bugün

ilgi duyduğunuz bir alanda akademik olarak kendinizi geliştirmek için.
Beş para etmez cahillerin yanında çalışmamak için..
Para kazanmak için okunur.Paran varsa okumanında bir anlamı yok. Millet desin diye okuyacaksan okuma, yok illa ben birşeyler okuyacağım diyorsan da bir insanın ortalama ömrü 65 yıl, 25 seneni okumak için harcarsın , eğer ki tıp okuyacağım dersen 65 yaşında olduğunu da düşünürsek 40 sene okursun.
dayatıldığı için. yaşamış biri olarak söyleyebilirim ki hayatınız sadece bir üniversiteye bağlı değil yani diplomayı aldın tamam artık çok mutlu olacaksın diye bir şey yok yada okuyan milyoner okumayan çadır da yaşıyor diye bir şeyde yok yani okuyorsanız bir yerlere gelmek için değil kendinize bir şeyler katmak için okuyun.
tıp hukuk ve itüde makine mühendisliğiyse saçları erkenden dökmek için okunur.
herkes okuduğu için.
Toplumsal baskı nedeniyle okumak zorunda oldugumuzu hissediyorum. Ya da alışılmış olduğu için. Toplumda üniversite okumuş insana bakılan göz nedeniyle okumak zorunda kalıyoruz. Bir çok insan da okumuş olmak için okuyor zaten. Bos beleş bir üniversite mezunu, daha az tahsilli çok daha zeki bir insandan daha fazla itibar gösteriliyor. Bu da toplumun insana değil diplomaya değer verdiğinin bir göstergesi. işte bu yüzden üniversite okumak zorunda kalıyoruz.
Büyükler dediği için.Hayatımızı kurtarmak garanti altına almak için.Ama günümüz toplumunda okula gitmeyen kalmıyor ve sektör bu kadar insanı işe alacak kapasitede mi ?Kesinlikle değil.Bir şeyler üretmeyen bir ülkede herkesin okuması !? Bunun sonu nereye gidiyor diye merak ettiğim bir döngüdür bu.Çoğu üniversiteli işsiz kalacak.Çünkü okuma uğruna hiç bir şey öğrenemeyip memleketlerine dönen yığınlar sadece okumak için kaybettiği o 4 senenin acısını yaşayacak.Devir değişiyor beyler ayağınızı denk alın.Ya tam okuyun adam gibi okuyun yada yol yakınken seçiminizi yapın.
" neden cahil kalınır ? " gibi gereksiz bir sorudur. herkes, suç işlemedikçe istediğini yapmakta özgürdür.
bir seyler ogrenmek icin.
Kendini gelistirmek icin.

Aslinda bugün universitelerde bir sey ogretilmedigi soylenir fakat, verilen 1000 bilgiden biri bile akilda kalsa(ki kat kat fazlasi soz konusu burada) kisiye bir seyler katar.

Soyle düşünelim. Er kişi, universiteye gitmeyip doğrudan is hayatına atılırsa gezip tozup birilerinden bir seyler ogrenmeye vakit bırakmayacaktır. Ki hayatın kendisinin okul olduğunu varsayiyoruz. Her neyse iste, gerekli bir kurumdur. (tabi keske daha güzel bir eğitim verilebilse)
işsiz kalmak için veya bir ilkokul mezununun alt kadrosunda çalışıp ondan emir almak için okunabilir. değişkenlik gösterebilir.evet.
Can sıkıntısından da olabilir.
askere gitmemek için.
Bilmenin verdiği haz duygusu. Ben küçükken tüm kanunlar anayasada var sanıyordum. Bir gün olmadığını başka başka kanunların olduğunu öğrendim ve sebebini çok merak ettim. Siyasal bilgiler fakültesine gidisimin arkasında yatan nedenlerden biri de bu meraktir.
Sürü psikolojisiyle.

Eğitim için okuyan çok azdır.

Genelde para için okunur. Nitekim sonu hüsrandır. Hangi bòlüm okursanız okuyun bu sizi zengin yapmayacak biliyorsunuz ďeğil mi? Daha fazlası için elinizi taşın altına sokmanız lazım. Biz buna zaman, risk yönetimi aynı zamanda hem verimli ve hem de çok çalışmak diyoruz.
KARI KIZA DOYMAK iÇiN.
okumuş çocuk desinler diye.
bu ülkede sadece para kazanmak için okunuyor.
Başkalarını bilmem ama ben sadece akrabalarım sorduğunda ailemin boynu bükük kalmasın diye okuyorum. Sokayım böyle eğitim sistemine. O diplomanın bunca çileye değmeyeceğini bile bile okumakta en zoru.
Okurken eğleniyorum.
aile istediği için de okunabilir ama üniversite okumanın böyle olacağını önceden bilsem okumak istemezdim. gerçi zaten istemiyordum ama fotoğrafçılık ve kameramanlık bölümü olunca, bir de ailem okumamı istediği için okudum. seneye mezun olamazsam boşuna okumuş olsam da devam etmem okumaya.
Daha iyi bir yere gelmek için.
türkiyede her şey o kadar rant ve spekülasyona boğuldu ki bu ülkede üretim emek unutturuldu. herkes böyle kısa yoldan bir belge bir statü sahibi olup sonra bununla bir sürü avanta elde ederim kafasında. üniversite okumak da böyle bir şey haline geldi insanar böyle bir belge alıp bunun avantasını yeriz diye düşünüyor oysa böyle bir dünya yok bitti artık. türkiye ayrıca yine hala geçmişin hülyalarında yaşıyor. dünyada artık sıcak bedava para dönemi de bitti. üretmezsen ürettiğinde yüksek katma değeri bulamazsan bu koca ülkeyi besleyemez dünyadan hiç bir şey kazanamazsın. git gelişmiş ülkelere bak üniversite araştırma yapıp bu araştırmaların sonucunda ilerlemelerle bilim adamı olmak için okunurken bizde her şey istismar için . siyaset insanlara işsizliklerini unuturmak için hem insanları ehlileştirip hemde mesleksiz olmaları durumun uuntturup bu yolla erteliyorlar. 2. bir sebepte o şehirlerdeki üniversitelerin üzerinden esnafın da bu yolla para kazanmasının yolu açılıyor bunun dışında üniversitelerin hiç bir işlevi yok. git bak gelişmiş ileri sanayi ülkelerinde herkes üniversite okumaz gider bir meslek öğrenir onuda belgeli ve meslekli standartlarla yapar. bizde hep keriz ahmak kandırma olarak işler yürüdüğü için siyaset ülkeyi soyma mesleği olmuş insanları da çeşitli uyduruk palavra bul karayı al parayı hokkabazlıklarıya uyutup duruyorlar.
Fakirsen sınıf atlamak için.
Zenginsen de parası var ama cahil denmemesi için.
türkiye için konuşursam ''ana-baba baskısı,toplum baskısı.''

küçüklükten itibaren çocuklara ne istediği sorulmuyor,ilgi alanlarına yönlendirilmiyor,yetenekli oldugu şeye yönlendirilmiyor.

bizim ülkede üniversite mezunu olmak büyük prestij gibi algılanıyor. kendimden biliyorum babam hiç sormadı,üni tercihi yaparken puanım hangisine yeterse yazdım geçtim.

-oysa basketbolda çok yetenekliydim. zamanında oynadıgım kulüp bana '' şu şu takımdan seçmelere gelecekler.2 kişi seçecekler. ben konuştum seni seçecekler seçme günü orda bulun '' yeterli demişlerdi.

peki ne oldu ?

-peder bey dedi ki '' hayıııııırrr ben seni dershaneye yazdırdım. o gün deneme sınavı var. ona gideceksin'' yiten giden hayaller.

neyse.. çok keskin bir meslek seçiminiz yok ise üniversite okumak gereksiz gibi geliyor.

keskinden kastım şu '' doktor,veteriner,diş hekimi' vb'' gibi meslek gruplarına ihtiyacımız var. lakin okumak için '' uluslararası ilişkiler,işletme,su ürünleri vb'' gibi bölümleri okuyacagınıza gidin genç yaşta bir işe girin.

30larınıza geldiğinizde 8-10 yıllık iş tecrübeniz ile alaylı olursunuz. buna istinaden maaşınız artar iş tecrübeniz fazla olur.