bugün

26 ağustos 2017 floyd mayweather vs conor mcgregor

her ne kadar boks sporu için bir şey ifade etmese ve hatta gelenekçi boks severler tarafından büyük bir tepki ile karşılansa da yılın en çok ses getiren müsabakası! pardon sirk gösterisidir *

evet ben de bir boks severim ve bu maç sadece bir etkinlik, eğlencelik benim gözümde....fakat bu kadar devasa bir tanıtıma kayıtsız kalmak da mümkün değil; bu sebeple teknik dışına çıkmadan bir şeyler yazmak istedim.

öncesinde kısaca ringe çıkacak sporcuları tanıyalım.

floyd mayweatherjr. 49-0'lık mükemmel bir kariyere sahip, ağır sıklet efsanesi rocky marciano ile birlikte tarihin en iyi kazanma/kaybetme oranına sahip, 67 kiloda dövüşen süper bir boksördür. kişiliğinden ötürü sevilmemesi, genelde rakipleri ile düşüşteyken dövüşmesi vs. sebeplerle bazıları tarafından tüm zamanların en iyi boksörü olarak gösterilmese de gelmiş geçmiş en iyi savunma yapan boksör olduğu tartışmaya kapalıdır. 40 yaşındadır ve son maçını 2 yıl önce yapmıştır.

conor mcgregorbu gece ringe çıkacak olsa da bir boksör değil; bir mma dövüşçücü, ufcstarıdır. son maçlarını 70 kiloda yaptı ve kariyer istatistiği 21-3. dünyadaki en ünlü ufc dövüşçücü, korkusuz, rakiplerinin kafasına giren bir manyak. fakat sorun şu ki sekizgende süper bir dövüşçü olsa da bir boksör değil ve tam da bu yüzden maça boks severler uzaktan bakıyor, anlamsız buluyor, hatta otoriteler dahil bir çok kişi bunun resmi bir boks maçı olarak kabul edilmemesi gerektiğini bile savunuyor.

belki dünyadaki en popüler iki dövüş sporunun en iyilerinin dövüşmesi ilgi çekici fakat ringde boks kurallarının uygulanacak olması maçı anlamsız kılıyor, mc gregor'un cesaret gösterisi dışında. mma bildiğiniz gibi karma dövüş sanatı ve mcgregor'un branşlarından biri de boks ve maçlarında boks yapıyor, fakat bu işin nirvanası ile maça çıkacak kadar boks yapabiliyor olması teknik olarak imkansız.

bu uzun girişten sonra daha derin teknik analizine girelim. boksörler (bundan sonra mma'i unutacağız) kabaca bazı temel kriterler ile değerlendirilir. tabii bir çok yan faktör mevcuttur fakat defans, kondisyon, dayanıklılık (darbelere), güç (yumruk şiddeti), hız ve tecrübe üzerinden yapılacak bir karşılaştırma genel fikri verecektir.

defans: tartışmaya kapalı, tabii ki money bu alanda çok üstün. notorious un ufc maçlarında dahi yumruk savunmasının çok iyi olmadığı söylenir. bu maça özel izin verilen 8 oz'luk eldivenler özellikle shoulder roll savunmasını küçülteceğinden sıkıntı yaratabilir floyd'a. fakat savunma demek floyd demek, sırf ayak oyunları ile mcgregor'un vurmaya çalışacağı o soldan rahatlıkla kaçacaktır.

kondisyon: floyd kariyeri boyunca ringde dövüştü ve son 10 maçından 9'u 12 raundun sonunda bitti. 36 dakika ringde kalmak konusunda hiç bir zaman sıkıntı yaşamadı, maçların sonlarını hep rahat getirdi. öte yandan mma 5'er dakikadan 5 raunt süren ve 25 dakika dövüşülen bir spor. buna ek olarak mcgregor'un maçları çoğunlukla 2 raunt içinde bitti (24'de 22). uzun süre dövüşmeye alışkın değil mc gregor ve bu durum sıkıntı yaratabilir mcgregor'a. floyd için ise verdiği 2yıllık ara ve yaşının 40'ı aşması kısmen sorun olabilir.

dayanıklılık (yumruk kaldırma, çene): floyd çok az yumruk alan bir boksör, defansif kalitesi sayesinde. conor ise ufc'de yumruklardan pek kaçamayan bir görüntü çizmiş, fakat çok dayanıklı. zaten maçı uzatmak istiyorsa bu yumruklara dayanmak zorunda. floyd'un çenesinin iyi olduğu bilinir fakat şimdiki rakibinin yumruk şiddeti kendi sıkletinde aldığı yumruklara göre sert olabilir. bu alanda eşitler denebilir.

hız: floyd çok hızlı el ve ayaklara sahip, öte yandan mc gregor hiç bir zaman çok hızlı bir dövüşçü olarak değerlendirilmemiş. mc gregor'un sahip olduğu asıl yetenek rakibinin bir sonraki hareketini tahmin edebilmesidir. fakat yine yaş ve inaktivite sıkıntı yaratmazsa floyd'a bu alanda rakip olamaz mc gregor.

güç: mcgregor'un önde olduğu tek alan. sert bir solak ve şampiyonluklarını bu sol yumruğuna borçlu. floyd'dan net bir şekilde daha büyük ve iri. tartımda da yaklaşık 2 kg. fazla geldi ve maç günü yaklaşık 75-76 kg. olması bekleniyor. daha uzun ve uzanma mesafesi (188cm) de daha geniş. kariyerinin hiç bir döneminde floyd için güç oyun planının bir parçası olmadı, vurmaktan çok boks yaparak kazandı maçlarını. fakat bu alanda mcgregor net şekilde üstün. ayrıca 8oz eldivenler burada ilginç sonuçlar doğurabilir.

tecrübe: tartışmasız floyd. oscar de la hoya, manny pacquiao, saul alvarez, ricky hatton, miguel cotto yu yenmiş, 5 ayrı sıklette 12 kez şampiyon olmuş bir sporcudan bahsediyoruz. conor ilk kez ringe çıkacak, aralarında uçurum var bu konuda.

genel görüntünün kimin lehine olduğu açık. ben de bu gece floyd'un kariyerinin en kolay maçlarından birine çıkacağını ve kendisi için tek riskin kafasına yumruk atmak isteyen biri ile karşı karşıya olması ile sınırlı olduğunu düşünüyorum. tabii ki sıradan biri değil conor, özel bir dövüşçü fakat bu maç adeta bir dekatloncunun usain bolt ile 100 metre yarışına girmesi gibi bir şey. kazanma şansı yok yani. neticede elinde küçük bir sakatlık olduğundan ve bu yüzden idman sıklığını azalttığından bahsedilse de maç içinde sıra dışı şeyler yaşanmazsa floyd'un rahat bir şekilde, zorlanmadan kazanacağını düşünüyorum. aksi durum ise boks tarihinin en büyük sürprizi olarak gösterilen mike tyson'un buster douglas 'a mağlup olmasını bile fersah fersah aşacaktır, en nihayetinde o maçta 2 boksör dövüşüyordu, arada büyük fark var. bu gerçekleşirse boks sporu için de feci bir geceye tanıklık etmiş oluruz.

nihai kelamımı edeyim; 6-10. rauntlar arası floyd mayweather nakavt veya corner retirement ile kazanacaktır.

eğer boks ile paylaşımlar ilginizi çekiyorsa https://twitter.com/Cem_Aksoy_35 dan beni takip edebilirsiniz.