bugün

Etnik yapısı çoğunlukla sünni türk olan, nispeten gelişmiş ama genel dokusu yobaz olan malatya ilçesi.
darendeliler arasinda derende diyen de vardır. adana istanbul mersin yaşayan eski sivasa bağlı yeni malatya ilçesi.
26 bin nüfuslu Malatya ilçesi.
Pek çok kimseye göre Malatya'nın merkez harici en gelişmiş ilçesidir. Doğu Anadolu'nun en batı ilçesidir. Kayseri'ye de yakındır.

Halkının tamamının Türk/türkmen olduğu söylenir.
Malatya'dan katbekat fazla göçü Adana'ya vermiştir.
Adana'daki Darendeli sayısı yaklaşık 30 bin olarak tahmin edilmektedir. Bu nedenle pek çok darendeliye göre Darende aslında Adana'ya bağlıdır.
görsel
görsel
görsel
görsel
Geçmişi çok eskilere dayanan ve Hititler döneminden beri yerleşim yeri olarak kullanılan bir yerdir. Hititlerden sonra Asurlular, Persler, Makedonlar, Romalılar, Bizanslılar, Müslüman Araplar sonra tekrar Bizanslılar en sonunda Selçuklu Türkleri tarafından alınmış bin yıllık bir Türk islam memleketidir.
ismi sırasıyla;
Tiryandafil
Tiranda
Derindere
Darende
olarak değişmiş olup bu güzel ilçe benim memleketim olur.

En önemli geçim kaynağı tarım ve turizmdir. Malatya kayısı üretiminin dörtte birini bu ilçemiz yapar. Ayrıca Malatya'dan önce Sivas'a bağlıydı. Ancak Adıyaman il olup Malatya'dan ayrılınca Malatya'nın azalan nüfusunu arttırmak için bu ilçemiz Malatya'ya bağlanmıştır.
Adana'ya vali olacağına darendeye gelin ol demişler.
malatyanın en güzel ve en gelişmiş ilçesi. hekimhandan bin kat güzel
Zeki ve ticarete kafası yatan bi insan görüldüğünde Kayserili misin ? Darendeli mi ? diye sorulur. Kayserilileri bu bakımdan sollamışızdır.

Yerleşik Nüfus az olmasına rağmen Türkiye geneli 500,000 den fazla Hazeyn ( DARENDELi) olduğu bilinir.

ülkenin 81 ilindede hemşerimiz mevcuttur.

hazeynce adı altında şifreli bir doğaçlama dilimiz vardır.

Adana'da ki zengin iş adamlarının, fabrikatörlerin % 80'ı darendelidir.

insanı cana yakın sevecen ve sıcak kanlıdır.

her zaman darendeli olmakla övünülür.

her yaz mutlaka ziyaret edilir.

darendeli diyince bi durulur *
malatyadan ankaraya giderken uğradığım küçük ama sevimli malatya ilçesı.
eğin, gürün, darendeden adam çıkmaz derler.
malatyanın yeşilyurttan sonra en güzel ilçesi, gelişmişlik açısında yeşilyurtu da geride bırakır, hekimhan, doğanyol, pötürge, kale, akçadağ, arapgir bu ilçenin yanında halt etmiştir. doğanşehire laf yok, orası ilk göz ağrım. malatyanın evleri kaloriferli olan ve yolları en güzel ilçesidir. Bir de somuncu baba vardır, Hulusi Efendi Hazretleri( peygamber soyundan gelmektedir) burada yatmaktadır. Hulusi Efendi vakfı vardır, bu vakıfa çok kişi bağış yapmaktadır, bu bağışla Darende biraz daha kalkınmaktadır. Ayrıca batıya açılan doğunun son kapısıdır burası. insanlar kapalı ama insan sirkülasyonu çok olduğu için benim gibi kapalı olmayan insanlar onlara tuhaf gelmiyor. somuncu baba yani hulusi efendi hazretlerinin yattığı yer başlı başına bir cennet, mimari yapı çok güzel mesire alanları temiz ve geniş, ırmağın iki tarafında otantik köprüler, yeşillik,rafting yapılan kanyonlar, yemek isterseniz birçok restaurant (balık lokantaları da dahil) ve çay bahçeleri var, ayrıca şelalesi de var ve görülmeye değer.
hazeynler arif olun , buralar cort diyiler mengeleri gişedin .
gitmesek de görmesek de sevdiğimiz memleketimizdir.
esnafı meşhurdur. malatyanın kayserilileridirler. iyi piknik yapılır burda. şelale neyim var.
ilçe topraklarında krom ve demir yatakları vardır..
elbistan sınırındaki memleketim darende için otuz yapraklı gül şehri anlamına gelen Tiryandafil denirmiş,bi de şöyle bir özdeyiş sözkonusudur Darende için;"olamazsın 3 beldenin birinden,Darende'den,Gürün'den,Eğin'den."
çok gidip gelemesek de Darende'nin kalbimizde ayrı bir yeri vardır.
doğu anadolunun en batısındaki ilçedir.
Malatya'nın Kayseri'ye yakın bir ilçesdir.
Darendeliyizdir. Annem babam onların anneleri babaları.... böyle gider ama konumuz bu değil.
ufak bir çarşısı vardır. öyle çok büyük değildir. çarşının ortasından bir nehir geçer. o nehir sebebiyle çarşıdaki nem oranı yazın tavan yapar.
çok lüks bir yer değildir. bir tane 3 yıldızlı oteli vardır. (bkz: tiryandafil otel)
gelelim somuncu baba yani es-seydi osman hulusi efendi ye ve vakfına.
türkiye genelinde darendelilerin ticarette iyi olmalı ve memleketlerine bağlılıkları sonucu bu vakıf darendeye önceleri sadece ilahiyat fakültesi kurdurabilmiştir. 3 sene önce doğunun en iyi hastahanelerinden bir tanesi inşa ediliyordu. bitmiş olsa gerek. vakıf gerçekten bir vakıf gibi işler. yani tarikat gibi değildir.
çeşitli dini toplantılar ve düşüncelerin söylendiği buluşmalar veya sempozyumlar olur tabikide. ama herşey kararındadır.
vakıf 4 sene önce somuncu baba camii ve etrafını güzelleştirmeye başlamıştır. bugün itibariyle bambaşka bir yer elde edilmiştir.
gidip görmeyenler için tasviri zor olmasına karşın...
bir nehir düşünün. iki yanında yaklaşık 3 4 km uzunluğunda bir yol. ara ara karşıya geçmek için ahşap köprüler.
yanlardan nehrin üzerine doğru uzatılan ahşap çardaklar. biraz ileride piknik için mesire alanı. biraz daha ilerleyin.
karşınıza gerçek bir çilehane çıkıyor. ve o an diyorsunuz "iyi ki gelmişim". biraz ileride ise balık kuyuları.
aynı zamanda bu nehirde raftingde yapılıyor.
bu gittiğiniz yönün aksi yönüne doğru gidersenizde "kürt hamamı" adı verilen bir yere gidiyorsunuz.
korkmayın ne kürtler gidiyor nede orası bir hamam. üstü açık orta büyüklükte içine sürekli buz gibi su akan bir havuz orası. kaynak suyu akıyor içine sürekli sıcak yaz günleri için harika. soyunma kabinler vs vs herşey var.
belli günler erkeklere belli günler bayanlara hizmet veriyor.
darende güzel yerdir. memleketim olduğundan belki bilemem her gittiğimde içim huzurla dolar. özledim.

düzeltme. sitenin adresini de ekliyim http://www.hulusiefendivakfi.org.tr/
Geçmişi 7000 yıl öncesine kadar uzanan Darende Malatya'nın dolayısı ile Doğu Anadolu bölgesinin en batı ucunda yer alır.

Hititlerden kalma önemli bir merkezdir. Asurlular, Persler, Romalılar ve Osmanlılar yönetiminde kalan ilçe önemli ölçüde Tarihsel Kültürel değerler ile doğal güzelliklere sahiptir. Darende merkezde Somuncu Baba(Şeyh Hamid-i veli) Külliyesi, Darende Tanıtım Merkezi, Has bahçe Piknik Alanı, Balıklı Havuz ve Balıklı Kuyular , Tohma Kanyonu, Kudret yüzme havuzu, Hasangazi Türbe ve Şehitliği, Uzunok ve Nadir Köprüleri, Medi Şeyh Türbesi, Eski Darende Evleri, Ulucami, Yusuf Paşa Bedesteni, Hüseyin Paşa Hamamı , Cebecizade Mehmet Paşa Kütüphanesi, Ragıp Paşa Türbesi, Zengibar Kale Kalıntıları, Yalnız Minareler ve daha birçok Tarihi eseri iç içe görmek mümkündür. Bunların dışında Darende Rafting, Treking (Doğa Yürüyüşü) yapılabilen ve gezilip görülecek bir çok güzelliğe sahiptir. ilçede başta Sadrazam Mehmet Paşa ilçe Halk Kütüphanesi olmak üzere Önemli kitaplara sahip Kütüphanelerde bulunmaktadır.

* ilçenin 8 km uzağındaki Günpınar şelalesi Ülkemizin birkaç tabii şelalesinden birisi olup önemli bir gezi ve mesire yeridir. Şelaleden sonra yola 15 km devam edip yeni köydeki Geç Hitit dönemine ait ik i aslan heykelinden oluşan Aslantaşları da görmek mümkündür .

* Yenicede Maşat tepe tümülüsü, Ozanda Roma Anıt Mezarını(Ozan Mescidi) görmek mümkündür.

* Balaban beldesinde Şeyh Abdurrahman-ı Erzincani camii özgün kerpiç mimarisi ile ünlü Balaban evleri ve balaban içmecesi gezilmeye değerdir.

* Konaklamak için başta Tiryandafil Otel olmak üzere (Tiryandafil Otuz Yapraklı Gül Anlamına gelip, Darende'nin eski ismlerindendir.) Öğretmen evi ve başka konaklama yerleride bulunmaktadır.
darende, malatya'nın bir ilçesidir, nüfusu 2009 yılı sayımlarına göre 9 bin civarıdır..
son derece tutucu yobaz insanların tıkıştığı sosyal basknın çok yüksek olduğu dindarız diye geçinen halkının sabahtan akşama kadar onun bunun karısının kızının dedikosusunu yaptığı namusuna dil uzattığı uzak durulası yer.
"....olacaksan, darendeliye eşek ol." dedirten ilçe. (kim bilir eşeklere neler yapıyorlar!)
somuncu baba türbesi ile anılan bir mekandır. şelale de mevcuttur, malatya'nın en güzel ilçelerinden birisidir. özellikle haftasonları yoğundur.
kendi aralarında hazeynce dedikleri bir dili oluşturmuş şehir.
ticaretin daha dogrusu ticari zekanın burada dogdugu dusunulen , hatta dusunulmeden edilmeyen malatya'nın sirin bir ilcesi.