bugün

kelime anlamı olarak modernden sonrası anlamına gelen postmodernizmin çıkışı ikinci dünya savası sonrasıdır.ikinci dünya savasının yarattıgı yıkım karşısında dehşete düşen sanatcılar bundan sonra marx ve freud'un yöntemleriyle, kuramlarıyla güzel ve iyi bir dünya yaratılamayacagını, bu kuramların artık bir anlamı kalmadıgını düşünürler ve kendilerince bir kuralsızlık yaratırlar.bu durum sanat eserlerinde de yansır.örneğin bir tekerlegi alıp üstüne bir konserve kutusu koyarlar, alın size heykel derler.yine benzer sekilde küçük kagıtlara onlarca kelime yazarlar ve bir torbaya koyarlar, sonra da aralarından 8-10 kagıt cekerler yan yana dizerler bu kelimeleri, alın size şiir derler.sizin yaptıgınız, sizin kuramlarınız dünyayı ne hale getirdi diye düşünerek artık normal sanat eserlerinin hiçbirşey ifade etmediğini düşünürler.
modern; sanayileşmeyi ve sermaye birikiminin önemini hesap eden kimsedir
postmodern; sanayileşme ve işbölümünün yaygınlaşması ile bireyin toplum içinde yaşadığı travmayı hesap eden kimsedir.

modern; avrupa birliği'ni perspektif olarak görür.
postmodern; bunun getirilerini ve götürülerini iyi hesap ederek verilen tavizlerle çizmenin aşılmaması peşindedir.

modern; sanatı toplum için yapar.
postmodern; sanatı sanat için yapar.

modern; klasik eserlerden büyük haz almaktadır.
postmodern; klasik eserlerden haz almakla birlikte, toplumsal koşulların değiştiğinden dem vurarak kendi sanatını yapmaktadır.

modern; toplam güç peşindedir
postmodern; birey mutluluğu peşindedir.

modern; kentlidir
postmodern; huzur için her an kentten kaçabilir.
türkiye gibi ülkelerde sanatcılar ve aydınlarca benimsenmesi kötü sonuclara yol acabilecek sacmalık..
mikro milliyetçilik gibi kendi içinde ironik kavramlar içeren düşünce akımı.
eskiyle yeninin, zıttın birlikte kullanılmasıdır. özellikle 1970'li yıllardan sonra mimaride görülmeye başlandı.
ilk olarak new york sanat çevrelerinde, modern sanat olarak sınıflandırılamayan sanat eserlerini tasvir etmek için kullanılmıştır. sanat söz konusunu olduğunda postmodernizmin mottosu ben yaptım oldu şeklindedir. bunun en güzel örneklerinden biri andy warholdur.
1 ay ömrünün kaldığını öğrensen ne yapardın? türünden sorularla edebiyatta yeni bi ölçü tutturmaya çalışan avantgarage akımdır.böylece kaybolan iyimserlik atmosferi yerine tekrar gelecektir. (bkz: amaç mutlu olmak)
"biz yapsak deli derler, sanatçı yapınca sanat oluyor" dedirten eserlerin meydana çıkmasına vesile olan akımdır. * *
Post-modernizm (modernizm sonrası) olarak algılamışlardır. Oysa postmodernizm, post-modern-izm olarak algılanmalıdır. Çünkü modernizm, 19. yüzyıl sonları ve 20. yüzyıl başlarında, yaklaşık otuz yıl hüküm sürmüş bir sanat akımının adıdır. Modernliğin eleştirisi üzerine kurulan modernizm, elbette ki postmodernizmin ana kaynaklarından biridir, ancak, postmodernizm yalnızca modernizm sonrası (post ön ekini sonra olarak almamız ona yüklenen diğer anlamları göz ardı ettiğimiz şeklinde anlaşılmamalıdır. Buradaki çözümlememiz aydınlarımızın postmodernizmi genelde salt bir sonralık durumu olarak algılamaları çerçevesinde şekillendiğinden kavramı burada bu anlamıyla kullanmaktayız) olarak görülemez. Postmodernizmin, modernlik sonrası düşünce akımlarının bir üst başlığı olarak algılanması gerekir. Buna göre postmodernizm, postmodern ya da post-endüstriyel toplumlarda ortaya çıkmış ve bu toplumlar üzerine düşünce üretmiş bir harekettir. Eğer bir sonralık durumu söz konusuysa, modernizm sonrasından değil, modern düşünce sonrasından söz edilmelidir.
Postmodernizm modernizeme karşı çıkan yeni bir paradigmadır. Postmodernizm, eskinin genel kabullerini, koşullanmaları, kurumları bu arada da ulus-devlet modelleri, her türlü kutsallıkları ve değerleri, çoğunluğun gereksinmelerini karşılamıyorsa, onların doyumunu ve mutluluğunu engelliyorsa, amansız bir eleştiriye tabi tutulmakta ve yok sayılmaktadır. Postmodernizm hem toplum bilim kurallarını hem de kuram anlayışlarını, köklü bir eleştiriye tabi tutmuştur. Bilgi ve öğretim yaygınlaşmıştır ve postmodern dünyanın gerçekleşmesi, geriliğin yoksulluğun , bilgisizliğin ve cehaletin ortadan kalkması anlamına gelmektedir..
(bkz: postmodernist roman)
Marcel Duchamp'in pisuar yapip sergisine koyunca takvimlerde uzay cagi kapanmis postmodern cag baslamistir. evet "anything goes" tarafi vardir ama eglenceli ve zevkli yanlari da vardir. modernizmi yasayamayan t(d)oplumlarin postmoderne atlamasi olasidir. zip zip ziiiiiiiip...
lyotard'a göre postmodernizm ikinci dünya savaşından dört yıl sonra yani 1943'te başlamıştır.
postmodernlik elindeki biraya sut karistirip sarhos olmaktir.
herşey ve hiçbirşey.
postmodernizm; kuralsızlığın kural , ilkesizliğin ilke olduğu bir görüş açısı veya yaşam tarzını ifade eder ve ayrıca her şeyin geçici olduğunu ruhsuzca ve alaycı bir şekilde gözler önüne serer..
moderiteye ait kural, ilke ve tarzın geçersizliğini idda eden düşüncedir. Küreselleşmenin etkin olduğu çağımızda sermayenin politik ve ekonomik sömürü araçlarının olduğu kadar kültürel ve felsefi anlamda da yayılmacılığı etkinleştirmek için ortaya attığı kavramdır.
sanat algısına bakarsak, eskiyi yıkıp yerine yenisini koymayan bir akım olduğunu görürüz. bu bazen kolaya kaçma, bazen eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürme, bazen de bir yol açma olarak görülür. örneğin toplumcu akımlar bir kapı kolunun neden bozulduğunu, ne hale geldiğini ve nasıl tamir edileceğini belirtip işlerken, bu akım sadece kapı kolunun bozuk olduğunu söyler. bir çözüm önerisi getirdiği pek görülmemiştir.

2006 oscarını alan crash güzel örnektir buna.. the hitchhiker s guide to the galaxy de kimi zaman postmodernliğe kaçmaktadır.

(bkz: postmodern edebiyat)
postmodernizm, birinci dünya ülkelerindeki geç kapitalizmin 'kültürel mantığı' , ulusal alegori ise, üçüncü dünya ülkelerindeki milliyetçi direnişin kültürel mantığıdır.
herhangi bir yönetim şekline ve ve zamana bağımlılığı yoktur. aksine mevcut kültüre herzman bir alternatif olma çabasındadır. taki o kültür kendisi olduğunda tekrar değişen akımdır.
(bkz: mantissa)
modern sonrası'dır, ötesinde çok kafa yormak, çok açıklama yapmak gerekir; ama hiçbir açıklama layıgını veremeyecektir, zira tanımsal degildir. modern sonrası olmasının yanısıra, postmodernistlerin bazılarının -ki bunlara modernistlerce namuslu postmodernistler denmiştir- işleri, modern dünyada saygı uyandırabilmiştir. bunun arkasında, modernizmin içine yavaş yavaş hapsolmaya başladıgı kara kutu, sabit, degişmez, yeniliksiz ve estetik yoksunlugu sendelemeler yatmaktadır. öyle ki, zamanın katı rasyonalist modernistlerinden biri olarak bilinen le corbusier bile ronchamp şapeli ile modernizme bir holo holo çekmiştir. postmodernizm, azıtılmadıgı, saçmalanmadıgı sürece hiç de yadırganacak bir akım degildir;lakin tam bu noktada, saçmalamak ve azıtmak gibi kavramları da zaten alaşagı etmek üzerine kuruldugu için bir kısır donguye girmemek mümkün degildir. işte bu nedenle ne bir tanımı, ne bir sınır alanı vardır. öyle ucu kaçmış gitmiş bir akımdır postmodernizm.
modern : yeni deneyimler
postmodern : yeniden kabullenmeler
---
modern : karşı çıkıcı
postmodern : nötr ya da kabulcü
---
modern : gelenek karşısında aktif
postmodern : gelenek karşısında pasif
---
modern : yorumcu
postmodern : yansıtmacı (yeni yansıtmacı)
---
modern : ya öyle ya böyle
postmodern : hem öyle hem böyle.

not : Erkan Trükten'in modern sığlık ve metafizik derinlik kitabından alıntıdır.
Postmodern terimi muhtemelen ilk kez Arnold Toynbee tarafından 1934'de tasarlanmış ve 1939'da kullanılmıştır. Hacimli bir eser olan A Study of History'sinde Toynbee, birinci cildin ilk sayfalarındaki bir dipnotta, tarihçilerin "modern" dönem olarak göndermede bulundukları dönemin aşağı yukarı ondokuzuncu yüzyılın üçüncü çeyreğinde - yani 1850 ile 1875 arasında- sona erdiğini öne sürer. Bu, o andan itibaren "modernizm sonrası" bir döneme girildiğini, postmodernitenin yirminci yüzyıldan çok ondokuzuncu yüzyıla denk düştüğünü gösterir. Toynbee eserini yazarken modern dönemin sonuna dair bu düşünceyi pekiştirmiş ve çalışmanın 1939'da yayımlanan 5. Cilt'inde "postmodern" terimini çekinmeden ilk kez kullanmıştır. Bu noktada, modernin Birinci Dünya Savaşı sırasında 1914-1918'de sona erdiğini ve postmodernizmin iki savaş arası yıllarda 1918 ile 1939 arasında eklemlenmeye ve biçimlenmeye başladığını öne sürerek kronoloji biraz değiştirmiştir. * *
(bkz: postmodernite)
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar