bugün

asıl adı andrew warhola'dır.(d. 6 ağustos 1928?, pittsburgh?, pennsylvania - ö. 22 şubat 1987, new york,abd) abd'li sanatçı ve film yapımcısıdır. 1960'lardaki "pop sanat" akımının öncülerindendir.
abd'ye çekoslovakya'dan göç eden bir ailenin oğluydu. 1949'da pittsburgh'daki carnegie teknoloji enstitüsü'nün resim bölümünü bitirdi. daha sonra new york'a giderek 10 yıl kadar reklam ilüstrasyonlarıyla yaşamını kazandı. 1950'lerin sonlarında resim yapmaya başladı. 1962'de campbell hazır çorba kutularının etiketlerine, coca-cola şişelerine, brillo bulaşık teli kutularının taklitlerine yer verdiği resimleriyle bir anda dikkat çekti. ertesi yıl bu tür tüketim malları resimlerini fotografik ipek baskıyla(serigrafi) seri biçimde üretmeye girişti. daha sonra ünlü kişilerin portrelerini yaparak göz alıcı renklerle bunların sayısız çeşitlemelerini basmaya başladı. böylece sanat yapıtını mekanik bir ürün haline getirmeyi, sanatçının kişiliğinden ve duyguularından soyutlamayı amaçlıyordu.
warhol, 1960'ların ortalarında kendini sinemaya verdi ve eat(1963), my hustler(1965), the chelsea girls(1966) ve blue movie(1969) gibi filmler çekti. erotik öğeler içeren, belirli bir olay örgüsüne dayanmadıkları için sıkıcılıktan kurtulmayan bu aşırı uzun(bazısı 25 saat sürüyordu) yapıtlar genellikle yeraltı filmleri olarak nitelendirildi. 1975'te yayımladığı the philosophy of andy warhol'u, portreits of the seventies(1979) ve andy warhol's exposures(1979) adlı kitapları izledi.*
"sanat her yerdedir, dolayısıyla artık yoktur. herkes bir dahi, dünya mevcut haliyle hatta sıradanlığıyla bir harikadır" sözlerinin sahibi.
(bkz: pop art)ın öncülerinden olan marjinal sanatçı
'herkes birgün 15 dakikalığına ünlü olacak' sözü onu bize ,şu yaşadığımız günlerde en çok hatırlatan şey olmuştur...
dandy warhols grubunun bi nevi dolaylı olarak isim babasıdır
factory'si pek çok güzel yüzü,pek çok aykırı kişiliği daha doğrusu pek çok warhol starı ağırlamıştır. glitter görünen küçük dünyalarında yaşamış bir dolu trajedi...
(bkz: candy darling)

(bkz: nico)
(bkz: herkes bir gun 15 dakikaligina sohret olacak) *
tüketim toplumunun yarattığı amerikan rüyalarından,kendi rüyalarını yaratan tasarımcı.
(bkz: öğrenilmiş zevksizlik)
(bkz: the dandy warhols)
factory girlü izleyen her bünyede tiksinti yaratabilecek sözde sanatçı.
60'larda ünlülerin tablolarını yaparak ününe ün katmış sanatçı. herman hesse ve marlyn monroe tabloları en ünlülerindendir. sienna millerlı factory girlde de bu anlatılmıştır ama biraz haksızlık edilmiştir sanki.
(bkz: pop art)
warrantın dog eat dog albümündeki andy warhol was right parçasının isim babası.
factory girl filminde guy pearce in canlandirdigi sanatci.
marilyn monroe çalışmasıyla dikkat çeken pop art sanatçısıdır.

http://www.search.com/reference/Andy_Warhol
illüstrasyonlarında bile kendi imzası olmayan ve annesine imza attıran en ünlü sanatçı.
atölyesi diyemeyeceğim bir fabrikadan yani sanat fabrikasında çizerlere, yazarlara yaptırdığı herşeyin imzasını "andy warhol" diye imzalatan. dahi.

not: işlerini başkasına yaptıran düşünce

not 2 : istanbul fransız kültür'deki sergisinde gördüğüm yemek kitabına yaptığı pembe bir domuz illüstrasyonu çevresinde havuçlar, turplar, patatesler vs. vardı. tabii ki bir de pembe bir domuz vardı tepside.
(#2285760)
http://www.youtube.com/wa...p;mode=related&search=

hadiiiiii...
--spoiler--
http://www.richardavedon....pi=10000&p=0&at=0

http://www.richardavedon....pi=10000&p=0&at=0

--spoiler--

Richard Avedon'un gozunden boyle gozuken sanat tarihine damga vurmus ilginc sanatci .
david bowie nin hunky dory albumunde bulunan bir sarki.
Pop art , satılık sanat duayeni, sanatı meta haline getirmiş kişidir.Bir çok sanatçı, sanatın meta haline getirilmesinden yakınsada, aslında sanat varolduğu günden beri alınıp satılan birşeydir ve hiç bir akım bunu değiştiremedi. Andy Warhol ise çok yürekli olarak sanatı pozitif bir tavırla meta olarak yorumlayıp satan kişidir.
Andy Warhol orjinal olmak ve benzersiz olmaktan hoşlanmaz. Orjinallik ve benzersizlik, kalıcılık getirebilir, ama andy warhol'un sanatı tüketilmelidir. Çünkü tüketim toplumunda yaşıyoruz ve çağın adamı olmak lazımdır. Tüketim toplumunda sanat pazarlanamazsa yok olur.
Tüketim toplumu ve tüketici olarak şunu söyler:
'Ben aslında, gelecek için yaşıyorum, çünkü diyelim bir kutu şeker yerken kalan son şekeri yiyeceğim anı sabırsızlıkla bekliyorum, sonuncu şekere gelene kadar yediklerimin tadı umrumda bile değil, tek istediğim şekeri bitirmek, boş kutuyu çöpe atmak ve şekeri tamamen aklımdan çıkarmak'
Çalınan milyonlarca dolar değerindeki eserlerini bulana 1 milyon dolar ödül verileceği haber yapılan sanatçı. * *
http://www.cnnturk.com/20...lindi/543149.0/index.html
"Ticarette iyi olmak sanatın en şaşırtıcı dalıdır." SÖZÜ iLE TiCARET HAYATIMA YÖN VERMiŞ KiŞiDiR.
aşırı derecede vedat özdemiroğlu'na benzettiğim pop art akımının öncüsü.
tapılası varlıktır. coca cola gibi bir çok markayı markalaştırandır. edie sedgwick'in hayatını karartsa da onu mahvetse de bir çok kişiyi zirveye taşımışlığı vardır. döneminin tüm güzellerinin portresini yapmıştır. özellikle marilyn monroe portresiyle, campbelli ve coca cola çalışmalarıyla hatırlanır. çalışmalarını eski bir fabrikada kendi ekibiyle yapmıştır. resimleri dışında kısa filmleri de avrupayı ve amerikayı sallamıştır.