bugün

aralarındaki akıllı adamları dışlamaları yahut kendilerini kurtaran akıllı adamları kolayca unutmaları gibi örnekler verilebilir.

bu ülkelerde vefasızlık had safhadadır.
Din ile sömürülur.
Az gelişmiş olmaları diyeceğim de linç yemekten korkuyorum. Swh.
Reçel tahinle beslenir.
ilkokuldayken Türkiye için gelişmekte olan ülke diye bir tabir kullanılırdi ve ben o çocuk aklımla bunu güzel birşey zannedip mutlu olurdum. ardından 93 Man Utd-gs maçı için hazırlanan Galatasaray belgeselini sene 2001 de vcdden izlemeye koyuldum. bu belgesel de Man utdli futbolcular atmosfer ve maç hakkında yorumlar yapıyordu. o dönem bir çok akranim gibi futbolu gönülden destekleyen ve kim olursa olsun saatlerce izleyen birisi olarak Roy keane'nin yorumlarını dinlemeye koyuldum. kendisi atmosfer hakkındaki soruya şu minvalde cevap vermişti:

'' istanbul'a ilk indigimizde tam bir cehennene geldiğimizi anladım. insanlar sigara kokuyordu ve dişler sariydi. gelişmekte olan ülkelere has duman şehri sarmıştı ve etrafımızda bir çok üniformalı polis, mavi bereli asker vardı. bir spor müsabakasından çok savaşta esir düşmüş asker gibiydik. otele vardığımizda sonunda rahat bir uyku çekecegimi düşünürken, şehrin göbeğindeki korna ve insan gürültüleri bizi uyutmadi. odadan çıktığımda neville'inde yastığı kafasına bastırarak uyumaya çalıştığını gördüm. istanbul, tam bir cehennemdi."

Roy keane'nin söyleşisi çok açık ve gelişmekte olan ülkelerin ortak özelliklerine parmak basıyor.

ve evet, çocuk aklımla Man Utd den nefret etmiştim. o dönem Arsenal en büyük rakipleriydi ve onları destekledim. taa ki, bir Portekizli çıkıp premiuer ligin ayarlarıyla oynayana kadar.
instagram hikayesine araba storysi atan vatandaşların çokluğu ile ülkenin gelismemislik seviyesi doğru orantılıdır.
Cehalet.
hem ayranım dökülmesin hem hükümet değişmesin düsturunun hâkim olmasıdır.
demokrasi kavramının olmaması.
Kağıt fiyatlarının artışını tuvalet kağıdından öğrenirler.
genel eğitim seviyesi okur yazar seviyesinde olur genelde. lisans eğitimi almış çocuklar ben dört yıllık mezunuyum diye dolaşır dururlar. aldıkları eğitimin içeriğini değil de üni de kaç yıl olduklarından bahsederler.
tuzak soru.

cevap veriyorum : az gelişmiş olmaları.
Çok sigara içerler.
kalkınma için tarımdan medet uman 3. dünya ülkeleridir.
dini kullanarak kendisini lider yapan, monarşi seven topluma sahip olmaları.
en ufak şeyde bölünme yaşayan toplum olmaları.
zengin ile fakir arasında uçurum olan toplum barındırması.
yargının güçlü kişilerin elinde olması.
parasının alım gücünün çok düşük olması.
Eğitim sisteminin çok kötü olması.
bizim fatih terim varya oğlum futbolculara soyunma odasında ananızı,bacınızı zikerim diyor,o yüzden herkesi yeniyoruz.
Sömürülmeyi hak etmiş olmaları.
Liderlerinin dini, milliyetçilik ya da solculuk sömürüsünü kendini ve politikalarını dayatmak için kullanarak kendine muhalif sesleri bastırması.
Organize suç örgütü liderlerinin siyasi partilerle kirli pazarlıklarının olması. (Mafya-devlet ilişkisi) Demokrasi kültürünün yerleşmemiş olması. Muhalefet iken yerilen şeylerin iktidarda iken normalleştirilmesi. Her şeyin devletten beklenmesi, bireylerin inisiyatif ve sorumluluk almaktan kaçınması. Ülkedeki tüm sorunların kaynağının dış nedenlere dayandırılması. (1960'larda Latin Amerikalı akademisyenlerin Bağımlılık teorisi bunun en iyi örneği. Gelişmemiş ülkelerin gelişmeme nedenini hep dış ülkelerden bilmişler ve "dış güçler" edebiyatını beslemişler. Gerçi bu okulun katıldığım yönleri de oldukça fazla ama gelişememe nedenlerini daima dış faktörlere bağlamaları sosyal bilimlerde eleştirilen en büyük nokta)
Beyin fonksiyonlarını kullanamayan halk.
en ufak ters gidişte sorumluluğun teknik direktöre atılıp kovulması. teknik direktör sirkülasyonunun başarı getirmediği konusunda ders alınmaması.
telefonun gelişmişlik ve refah kriteri olarak görülmesi.
idarecileri ve halk vatan millet din kimlik söylemleriyle devleti kendi varlığıyla özdeştirip biz yoksak devlet de yok diyerek korku çatışma şiddet üzerine politikalar üretir.
25-30 yıllık otomobil kullanmak.