bugün

semerkant

birçok tarihi yapıyı barındıran, tarihin en eski şehirlerinden biridir. Buhara ile kardeştir.
Gezeceğiniz yerler arası mesefa çok uzun olduğundan kesinlikle bir araba ya da taksi kiralamalısınız. Gezi için bir sıralama olmasada şu sırayı takip ederseniz zaman kazanırsınız.

holy daniel in devasa mezarı burdadır. gerçekten holy olduğunu anlayacaksınız çünkü başından ayaklarına kadar yürümeniz yaklaşık 1 dk sürüyor. * sanırım kendisi mezarı türkiye de olan hz.ibrahim oluyor. semerkant ile bir ilgisi yok ama benzer şey norata( nurata) içinde geçerli.

Daha sonra bibi hanım camiine gidebilirsiniz. Siz camii dendiğine bakmayın, dükkanların, evlerin, mescidler, havuzlar ve mezarlıkların bulunduğu ufak bir kasabayı andırıyor. en tepeye ulaşmak için oldukça fazla basamak kullanacağınızdan biraz kondisyonunuzun iyi olması lazım.

Yıldırım ı esir alan timur un türbesi bu şehirdedir. içeri girerken heryerde olduğu gibi yabancılara atılan kazığı tadacaksınız, sakın kapıdaki görevliye dua edip çıkacaktım demeyin yemiyorlar. * Timur un türbesinde fazla vakit kaybetmeyin, kaybetmeyeceğinize eminim çünkü görülecek pek birşeyde yok içerde mezardan başka. *
son surat Uluğ Bey Medresesi ya da rasathanesine gitmek için yola koyulun çünkü bir medrese ya da rasathane gezmeyeceksiniz devasa bir kompleksi ziyaret edeceksiniz.
Medreseye vardığınız zaman sizi büyüleyici bir meydan karşılayacak bu meydanın adı Rigestan Meydanıdır. Bu büyüklükte ve güzellikte bir meydan yapmayı ne yazık ki atalarımız akıl edememiş. Bence semerkand ı semerkand yapan bu meydan ve 3 bölümden oluşan muhteşem uluğ bey rasathanesi...
Her bir bölüm kendine has olup içeride hediyelik eşya satan esnaflar bulunur. isimleri deriye yazan hattat ismoel eke ye uğramadan ayrılmayın. isminizi veya sevdiklerinizin ismini deriye yazdırabilirsiniz ki bence uluğ bey den alabileceğiniz en güzel hediye ya da hatıradır. uluğbey i yetiştirdiği matematikçileri gizemini ve güzelliğini akşama kadar bitiremeyeceksiniz ama size legal olmasada ufak bir tavsiyede bulunayım. medresede bulunan minarenin iç kısmı tamamen altındır. bu kısma giriş yasak. kilitli. ama orada güya size yardımcı olmak isteyen polislere ufak bir hediye verirseniz bu kısmıda görebilirsiniz.

Uluğ bey medresesinin hemen karşısında meşhur semerkant nohutunun tadına bakmadan ayrılmayın, elbette şekersiz yeşil çay istemesenizde gelecek. yani votka içmeye bile gitseniz özbekistan da biryerlere kesinlikle çay gelecektir. sinirlenmeyin, kızmayın.

halıları tıpkı kardeşi buhara gibi meşhurdur. halıların işçiliğinden ve fiyatlarından bahsetmenin anlamı yok, gelince görürsünüz. Son olarak devasa halı pazarını ziyaret edin.