bugün

Hayali mümtaz, tarihi kan lekeli olan sistem. Campenalla'nın güneş ülkesindeki ütopyası gibi, narin, paylaşımcı ama kırılgan. Teori ile pratiğin, masa ile saha'nın uyuşmazlığı. Sistemden öte bireysel bir mantalite olmasını, kişinin ferdi olarak içselleştirmesi gerektiğini savunurum. Devletleşen her ideoloji ali kıran baş kesen'e dönüşüyor.

Bu arada, campenalla bey, ne demek kadınlar da ortak, iyi misiniz?
Komünizm hiçbir zaman hayata geçirilememiştir. Bu ideolojinin ana mimari sscb dir o da diktatör bir yapıda devleti yönetmiştir. Komünizm i gerçekten hayata geçiren iki tür canlı vardır. Bunlar. Arılar ve karıncalardır.
Komünizm'in ilk kuralı bol bol patates yemektir.
Günümüzde bu çakma ideolojiye mensup tipler kendilerini "kominist" diye tanıtırlar. Hayır kesinlikle "komünist" değil, Kominist'tir. Daha komünizm bile yazmayı beceremez geneli.
Komünizm'den bahsedip 5 bin liralık telefon kullanırlar, riyakardırlar.
görsel
üretim araçlarının ortak mülkiyeti üzerine kurulu sınıfsız, parasız ve devletsiz bir toplumsal düzen ve bu düzenin kurulmasını amaçlayan toplumsal, siyasi ve ekonomik bir ideoloji ve harekettir.

bana göre tabii ki bu bir ütopyadır.
Teoride mükemmel ama pratikte sıçan ideoloji.
görsel
insanı sadece yemek yiyen, su içen ve dört duvar arasında yaşayan bir varlık sandığından ütopya olarak kalacak ideoloji.

insanlar bir ihtiyacını karşıladığı zaman artık başka ihtiyaçlar doğurur kendisine, bu yüzden insan komünistlerin düşündüğü gibi bir varlık değildir zira onlar toplumdaki en fakir bireyleri göz önüne alarak toplumu inşa eder ve zenginleri asla göz önünde tutmazlar.
Kapitalizmin izdüşümü, aynası.
Toplumcu, diktacı, birey olgusunun ve özel mülkiyet hakkının olmadığı dünyanın en utanç verici ideolojisidir.
yaşayacağınız altı üstü 60-70 senelik bir hayat, tabi onu da yaşarsanız. Bir de şöyle sikim sonik düzenleri akımları savunup yıllarınızı heba etmeyin. Hayatınızı daha iyi yaşamaya çalışın.
insanı insanlığı yaşatma mücadelesidir.
Ve komünizmi bilen aşık olur bilmeyen düşman olur.
On dokuzuncu yüzyıldan günümüze kadar burjuva sınıfına karşı vermiş olduğu mücadeleden dolayı şu an bir nebze de olsa insani şartlar altında çalışıyorsunuz. Sosyal demokrasi denilen şey işçi sınıfının komünizm mücadelesi sayesinde var. Bu mücadele olmasaydı burjuvalar sizi robot gibi çalıştırmasını bilirlerdi ki çalışma koşullarının çok kötü olduğu yerler hâlâ var ve sayıları gün geçtikçe artıyor. Komünizmi ütopya olarak gör veya görme umrumda değil ama farkına var ki vahşi kapitalizmi elinden geldiğince önleyen güzel bir ütopya bu komünizm.
seküler ve totaliter bir din olan sosyalizm'in en büyük hayalidir. bir nevi dinlerdeki cennet gibi bir zırvalık. sanırsam buradaki ütopyada huriler falan yok *
Paranın serbest dolaşımı ve özgürlüğü esas alan, devletlerin piyasaya müdahelesini tamamıyla dışlayan yönetim biçimidir. The beatles öncülüğünde Amerika’da başlamış ve 2. Abdülhamit tarafından Osmanlı’da uygulanmaya çalışılsa da başarılı olamamıştır.
Tıpkı din gibi bir afyondur. En nihayetinde insan kaynaklı olduğu için teori-pratik çatışmasından kesinlikle münezzeh değildir.
bu fikrin gerçekten gerçekleşebileceğine inanan insan saf biridir. çünkü insan doğası gereği bencildir. başkasını zerre önemsemez. önemsediğini gösterdiğinde bile aslında kendisini vicdan azabından kurtarmaya çalışıyordur. şimdi bu bencil olan insanların hepsi bir araya gelip sadece toplumun faydası için mi çalışacak? hayır hayır bence bu olamayacak. olacak olan şey ise şudur:

bir grup insan gelip devlet eliyle her zamanki gibi sömürülen insanları sömürmeye çalışacak. şu an özel şirketler ile devletler arasında olan güç çekişmesi durumunda güç tamamen devletin elinde olacak ve iktidar- iktidar çünkü bildiğiniz gibi komünizme geçmek için sosyalizm şart- denen oluşum insanların emeğini; ordusuna, kendisini takip eden yandaşlarına peşkeş çekecektir.

ayrıca herhangi bir fakirin parasını dürüst yollarla kazanmış olan bir zenginin malına el koymak istemesi de kapitalizm sayılmaz mı?

kapitalizmi falan övmüyorum. elbette insanların çeşitli temel ihtiyaçlarını devletler karşılamak zorunda ama daha fazlasını sağlayacağını düşünmek hayal gibi geliyor. hatta hayalden öte kaos gibi geliyor.
Komünizm; üretim araçlarının ortak mülkiyeti üzerine kurulu sınıfsız, parasız ve devletsiz bir toplumsal düzen ve bu düzenin kurulmasını amaçlayan toplumsal, siyasi ve ekonomik bir ideoloji ve harekettir. Sadece üretim araçlarının ortaklaşalığına dayanan sosyalizmden ayırt edilmesi gerekir. 20. yüzyılın başından beri dünya siyasetindeki büyük güçlerden biri olarak modern komünizm, genellikle Karl Marx'ın ve Friedrich Engels’in kaleme aldığı Komünist Parti Manifestosu ile birlikte anılır. Buna göre özel mülkiyete dayalı kapitalist toplumun yerine meta üretiminin son bulduğu komünist toplum gerçektir. Komünizmin temelinde yatan sebep, sınıfsız, ortak mülkiyete dayalı bir toplumun kurulması isteğidir. Sınıfsız toplumlarda en genel anlamıyla tüm bireylerin eşit olması fikri karşıt görüşlüler tarafından "ütopya" olarak görülür ve zorla yaşanmaya çalışılırsa kaosa yol açacağı iddia edilir. Paris Komünü, komünist sistem yaşayabilmiş ilk topluluktur. Bunun dışında Mahnovist hareket öncülüğünde Ukrayna ve ispanya iç savaşı sırasında Anarko-komünist hareketle şekillenen (yaklaşık 4 yıl sürmüştür) toprakların kolektifleştirilmesi esasına dayalı olarak komünist topluluklar da kurulmuştur. Komünizm devlet rejimi olarak ilk kez 1917 Ekim Devrimi 'nden sonra kurulan Sovyetler Birliği'nde uygulanmıştır.

Komünizm aşırı sol siyasi pozisyonudur.

Komünizmi savunan akımlar arasında en yaygını Marksizm-Leninizm'dir. Marksizm-Leninizm'e göre komünizme giden süreç burjuvazinin ortadan kalkmasını sağlayacak olan proletarya rejimi başlatılacak ve ardından komünizmin hazırlayıcısı sosyalizm aşamasına geçilecektir. Marksist kuramda son aşama olan komünizmin gerçekleşmesiyle devlet ortadan kalkacaktır.

Leninizm dışında iki komünist akım daha bulunmaktadır. Bunlardan ilki Marksizm'in temel görüşlerini benimseyen fakat Leninist modelle komünizm hedefine ulaşılamayacağını iddia eden sol komünizm veya konsey komünizmi olarak adlandırılan akımdır. Lenin'in "Sol" Komünizm, Bir Çocukluk Hastalığı adlı eserine cevaben yazılan Herman Gorter'in "Yoldaş Lenin'e Açık Mektup", Gilles Dauvé ve François Martin'in "Komünist Hareketin Güneş Tutulması ve Yeniden Ortaya Çıkışı" isimli kitaplar bu akımın takipçilerinin yarattıkları eserlerdir.

Diğer bir komünist akım ise anarşist komünizmdir. Anarşizmin bireyci ve kolektivist akımlarından ayrılan anarşist komünizm fikri, komünizme devlet aygıtını ele geçirerek geçilebileceğini reddeder ve bunu savunan Marksizm'i eleştirir. Peter Kropotkin, Nestor Makhno, Errico Malatesta, Carlo Cafiero anarşist komünizm düşüncesinin temellerini atan düşünürlerden ve eylemcilerden bazılarıdır. Anarşist komünizm, anarşizmden "sınıf" gerçeğine göre hareket etme ve örgütlenme temelinde ayrılır. Savunucuları komünizmin, bilimsel sosyalizm olmadan gerçekleştirilebileceği üzerinde birleşir. Anarşist komünizm, devletin kapitalizm için bir kılıf olduğunu ve bu yüzden de sınıfsız bir topluma gidilecek süreçte kullanılmasının sonucunda "diktatörlük", "devlet kapitalizm"i ya da "bir sözde zümre"nin, toplum üzerinde iktidarına yol açacağını düşünür.

Wikipedia
kızıl emperyalizmin şeker ambalajıyla sunulmasıdır. gerçek dışı, sosyoloji, biyoloji, ekonomi bilimlerine aykırı dinamit.
Sansür uygulanması gereken kelime
O kadar itici
O kadar sığ
O kadar fuhuş.
komunistin eline biraz para geçsin komunizme ana avrat sövmezse ben bir şey bilmiyorum.

insan doğasına uygun sistem ister kabul edin ister etmeyin liberalizmdir. çünkü doğada eşitlik yoktur. doğa güçlü olanın ayakta kalmasına dayalıdır. bunu her ne kadar gayri ahlaki bulsanızda gerçek bu.
özel mülkiyetin olmadığı, aşırı toplumcu, diktacı, ütopik bir ideoloji. herkesi eşit derece fakir yapmayı hedefler. sadece fakirleri düşünür. genellikle latin amerika'da ve asya'da uygulanmıştır ya da uygulanamamıştır. gerçekten bir hayalden ibarettir. milyonlarca insanın kanına giren dandik bir ideolojidir. komünistler, komünist devletlerin yaptıkları komünizmi yansıtmaz der fakat gayet de yansıtır. türkiye'ye komünizmin geleceğini düşünenler de sadece güldürür. sokaktan herhangi bir türk'e komünizm nedir diye sorsanız ha? der veya moskof dölü der. türk milletinin yapısına asla uygun değildir. bu ideoloji, onlarca eli kanlı diktatör çıkarmıştır. ayrıca da bir sürü türk'ü öldürmüş ideolojidir. bizden uzak olsun dedirtir. pkk da çoğu komünisti, sosyalisti davar gibi güder. bu da insanlarda bu ideolojiye dair antipati oluşturmuştur.
komünizmin adalet sisteminde bence bir sıkıntı var. bu sisteme göre çoğunluğun faydasına olan şey adildir deniyor ama bence bu doğru değil. sırf bir insanın zengin olması onun malına el koymaya sebep olamaz. şimdi adil olmayan yollarla bu mallara sahip olduğunu söyleyebilirsiniz ama fakir insanlar da adaletsizlikler yapabilir. peki fakir insanlar adaletsizliklerinin 'bedelini' nasıl ödeyecek? burada zenginleri savunmuyorum ama verilen cezanın da bir usule bağlanmış olması gerekmez mi? yani bu kadar 'adil' cezalar verilmeli mi?

bu tür sistemlerin sorunu adaleti tekdüze bir şekilde uygulaması. bu yüzden komünizmin olduğu ülkelerde farklı düşüncelere sahip insanlara ve azınlık milletlere 'adil' bir düzen uyguluyorlar ya!
görsel
Kominizmi ateizmle karıstıran bir millete uzun uzun anlatılması gerecek bir ekonomik yönetim bicimi.yani dinle dinsizlikle alakası yok ekonomiyle akakası var.