bugün

bir dönem new york polis departmanında görevli komiser frank serpico' nun hayat öyküsünü ekrana taşıyan film. al pacino' nun başrolde olduğu ve 1973 yapımı film, departmanda dönen kanunsuz işleri ve serpico' nun yasadışı eylemlere bulaşmış çalışma arkadaşlarına karşı verdiği mücadeleyi anlatmaktadır.
ayrıca 3. nesil sözlük yazarı. *
üçüncü nesil komplocularından (bkz: olası recep tayyip erdoğan suikasti).renkli hayatların vazgeçilmez tadı, çeşitlemeler sultanı, tipleme profu, racon koyucu, büyük hun hakanı metenin yol arkadaşı, sessiz geminin kaptanı, meçhuller aşığı, maverası kuvvetli sıkışık yazar.* *
scarface adlı filmi izledikten sonra yaşamına farklı bir yön veren, her seferinde; kız olsam al pacino'ya verirdim diye iç geçiren, beatles ve jethro tull dinlemektan haz eden ve beni sözlüğe kazandıran mavi gözlü hırçın delikanlı.. (bkz: eski kulağı kesiklerden)
habitatında yaşamayı bir çok dünya zevklerinin üstünde bilen, (bkz: zil) kelimesiyle türettiği esprilerini dünya ölçeğindeki hesap aletlerinin tespitinden aciz bulunan, "uğraşamıcam" gibi isyan naralarına baş vurup kolay köşeyi dönelimde nasıl dönersek dönelim hayat felsefesini benimseyen, en önemlisi sevilen ve seven dem-saz.
al pacino nun sakallı, hippi ve fakat dürüst bir polisi canlandırdığı film. ilk başlarda tutuktur, sonraları açılır al pacino. rüşvetçi polis arkadaşlarını harcamaya kalkar. işin içine savcılar girer falan...hoş film.
sidney lumet'nin yönettiği, al pacino'nın buradaki rolüyle oscar adayı olduğu, gerçek bir hayat hikayesinden yola çıkılarak çekilmiş filmdir. frank serpico'nun zamanla hippiye dönüşmesi ve hayatından geçen kadınlar ana konunun etrafında çok güzel şekillendirilmiştir. oyunculuk açısından bir al pacino resitalidir desek abartmış olmayız sanırım.
amerikan polis teşkilatındaki bütün ibnelikleri gözler önüne seren film. al pacino yine uçuk performansıyla yardırmıştır.
frank serpico'nun * sevgilisiyle birlikte duş alırken,kadının "iki ay sonra evleniyorum,eğer sen benimle evlenmezsen" sözüne "düğününe beni çağıracak mısın?" diye cevap verdiği şahane film.
peter maas' ın 1973 yılında yazdığı aynı adlı çok satan biyografi kitabından uyarlanan ve tanıtım sloganı " iş arkadaşlarının çoğuna göre o yaşayan en tehlikeli insandı, yani dürüst bir polisti" şeklinde olan filmdir. al pacino' nun altın küre ve david di donatello odüllerini kazandığı performansı pek çok sinema eleştirmenine göre de aktörün en başarılı performansları listesinde yukarılarda yer almaktadır. film ayrıca en iyi erkek oyuncu ( al pacino ) ve en iyi uyarlama senaryo dalında oscar adayı olmuştur.
robert de niro mu al pacino mu dedirten filmlerden biridir..
o şimdi içine hiç ama hiç sığdıramadığım bir formanın içinde. o protest bedenini, ankaranın soğuğunda asker üniformasıyla koruyor. memleketin başkentinde memleketi bekliyor. yeniden sivil saflara dönmesini dört gözle bekliyoruz. hayat sen ne garipsin!!!
al pacino'nun en iyi filmlerinden biri. 70lerde nypd'deki boklukları, rüşvet olaylarını gerçek bir hayat hikayesi üzerinden: paco'nun gözünden anlatıyor. izlenesi, oyunculuk nasıl olur görülesi bir pacino filmi.
alfredo james pacino'nun sinema hayatı boyunca oynadığı filmlerinde biri. özellikle imajıyla baba filminden sonra dikkatleri üzerine çekmiştir bu filmde.
serpico, haytımda okuduğum en iyi roman.
kıvrak zekasını hayır işlerine de yönlendirdi. düğün dernek organizasyonları, insanları hayra teşvik etme çabaları tam bir istanbul müslümanı oldu *
amerika'da dürüst ve namuslu polislere takılan lakap.
al pacino klasiklerinden biri.
--spoiler--
filmin başında serpico'nun konuştuğu siyahi tecavüz suçlusu aslında çok güzel bir göndermedir. tecavüz edilen kadın şehirin kendisi ya da adalet duygusudur. serpico yakalayabildiği tek gence "bence seni bu işe ittiler sen de sesini çıkaratamadın çünkü sistem seni içine çekti" minvalinde laflar ediyor. tıpkı diğer polislerin serpico'yu rüşvet suçlarına ortak etmek istedikleri gibi. fakat serpico adalet duygusu olup siyahi gencin bedenindeki kendi ruhu ile konuşuyor ve diyor ki "sen onlar gibi değilsin. yapma etme uyma onlara".
--spoiler--
serpico'nun tefeciyi içeri attıktan sonra sandalyeyi kaldırıp koyduğu sahne müthiştir. insan sinirinin en yalın hali gibidir o sahne.
gerçek bir kişinin yaşamından alıntı, cesaret örneği al pacino filmi. şu cümle her şeyi özetlemektedir aslında.

--spoiler--
harcadıkları tüm o enerjiyi alıp, polis meselelerine harcasalardı; tüm şehri bir hafta içinde temizlerdik. hiç suç kalmazdı.
--spoiler--
sağlam filmdir. gerçek hayatta frank serpico isimli bir polisin hayatını anlatır.

(bkz: rozetini satmayan aynasız)
son entrysini 4 yıl önce giren üçüncü nesil yazar.
Burada yapılan yorumlarin birçoğuna katılmakla beraber, gerçekten etkilendiğim çok sayıda Alpacino az sayıda izlenebilecek filmlerden biri olduğunu düşündüğüm 10 numara film.
Genel itibariyle sistem eleştirisi yapan filmlerin içinde en güzellerinden birisi. Bu dalda law abiding citizen ile beraber favorim.