bugün

devlet laik olur birey laik olamaz

bu önermeye karşı çıkan ve ben laikim diyen insan ne demektedir; laikliğin tanımını yerine koyarsak. laiklik demek her dine eşit mesafadeyim demekse ben her dine eşit mesafedeyim demiş olmaz mı? dünyada her dine eşit mesafede kaç insan var? ki burda laik tanımını değil laiklik tanımını koyduk.

bir demokrasi kuralıysa "din ve devlet işlerinin ayrıldığı", ben din ve devlet işlerinin ayrılmasıyım. ne kadar saçma değil mi? bir felsefeyi "o benim" diyerek isim soylu kelime olarak kullanırsanız böyle saçmalarsınız işte. "ben demokrasiyim gibi" bir saçmalık. ben her insanın eşit hakkı olmasıyım demek gibi.

bir arkadaş ben laikim yerine laik kelimesinin anlamını yazarak mantıklı bir cümle kuramaz. çünkü laik kelimesinin bireysel kullanımı sadece "dinsiz" olarak kullanılır. ama laik kelimesinin asıl olan dinsiz lere verilen isim manasına karşı çıkıyorsanız nasıl isim soylu kelime olarak kullanabiliyorsunuz?

bir kavram kargaşası içinde hem dinsizim diyor fakat işinize geldimi laik demek dinsiz demek değil diye itiraz ediyorsunuz. dürüst adam olun başka şey istemem. sadece bir dinsiz ben laikim diyebilir. gidin biraz türkçe dilbilgisi öğrenin.

isim soylu kelimenin ne olduğunu öğrenin gelin sonra tartışalım.

laik kelimesi bir felsefe midir? felsefe ise hiç bir ek almadan isim olarak kullanılabilir mi? asıl sorun bu.