bugün

Hristiyanlarin hz isa'nin dogum gunu dolayisi ile kutladiklari bayram.
bir yortu ayinidir.
(bkz: christmas)
Noel Dayı gelir akıllara.
25 aralık günüdür.
incil'de noel diye bir kelime yoktur. hatta isa'dan 3 asır sonrasına kadar da''noel''kavramı kullanılmamıştır.

hıristiyan kitaplarına göre noel, putperest dinlerden hıristiyanlığa adapte edilen bir adettir.

25 aralık'da, eski mısır, yunan ve iran dinlerinde güneş tanrısı adına bayramlar yapılırdı. hediyeler verilir, törenler düzenlenirdi ki, hıristiyan kaynaklarında, isa'nın doğum gününe ait hiç bir ize rastlanmaması sebebiyle, bu tarih sonradan iznik konsilinde isa'nın doğum günü olarak kabul edilmiştir.
(bkz: noel fırtınası)
Bizimle pek de bir alakasi olmayan velakin kendimizi bir şekilde motive ederek pay çikardiğimiz olaylardan biridir,yok ağaç süslemekmiş yok renkli lambaymış ev hanelerinde,bakkal çakkal lokanta vs. vs. mekanlarda noel havasi yaratma çabalari sadece içerde kalmayip dişariya da yansıtmaya çalişmalar camlara asilan süsler kar estantenesi için spreyler vb. öyle noel neşesi ruhu derken kapılınan bir havadır heee leeluyaaaaaaa heee leeeluyaa.... şeklinde yakinda kapimizda sevimli veletler biterse şaşirmayalim.
fener-balat'ta, patrikhane'de gerçekleştirilen kutlamaları çok güzel olan bayram.
(bkz: noel başı)
kutsal doğuş anlamına gelir, isanın doğuşunu müjdeler. katolikler 24 aralık gecesi kutlarken ermeni kilisesi 6 ocakta kutlar.
(bkz: surp dzınunt)
Hristiyanların her yıl 25 Aralıkta Hz. isa'nın doğum gününü kutladıkları yortu. *
bu gece itibari ile kutlanacak olan.
tüm hristiyan yazarlarımızın noel i kutlu olsun...
bugun! 25 aralik...
''Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milât Yortusu olarak da bilinir. dünyadaki Hristiyanların çoğunluğu tarafından 25 Aralık'ta kutlanır. Kutlamalar 24 Aralık'ta Noel arifesiyle başlar ve bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam eder. Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jülyen takviminde 25 Aralık'a denk gelen 7 Ocak'ı Noel olarak kutlarlar. Hristiyanların çoğunlukta olduğu ülkelerde pratik olarak Noel tatili yılbaşı tatiliyle birleştirilir. Bazı Ortodoks kiliselerinin Noel'i Jülyen takvimine göre kutlamasının nedeni, şu an kullanılan Gregoryen takviminin Katolik bir din görevlisi olan Papa XIII. Gregory tarafından düzenlettirilmiş olmasıdır. Noel'i şu anda 7 Ocak'ta kutlayan Ortodoks kiliseleri 2100 yılından itibaren 8 Ocak'ta kutlamaya başlayacaklardır.

Noel sözcüğünün kökeni Latince Natalis (doğum) kelimesidir. Natalis kelimesi Fransızca'ya geçişinde Noël kelimesi olmuş ve Türkçe'ye Fransızca'dan geçmiştir. Bir diğer iddiaya göre Noel kelimesi, Galya dilinde (Keltçe) yeni anlamına gelen noio ile güneş manasına gelen hel'in birleşmesiyle oluşmuştur ve 'yeni güneş' anlamına gelmektedir. Noel kelimesi o devrin putperest toplumunda yeni yılın başlangıcında yapılan şenliklere ad olmuştur. Noel sözcüğünün kökeni ile ilgili bir diğer açıklama ise Fransızca haber veya yeni anlamındaki nouvelle kelimesinden geldiğidir. Noel ayrıca Almanca'da 'kutsal gece' anlamındadır.Günümüzde başta ingilizce konuşan coğrafya olmak üzere bazı batılı ülkelerde Noel anlamında kullanılan Christmas ve benzeri diğer kelimeler ise Yunanca Khristos (Mesih) ve Latince miss (yollanmış, gönderilmiş) kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Yollanmış, gönderilmiş kelimelerinin, ''isa'nın Son Akşam Yemeği''ndeki son sözlerini sembolize ediyor olabileceği düşünülmektedir.'' *

sanatsal bir bağlantı kurma arzusu duyanlar için; (bkz: the last supper)
hz. isa nın doğum günü olarak inananlar tarafından kutlanılan bayram. yılbaşına yakın tarihte olduğu için hıristiyanlar tatillerini birleştirip ikisini bir kutlarlar. ama sivri zekalı aşırı dindarlar yılbaşını noel belleyip günaha gireceklerini düşünürler.

(bkz: peki öyle olsun)
hz isa aleyhisselam in dogum gunu diye ifira atarak, inanmayan milyarlaca insanin kutladigi gevur bayrami.
hayatini avcilar - pendik arasinda gecirmis olanlara kolay gelebilir ama 10 senedir oturdugum mahallede 4 tane kilise var ve 31 aralikta kiliselerde kesinlikle yer yok.
hristiyan inancına göre hz. isanın doğum yıldönümü.
Noel sözcüğünün kökeni Latince Natalis (doğum) kelimesidir.
temelde yilbasi ile uzaktan yakindan alakasi olmasa da kulturlerin kaynasimi dolayisi ile birbirini animsatan bir eglenceye donmustur. bu baglamda noel baba da noel agaci da yilbasina renk katmis ve katmaya da devam edecek. yilbasini bu iki simge ile beraber kutlamak sacma degil. yilbasi saf bir eglencedir. bu eglenceye katilan her turlu renk olayi guzellestirir. eger ki halkimiz 25 aralik gunu ya da ne bilim 6 ocak gunu christmasi kutlarsa iste o zaman ulan ne mantiksiz milletiz biz be deriz. cunku christmas esasinda ibadettir. oruc ve kurban kesmekte ibadettir. ibadeti paylasmak garipsenebilir ancak eglenceyi paylasmak kesinlikle garipsenemez ve asla sacma degil. gavurlar cikip 23 nisanda cosku ile cocuklarin gununu kutlarsa ne kadar mutlu oluruz degil mi? kaldi ki kutlayan bir suru memlekette var. sacma olan tek sey yilbasi gunu millete merry christmas demektir. evet bak bu sacma iste. bunu savunacak lafim yok.
7 saat kalmıştır noele.. şimdiden herkese merry christmas.
bugün. inanlara mutlu noeller.
bugündur. bundan 2009 yıl önce isa doğmuştur. en kutsal günlerden biridir.. mutlu noeler.