gibi basit açıklamalarla insanları kandırabiliyorsan, bir de okulları propaganda aracı yapmak ne denli doğru olur?

ayrıca

lisede çocuk matematik mi öğrenecek yoksa bunları mı öğrenecek?

veya temel tarih bilgisi mi öğrenecek?

bunları mı öğrenecek?

hadi bütün her şeyi öğrendi diyelim. bütün dünya siyasi tarihini en ince ayrıntısına kadar öğrendi. ( objektif olarak türkiye siyasetini anlatacaksan çocuğa en ince ayrıntısına kadar bilmesi lazım, 3 tümceyle geçiştirilmez)(ayrıca imkanı yok adam gibi öğrenemez, bir şekilde sınıf bilincine ulaşacak ekonomik duruma gelmesi lazım)
üzerine bir de çok geniş olan ve hasas Türkiye iç siyasetini tarih dersinde vereceksin he?

he koçum he.

"1500 yıl öncesi neden anlatılır 30 yıl öncesi tarih değil mieaa" di mi?

millet senin o 30 yıl öncesini anlamak için koskoca akademik kariyer yapsın, sen lise çocuklarına anlat.
Bazı kemalistlerin ve laikçilerin aktarması.Atatürk de bir Fatih bir Yavuz gibi büyüklerimizden biridir.Bizim için diğerlerinden fazla bir + yanı yaşadığımız ülke onun liderliğinde kurulması olabilir.Ama diğerleri gibi etten kemikten bir insandı. Normal bir insandı.Çok fazla doğru şey yapmış olmasına rağmen hataları da olmuştur.

30 yıl öncesinin tarine niye anlatılmıyor konusuda Atatürk den sonra ülkede her şey yanlış üstüne yanlışla devam ettiği için olabilir.Ne yi anlatcaklar ki zaten ismet inönün Uçak fabrikaları kapattığını mı?Paralara ismini bastırdığını mı?Yoksa darbeleri mi? Bu gibi şeyler şu anda yaşayan bazı kesimlere ucu dokunduğu için anlatılacağını sanmıyorum.

Ayrıca 4 yıllık lise eğitiminde her yıl Osmanlı, Kurtuluş savaşı tekrar tekrar anlatılacağına az da olsa yakın tarihimizi de anlatabilirler.