bugün

Bir toplulukta, bir kuruluşta kişileri alt-üst ilişkilerine, görev ve yetkilerine göre sınıflandıran düzenleme, makam, aşama sırası.
düzen, işleyiş.
yatılı okullarda temeli alınan, askerde tamamiyle öğrenilen, ast-üst ayrımına dayalı, doğru kişiler tarafından yönetildiklerinde dünyanın m*a koyabilecek güce ulaşma yetisine sahip sistem. türkiye'deki en büyük ve en güçlü hiyerarşi orduda bulunmaktadır.
bir insanın kişiliğine değil rütbesine saygı duyulması. bir çeşit yalakalık. ast'ın üst'e yaltaklanması.
makam sırası, alt-üst ilişkisine dayanan sistem. özgür ruhlu askerlerin emekli olmaya birkaç yıl kala delirmesini açıklayan hede.
1. Makam sırası, basamak, derece düzeni, aşama sırası:"Emeklilik dönemlerinde bile eski askerlik hiyerarşisini sürdürürler."- H. Taner.
2. Altlık üstlük ilişkisi. Fr. Mevkilerin, salâhiyeterin ve rütbelerin önem sırası. * Sıra gözetilerek yapılan herhangi bir tasnif. * Huk: Aynı teşkilâta bağlı kişiler arasında yukarıdan aşağıya bir kontrol imkânı veren ve bu suretle astı üste bağlayan alâka.
(bkz: hierarchy)
hıyarca bir demokrasi anlayışı. orjinali hıyararşi'dir söylene söylene bu hale gelmiştir. Çengelköy belediyesi yönetim biçimi olarak kalsaydı ya!
(bkz: makam sırası) *
bir tek insanlar çevresinde değil tüm canlı aleminde geçerli olan ast-üst hukukudur.
ya uyacaksın ya uyacaksın.
dilimizde karşılık olarak silsile-i meratip ya da mertebeler silsilesi kavramları kullanılmaktadır*.

* GÜNDAY, Metin: idare Hukuku, 6. Bası, Ankara, 2002, s. 71.
aslında bir çeşit ayrımcılılıktır, kendi içinde bir düzen sistemi, yetki veya konumlamalara göre yapılır, özellikle askerde silsile ve benzeri durumlar hiyerarşik düzenin örneğidir.
üst astına emir verebilir, işlemleri denetleyebilir, iptal edebilir ama yerine geçip işlem yapamaz. bu nedenle ast, üste "çok biliyorsan gel kendin yap!" deme şansına sahip değil.
makam sırası, basamak, derece düzenidir.
Mertebe-i silsile adı verilen hiyerarşi alt-üst ilişkisi bakımından altın üste tabi olması anlamına gelir.
idare içindeki görevlerin aşağıdan yukarı doğru basamak basamak,derece derece birbirine bağlanarak baştaki yetkililere tabi olmalarını ifade eder.
bir toplumu sınıflandırma sistemidir. alt - üst yöntemiyle yapılır ve bazıları birilerinden daha yüksek birileri daha alçakta bulunur. hiyerarşi şu an her yerde vardır. özellikle bu askerlikte aşırı derecede yüz üstüne çıkar. bu sisteme tamamen karşı olanlarda vardır.
Tepedekiler aşağı bakınca sadece .ok görürler.
Aşagidakiler yukarı bakınca sadece .öt görürler.

http://farm4.static.flick...3531610535_57401df165.jpg
varlık var olduğundan beri olandır.
kimse yaratmamıştır, tamamen kendiliğinden olan birşeydir. sadece isim konulmuştur kendisine.

herşeyde hiyerarşik düzen vardır. siz isteseniz de istemeseniz de beğenseniz de beğenmeseniz de vardır.
evde oğul babaya ve anneye itaat etmek zorundadır mesela. anne babaya karşı sorumludur.

bütün dinlerde hiyerarşi vardır. insanlardan üstün melekler, meleklerden üstün tanrı vardır. şeytan tanrı'nın istediğini yapmadığı için cezalandırılmıştır.
okulda öğretmen-öğrenci vardır. iki arkadaş arasında biri diğerinden daha üstündür; lafını geçirir. örneğin bir yere gidilecekse birinin dediği mutlaka diğerini bastırır.

kısacası hiyerarşi her yerde vardır. bu bir doğa kanunudur kimse engelleyemez.
aiesec platformunda kullanılan sistemdir.
kalbin almadığı, mantığın yattığı olgudur.
askeriye de bolca bulunan şey.
bu sistemde, yetkiler ve sorumlulukların birbirlerine paralel büyüyüp-küçüldüklerine dair yanlış bir kanı, daha doğrusu bir kandırmaca vardır. sistemin içerisinde olanlar çok iyi bilirler ki,

yetki; daima üstten-asta,
sorumluluk; daima asttan-üste,

doğru hareket eder. normal işleyişte, üst olamanın çok avantajlı olduğu sanılabilir fakat her game-over halinde üstler yenilenir ve astlar kalır. dolayısı ile bu sistemin en şanslıları her halükarda ortalarda olanlar yani, yetki ve sorumluluğu eşit kullananlardır.
insanın diğer insanlar üzerinde egemenlik kurduğu sistemin adıdır. Hiyerarşi iktidarı doğurur ve iktidar ise yönetim gücünün belli kişiler tarafından kullanılmasına yol açar. iktidarın belli ellerde toplanması ise bireysel çıkarlarla genelin çıkarlarının çelişmesine yol açabilir. Sonuçta hiyerarşi düzeni sağlamaktan çok gücün belli ellerde toplanmasına yol açmaktadır. Aslında hiyerarşinin alt basamakları da en en üst hiyerarşik yapıyı pekiştirmekten başka birşey yapmaz.
kısaca tanımlamak gerekirse: sıralı düzen.