bugün

Cahil bir toplumda sınıf ayrılıklarına ve ayrıcalıklarına ayrılırsınız.
Akıllı bir toplumda bireye...
Her toplum hiyerarşi oluşturur. istisnai durumlar dışında hiyerarşiler piramit modeliyle oluşturulur.

Bana hiyerarşi konusunda istediğinizi sorabilirsiniz.

Edit: iyi soru gelirse cevabıyla birlikte buraya ekleyeceğim.

1) Hayır, sınıfsız toplum imkansız. Geniş kitleler üretkenlik seviyelerine göre sınıflanmak zorunda. Üretkenliği de en çok etkileyen şey zeka ve bilgi seviyesi.
ilk çıkış yeri olarak kutsalla kutsal olmayan arasında bir ayrım ve bu kutsal olanlar arasındaki daha kutsal hangisi ayrımı olarak ortaya çıktığını düşündüğüm bir silsile. ayrıca pozitivist bir bakış açısıyla da bu yorumlanabilir ancak toplumsal bir yasa kabul etsek bile neyden çıktığını ifade etmiş olmayız. o yüzden kutsal olan ile aşağı olan arasındaki bu ayrımın hiyerarşinin primitif örneği olduğunu söyleyebiliriz.
Çeşitli sınıf ayrımları olan düzendir. Hindistan'da uygulanmıştır. Halk çeşitli sınıflara ayrılmıştır. Bu sınıflar arasında geçiş zordur.
Türkiyedeki her iş yerinde olann ayrım, sınıflama düzeni.

düzen demek de doğru olmaz aslında.
görsel
Makamların, rütbelerin önem sırası, aslık ve üstlük düzeni, aşama gösterilerek yapılan sınıflama, aşama sırası.
idarenin bütünlüğünü sağlayan araçlardan biridir.
Diğerleri ise yetki genişliği ve idari vesayettir.
askeriyeyi türkiye sinema sektörü takip eder.
ast- üst ilişkisidir.
kaldırılacak bir şey değildir çünkü bürokrasi de aslında hiyerarşik bir yapıdır.
ilk oluşan insan populasyonundan günümüze kadar var olan toplumsal düzen. kişiye sorumluluk sahibi olduğunu hatırlatır. dünyanın hiç bir yerinde dezavantajı görülmemiştir.
bazı rejimlerin ortadan kaldırmak istemesine anlam veremiyorum. devletçilik anlayışında hiyerarşi var evet ama devletçilik anlayışını istemeyen biri hiyerarşiyi de istememe gibi bir hakkı yoktur.
örgütlerde ast üst arasindaji roller sistemine denir.
(bkz: sıradizinsellik)
Laurence J. Peter’ hiyerarşik yapıları "Peter ilkesi -Peter Platosu" nda esprili bir şekilde ele almıştır.
Daha detaylı bilgi için; http://bitly.com/112YPR1
türkiye'de gevşek olan şey.
sivillerin yalnızca orduda olduğunu sandığı sistem. aslında hayatın tamamında vardır. orduda hiyerarşik olarak üstünüz sizi direk işten atamaz ama özel sektörde götünüze tekmeyi vurabilir.

not: boktan birşey.
kısaca tanımlamak gerekirse: sıralı düzen.
insanın diğer insanlar üzerinde egemenlik kurduğu sistemin adıdır. Hiyerarşi iktidarı doğurur ve iktidar ise yönetim gücünün belli kişiler tarafından kullanılmasına yol açar. iktidarın belli ellerde toplanması ise bireysel çıkarlarla genelin çıkarlarının çelişmesine yol açabilir. Sonuçta hiyerarşi düzeni sağlamaktan çok gücün belli ellerde toplanmasına yol açmaktadır. Aslında hiyerarşinin alt basamakları da en en üst hiyerarşik yapıyı pekiştirmekten başka birşey yapmaz.
bu sistemde, yetkiler ve sorumlulukların birbirlerine paralel büyüyüp-küçüldüklerine dair yanlış bir kanı, daha doğrusu bir kandırmaca vardır. sistemin içerisinde olanlar çok iyi bilirler ki,

yetki; daima üstten-asta,
sorumluluk; daima asttan-üste,

doğru hareket eder. normal işleyişte, üst olamanın çok avantajlı olduğu sanılabilir fakat her game-over halinde üstler yenilenir ve astlar kalır. dolayısı ile bu sistemin en şanslıları her halükarda ortalarda olanlar yani, yetki ve sorumluluğu eşit kullananlardır.
askeriye de bolca bulunan şey.
kalbin almadığı, mantığın yattığı olgudur.
aiesec platformunda kullanılan sistemdir.
varlık var olduğundan beri olandır.
kimse yaratmamıştır, tamamen kendiliğinden olan birşeydir. sadece isim konulmuştur kendisine.

herşeyde hiyerarşik düzen vardır. siz isteseniz de istemeseniz de beğenseniz de beğenmeseniz de vardır.
evde oğul babaya ve anneye itaat etmek zorundadır mesela. anne babaya karşı sorumludur.

bütün dinlerde hiyerarşi vardır. insanlardan üstün melekler, meleklerden üstün tanrı vardır. şeytan tanrı'nın istediğini yapmadığı için cezalandırılmıştır.
okulda öğretmen-öğrenci vardır. iki arkadaş arasında biri diğerinden daha üstündür; lafını geçirir. örneğin bir yere gidilecekse birinin dediği mutlaka diğerini bastırır.

kısacası hiyerarşi her yerde vardır. bu bir doğa kanunudur kimse engelleyemez.
Tepedekiler aşağı bakınca sadece .ok görürler.
Aşagidakiler yukarı bakınca sadece .öt görürler.

http://farm4.static.flick...3531610535_57401df165.jpg
bir toplumu sınıflandırma sistemidir. alt - üst yöntemiyle yapılır ve bazıları birilerinden daha yüksek birileri daha alçakta bulunur. hiyerarşi şu an her yerde vardır. özellikle bu askerlikte aşırı derecede yüz üstüne çıkar. bu sisteme tamamen karşı olanlarda vardır.