laikçi

günümüzün aptalca içi boş söylemi devlet laik olur birey laik olamaz sonucu ortaya çıkmıştır.

bu söylem nasıl ortaya çıkmış artık tekrar tekrar yazmaya gerek yok. kimlerin hangi sorularla yüzleşmekten kaçmak için ortaya attığını biliyoruz zaten. ben laikçi kelimesinin mantığını anlamaya çalışıyorum.

şimdi ne dendi? devlet laik olur birey laik olamaz. e bu durumda birey de birşey olmalı. yani bu önermeyi kılıfına uydurmak için birey için de bir sıfat bulunmalı. ne olsun? ne olsun? bi düşünelim, neler var? milliyetçilik, halkçılık, cumhuriyetçilik.. aa aklıma birşey geldi lan. bak hepsinin sonunda -ci, -çi var, oradan bağlarız.

e kardeşim. hepsinin sonunda -lik de var. yani gördüğün gibi sıfatı isime dönüştüren o -lik ekini atınca hepsi devletin de bireyin de olabildiği sıfatlar. yani milliyetçilik, cumhuriyetçilik ilkeleri var ve insanlar cumhuriyetçi, milliyetçi olabiliyor. ama nedense laik olamıyor. -çi koymalısın sonuna.

neyse zaten bu bir geçiş dönemi. 15 sene önce göğsünü gere gere söylüyordu adam zaten bu halk isterse tabi ki laiklik elden gidecek diye. şimdi yavaş yavaş turnusol kağıdı akp halkın içinde böyle düşünenlerin ortaya çıkmasını sağlıyor. bir yandan da belediyelere, devlete sırtını dayamış bir kısım böyle düşünmeye başlıyor. yakında o cesareti kendinde tekrar bulduğunda çıkar yine söyler. ne laikliği, biz müslümanız der bu polemikler de son bulur.