bugün

yeni rakı

Eskiden rumlar yapardı rakıyı, has üzümden, her yerde üzüm bağları vardı ve iyi şarap da vardı, rumlar alkolü üzümden damıtıyorlardı ve bu yüzden rakının rengi sarımtırak olurdu mübadeleye kadar. Mübadeleden sonra rumlar gitti, iyi üzümler bitti, üzüme bakması bilmesi zordur, tekel kuruldu ve rakıyı türkler şeker pancarından damıtılan beyaz renkli alkolle yapmaya başladı. Tadı rengi değişti tabii, eee buna değişik bir isim bulmak lazım, yerli malı olduğunun anlanması lazım, YENi RAKI koydular adını, ve yüz yıldır, hakikaten yüzüncü yıldır adı hala yeni rakı. işte hikayesi bu.

Buradan ayrılan rumlar yunanistanda da rakı üretmeye devam ettiler, duziko 12 rakısı var hala, çok da sevilir, deniz kızı rakısı, ama varvayanni, mini, uzo plomari, vb, lesvosda yani midillide kaz dağlarının suyuyla üretilen yunan uzosu, fransızlar pastis der rakıya o da fransada üretilir, her akdeniz ülkesiinin kendi rakısı var, lübnanlılar arak der, böyle gider, güzel mesele.

Rahmeti bol olsun, Aydın Boysan geldi şimdi aklıma, tüm rum meyhanelerini bilirdi, ne zengin bir kişilikti, rakı ansiklopedisinin yazarlarındandı.