bugün

geçmişte hikmet özdemirle tartışması olan ve hikmet özdemire ayarı veren.yazıları akademik olan harika kurgulara sahip yazar...
ülkemize demokrasinin hakkıyla uygulanması konusunda elini taşın altına koyan yazarlardandır. uzun süredir zaman gazetesinde yazar.
zaman gazetesi'nde atilla yayla ile demokratlık-liberallik tartışmasına giren entelektüel.

kendisi, aslında bir siyasal sistem olan demokrasiyi yeni bir ideolojiye dönüştürmeye çalışır. bu ideolojiyi kurarken genel olarak mevcut liberalizmi baz alır ve temeli onun karşısına atar. (bkz: bir demokrat manifestoya doğru)
(bilgi değil tamamen benim öznel yorumumdur)

bu açıdan ülkenin ileri gelen liberal teorisyenlerinden atilla yayla ile başlattıkları, daha sonradan fuat keyman'ın da dahil olduğu tartışma sıradan gazete okuyucusuna uzak olsa da konuya ilgi duyanlar açısından altı çizile çizile okunası, kesilip saklanasıdır.

bir gazeteye göre ağır, akademik bir dili vardır. öyle ki ayar verdiği çoğu kişi ne dediğini bile anlamaz. *

ulusalcı zevat tarafından ortalamanın üstündeki her entelektüele olduğu gibi kendisine de, çeşitli konulardan ötürü "vatan haini" yaftası vurulmuştur.
Yeni Demokrasi Hareketi isimli partinin kurucu üyesidir.
yabancı bir yazarın yahudi soykırımı'nı anlatan kitabını kopyalayıp, sadece ermeniler yerine türkleri, yahudilerin yerine de ermenileri koyarak piyasaya sürmüş kişi.
nur serterle katıldıkları bir programda serter e "atilla yayla söyledikleri nedeniyle üniversiteden uzaklaştırılıyorsa sanırım atillanın kemalizm hakkında söyledikleri doğru" diyerek; nur serteri geçici olarak hizmet dışı bırakmış kişidir.
zaman gazetesi'ndeki köşesini takip ettiğim ve çoğu zaman güldüğüm, gülerken şöyle bir durup ulan gülüyorum ama neye gülüyorum deyip düşündüğüm ve en sonunda "haaa" diyerek "anladım" manasında kafamı salladığım yazar..Selam olsun sana burdan, hep yaz, bizi kendinden mahrum bırakma..
1950 istanbul doğumlu. Robert Kolej'I 1968'de, Boğaziçi Üniersitesi Kimya Mühendisliği'ni 1972'de bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi'nde ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi iktisat Bölümü'nde master yaptı. 1977-1980 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde asistanlık yaptı. 80 sonrası ticaret uğraşan Mahçupyan bu arada çeşitli kitaplar ve makaleler yazdı. Etyen Mahçupyan 1996'dan bu yana Radikal Gazetesi'nin köşe yazarları arasında yer alıyor.

ESERLERi
Mahçupyan'ın "ideolojiler ve Modernite", "Osmanlı'dan Postmoderniteye", "Türkiye'de Merkeziyetçilik: Devlet ve Din", "Radikal yazıları 1", "Radikal yazıları 2", Radikal Yazıları 3-Yönetemeyen cumhuriyet" adlı kitapları bulunuyor.

HAKKINDA YAZILANLAR

ETYEN MAHÇUPYAN ZAMAN'DA YAZACAK!!!
sonsaniye.com
11 Mayıs 2001

Kamuoyunda demokrat bir yazar olarak tanınan Gazeteci Yazar Etyen Mahçupyan Zaman Gazetesi ile anlaştı. Mahcupyan Zaman'da haftada iki yazı yazacak. Zaman Genel Müdürü Recep Uzunallı gazeteye yeni yazarlar kazandırmak için çalışıyor. Uzunallı Şahin Alpay ile de görüşmeleri sürdürüyor. Bu hafta Zaman'da Sabah'tan ayrılan Ahmet Vardar göreve başladı.
http://www.biyografi.net/kisiayrinti.asp?kisiid=1386
hrant dink in ölümünden sonra agos gazetesi nin genel yayın yönetmenliğine getirilen gazetecidir. bir kaç televizyon programında kendisini dinleme fırsatı bulmuştum. oldukça yapıcı fikirlere sahip olduğunu ve hrant dink kadar türkiye yi seven birisi olduğunu düşünüyorum. umarım o da katledilmez.
zaman ve agos gazetesi arasında tarif edemediğim bir ilişki olduğunu düşünmeme neden olan gazete yazarı, taze genel yayın yönetmenidir. zaman gazetesi ve fethullah gülen'in ne çizgide olduğunu anlamak zor. fethullah gülen'e göre müslümanlık ve hristiyanlık arasında genel hatlar itibariyle benzerlik olduğu, ancak teferruatlarda farklılıklar bulunduğu ifade edildiğine göre zaman gazetesi ve agos gazetesi arasında da genel hatlar tibariyle benzerlik olduğu, ayrıntılarda fark bulunduğu sonucu çıkarılabilir sanırım.
gayet doğru söylemiş yazar. buyrun ben de diyorum;

"bu memleketten bir bok olmaz."

boğun eksiye. ama olur mu bu memleketten bir bok? olmaz.
(bkz: Dink cinayeti sonrası mahçupyan yazıları)
onun sirketinde calisan bir akrabamin anlattigina gore, ugur mumcu olduruldugunde "mit'in adamiydi, o yolda olduruldu" demistir. umarim simdi anlamistir gorusleri ne olursa olsun bir dostu, degerli bir insani kaybetmeyi; o kisi olduruldukten sonra arkasindan yanitlayamayacagi iddialar atmanin yanlisligini.
hrant dink'in, hakkında, ''o benim aklımdır ve fakat ben onun yüreğiyim'' dediği, aklı sakalından çok entelektüel!
(bkz: agah)
eğer uğur mumcu'ya mit adamı dediği doğruysa, kendisine ab şakşakçısı demenin son derece yerinde olacağı adam*.
zaman gazetesi'nden ayrılmış lakin 2 haftada bir today's zaman'da yazmaya devam edecekmiş. bırakma sebebi malum: artık agos'un genel yayın yönetmeni.
zaman'dan ayrıldıktan sonra eski yazılarının,
gazetenin sitesinde yayınlanmamasının sebebini merak ettiğim yazar.
zira böyle bir duruma ilk kez rastladım.
örneğin mine kırıkkanat'ta radikalden ayrılmıştı
ancak eski yazılarına ulaşılabiliyordu.
son aylarda gerceklesen danistay, hrant dink, rahip ve misyoner cinayetlerini ulusalcilarin ustune yikmaya calisan yazar. tabii islamcilar, seriatcilar hic cinayet islemez. bu cinayetlerde gozaltina alinanlardan bazilarinin anne/babasinin akp uyesi cikmasini ulusalcilar ayarlamistir. hrant dink cinayetinde adi sik sik gecen bbp solcu ve ulusalci partidir, 1990 secimlerinde sol partilerle ittifak yapmistir (!). islamcilarin hizbullah, el kaide, taiban, ibda-c diye orgutleri yoktur. sivas'ta insanlari yakan, ingiliz buyukelciligi ile HSBC bank'i bombalayan da ulusalcilardir. hatta 11 eylul dunya ticaret merkezi saldirisini, londra metro saldirisini ve de madrid tren saldirisini da bizim ulusalcilar yapmistir (askeri darbeye zemin hazirlamak icin).

bunlara guluyorum ve onun gibi ben de komik oluyorum... (bkz: sutyen mahcupyan)

not: 1990'da bbp'nin ittifak yaptigi partiler mhp, refah partisi ve aykut edibali'nin partisidir. o yil recep tayyip erdogan de bu ittifaktan milletvekili secilmistir. bbp ulusalcilara mi daha yakin rte ve ekibine mi??
Dink cinayeti sonrası mahçupyan yazılarıyla biraz üslubunu kaçırsa da (en sevdiği dostunu kaybetmesinin acısına veriyoruz.)

genel itibarı ile müthiş tespitleri olan birikimi ile kendini okutan entelektüel.

zaman gazetesi ve gazetem.netten ilgi ile takip ediyoruz.
artık taraf gazetesinde at yarışı yorumlamaktadır.
istediği takdirde umut sarıkaya denen adamdan daha güzel mizah yapabilmektedir. kısa bir süre için turkuaz'da yazmıştı, ordan biliyorum. (turkuaz: zaman'ın eski pazar eki)
bu turkler degismez demis yazar. kendisine sormak lazim, bizim ateselerimizi, buyukelcilerimizi olduren ermeniler degisir mi ?
mükemmel bir düşünce adamı ve gerçek bir demokrat. sözünün üstüne söz söylenmeyecek kadar kararlı ve inançlı birisi. zaman gazetesinde yazmaya başladığı dönemde bile, kimse ''ahan da bakın zaman yazarı oldu bu demokrat'' deyu yaygara yapamadı, çünkü kalıbının adamı olduğunun herkes farkındaydı. tartıştığı kişiyi, çat diye çatlatacak kadar dengeli ve mantıklı bir konuşma tarzı vardır. keskin zekası ve olayları hızlı değerlendirme yeteneğiyle, mükemmel bir duruş sağlamıştır.
dun zaman gazetesi yorum sayfasinda yazisini gorup sevindigimiz begenerek ilgi ile okudugumuz kaliteli insan.

(bkz: yoksa laiklik cagdas bir bagnazlik mi)