bugün

-şşşt spaaak.
-alooo kabakulakkk.
-benim adım spak msiter?
-hadi leeen balkabakkk.
-dönde yazzaneye bakkk.

gibi yarıcı bir sürü repliği barındıran, iletişim aracı olarak küçük aynaların kullanıldığı, kapı açılma efektlerinin ağızla yapıldığı huşşşşşt gibi, yaratığın tuz eksikliğinden kelle, paça oyuncuları yalaması yarar geçirir.
bu filmde ışınlanma için kullanılan tabir de çok yarıcıdır. kaptan ve adamları platforma çıkarlar ve scotty'e emir verir:

-enerjile.
(bkz: spakettin)
spike-mister turist zeka testine hazır mısınız?
t-ayıp ettin türk izcisi gibi daima hazırım yani.
s-öyleyse başıyoruz.
t-başla.
s-hortumariletlerden ve geriden trosisleri faaliyete geçirip crosisleri 45 e çıkardığımızda ne olur.
t-hee.şey olur..ananın..hörekesi olur.ulan trosisleri geriden meriden.sen söyle bakalım o dediklerin geriden olursa ne olur.söylesene.heeh.
s-kaptan bu soruşturmayı ben yapamıycam.sinirlerimin gücü kalmadı.
* film 1973 yılında cekilmiş, yönetmeni hulki saner ,senaristi ferdi merter , görüntü yönetmeni özdemir öğüt ,cetin gürtop ,bu acılır kapanır kapılar varmıymış,yoksa fikir buradan mı cereyan etmiş cok merak etmekteyim sanıyorum kapılar iki taraftan insan gücü ile itiliyor bu üstün yetenekli,cok amaclı insan arkadaşlarımız kapıyı iterken yahut cekerken aynı zamanda fissst fijjjjt diye ses cıkarabiliyorlarsa ben bu filme şukela veririm arkadaş,belli ki kara mizah olayına balıklama dalış yapmışlar gerci arasıra tepeüstü cakıldıkları olmuş uzay gemisinin icinde mermer merdiven ne arıyor,bu nasıl bir teknolojidir ki bir iki karton kaplama ve düğmeyle uzayda yolculuk yapılabiliyor. neyse beni yaran iki sahnesi var neden karpuz kıvamında ikiye ayrıldığımı bilmiyorum ama biri nacizane teknolojimizin son harikası türk usulü ses büyüteci öz adıyla el feneri turist ömer in eline geçiyor adam bir milyon kat büyüyebilen ses olayını haliyle sesini sık sık duyduğu ac karnına tutuyor, öyle sesler geliyor ki midesinden kırmızı alarm veriyorlar.alarm da o zamanki filmlerimizin kulak tırmalayan polis sireni.

mister spak:o nasıl bir ses öyle
mister turist:ben de mideme söylüyorum var da mı vermiyoruz ne gurulduyosun diyorum dinlemiyo *
mister spak:mantıkdışı

bir sahnede de sarışın afeti gören turistimizin mr.spak kabakulakla gecen minik diyalogu:

+bu ne?
-kız
+ne kızı?
-uzay kızı
+uzay kızı olur mu beaa!!anasının kızı bu anasının kızı
bin kere seyretmiş olsanızda her seferinde aynı heyecanı hissettiren filmdir.
bir diğeri için:
(bkz: zampara seyfettin)
Cem Yılmazın gorayı yazarken esinlendiği ve Sadri alışık abimizin uzaylı rolündeki insanlar tarafından yalanmaya calışıldığı Turist ömer serisinde yer alan bir film.
an itibariyle kanal d'de başlıyor olan ve neşelenmeme sebep olan yapım.
(bkz: kabakulak)
"fışşşt" diye açılan kapılar, voltmetreden yapılmış gemi kumanda paneli, el fenerinden yapılmış ses büyülteci filan ! o dönemde para verip, sinemada izleyenleri merak etmedim değil !
uzay kızı - bunlar benim çocuklarım (çiçekleri gösterir)
turist - çocukların mı?
uzay kızı - evet
turist - şu dikenli olanı nasıl doğurdun merak ediyorum !
(bkz: zıt nedir kompüter)
1966 yapımı star trek dizisinin ilk sezonunun ilk bölümü olan the man trap'in senaryosu kullanılmıştır filmde.
spoiler
doktor içeri girer . kaptan körk doktora sorar
muayeneleriniz bitti mi?
doktor: bir sizin bir de mistır spakın kaldı.
körk: mistır spak'a da mı atmosfer testi yapacaksınız?
doktor: lüzum yok . kalp atışı 1340. bizi öldürebilecek bir basınç , onu ancak güldürür.
an itibariyle kanaltürk te verilmekte olan harika film.
bazı gerizekalı yabancı arkadaşlar tarafından turkish star trek olarak gösterilen yaran film.
(bkz: kaptan kabakulak)
turist ömer sersinin en yaran yapımı. kullanılan teknoloji eleştirir fakat 70 li yılların başında yapılmış bir yapım ama o diyaloglar sayesinde bu film türk sinemasında ölümsüz bir yapım olmuştur.
(bkz: turist ömer battlestar galacticada)
o zamanki kısıtlı imkanlarla çekilmesi bile filme ayrı bir komiklik katıyor.
2 saat önce cine5'te yayınlanan, bin defa olsa da izlenilecek filmlerdendir.
tek başına bir fenomen olmayı başarmış bir başyapıt.
--- alıntı ---

uzay yolu yeniden vizyonda. sabah, hollywood'dan önce çekilen turist ömer uzay yolunda'nın senaristi ve atılgan'ın ünlü doktoru leonard mccoy'un sesi ferdi merter'in seyir defterine düştüğü notları yayınlıyor!
beyazcam ve beyazperdedeki 'işınla bizi scotty', 'kaptanın seyir defteri' gibi replikler başta olmak üzere, uzay gemisi atılgan ve mürettebatı kaptan kirk, mr. spock, dr. mccoy, scotty ve ursula ile hafızalamıza kazınan uzay yolu (star trek) fenomeniyle yollarımız yeniden kesişti. star trek'in jj abrams imzalı 'yeni' ve nostaljik versiyonu ise, şimdiden geçen hafta sonu 72.5 milyon dolarlık gişe başarısı yakaladı. senarist gene roddenberry'nin imzasıyla kült bir tv dizisi olarak başlayan ve dünyada olduğu gibi türkiye'de de epey hayran kitlesi olan bu uzay macerasına bizi esas ışınlayan filmin, 1973 yapımı turist ömer uzay yolunda olduğu su götürmez bir gerçek. türklerin uzay macerasında kendinden sonraki nesilleri bile etkileyen bu filmin gizli kahramanı, orijinal dizide dr. mccoy'u seslendiren oyuncu ferdi merter. biz dünyalılar uzay yolu macerasına tekrar ışınlanma fırtası yakalayınca, kaptan kirk'ü 'kafaladık' ve rotamızı 1973 yılına çevirdik! merter ile bizim uzay yolu'ndan konuştuk.

uzay yolu'ndaki dostluk çok sevildi: "uzay yolu dizisi hem dünyada hem de türkiye'de çok sevildi. bunun da en önemli nedeni atılgan'ın personeli arasında yaşanan dostluktu. özellikle kaptan kirk, mr. spock, scotty ve dr. mccoy arasında yaşanan hafif esprili dostluğa insanlar kendini kaptırıyordu. diziyi seslendirenler olarak bizler arasında da benzer bir dostluk yaşanıyordu zaten."

turist ömer'i işin içine katalim dedim: "hulki saner çağırdı beni ve 'uzay yolu'nu film yapalım mı?' dedi. 'bire bir yaparsak olmaz" dedim. dizideki tekniği bizim yakalamamızın zor olduğunu anlattım. daha önce tarzan, superman türk sinemasına adapte edildi ve taklit gibi durdu. "ama işin içine turist ömer'i sokarsak olur bu iş" dedim. hulki saner'in aklına yattı ve bana senaryoyu yazmamı söyledi. ben uzay yolu'nun bölümülerini tekrar izleyip, senaryoyu yazdım, resimlerini çıkardım ve turist ömer'i de maceranın içine kattım. tabii uzay yolu'ndaki esprileri de biraz yerlileştirdim. mesela her şeyi bilen bir bilgisayar var ama turist ömer'in bir sorusuna cevap veremiyor, bozuluyor gibi... çünkü teknolojiyle, makineyle bizim toplumumuz ilişkisi biraz öyledir."

mr. spock'in kaşlari sorun oldu: "bizim derdimiz bir uzay yolu yapmak, daha doğrusu bir bilim kurgu çekmek değildi. filmi absürd komedi olarak tasarladık. bunun için seyirciyi hep o turist ömer esprisinin içerisinde tutmaya çalıştık. lakin rahmetli erol'u (amaç) mr. spock'ı oynamaya biraz zor ikna ettik. takma kulak takmaya, saçını filmdeki gibi kestirmeye razı geldi ama kaşlarını aldırmak istemedi. 'yapmam da yapmam ben beyoğlu'na nasıl çıkarım?' diye diretti, ayrıca kendisiyle gırgır geçeceğimizi biliyordu. ama ikna ettik ve sonra da gırgır geçtik. inanılmaz keyifli bir setti."

atilgan'i, naçizane ben tasarladim: "hulki saner, filmde dizide karakterleri seslendirenler oynasın' dedi. ben mccoy'u, erol amaç mr. spock'ı oynadı, kaptan kirk'ü seslendiren oytun şanal arkadaşımız, filmin çekimleri tiyatro oyunuyla çakışınca kirk'ü oynayamadı onun yerine cemil şahbaz oynadı. fakat kirk'ü yine oytun seslendirdi. filmi istanbul ve efes'te çektik. atılgan'ın iç dekorasyonunu naçizane ben tasarladım. kostümler için çizimler yapmıştım. bir kumaş fabrikasına gidip kumaş aldım ve o kıyafetleri tek tek diktirdim. atılgan'da geçen sahneleri istanbul'daki ant stüdyosu'nda, atılgan'ın dışındaki sahnelerin bir bölümünü halkalı'da diğer bir bölümünü de efes'te çektik. emeğim çok büyüktür bu filmde."

seyirci çok sevdi: "film gösterime girince öyle büyük ilgi gördü ki, inanamazsınız. sürekli filmin gösterimlerine katılıyorduk, söyleşiler yapıyorduk. zaten bugün bile hâlâ izleniyor film. keyifli bir film yaptığımızı düşünüyorum. mesela cem yılmaz g.o.r.a.'dan sonra verdiği söyleşide bu filmden etkilendiğini söylemişti. bu bizim için onur vericiydi."

kelley ölünce mccoy hayatimdan çikti: "mccoy hayatımda hep oldu. o, sevecen, arkadaş canlısı, mr. spock'a karşı hınzırlığı da elden bırakmayan bir karakterdi. onu, uzay yolu dizisi ve filmlerinde hep seslendirdim. benim sesimle özdeşleşti. ne zaman mccoy'u canlandıran deforest kelley öldü, o zaman mccoy da hayatımdan çıktı."

barişin ve dostluğun altini çi- ziyordu: "uzay yolu, barışa, dostluğa ve farklılıkların bir arada yaşamasına vurgu yapıyordu. mesela sonraları ortaya çıkan yıldız savaşları'na (star wars) ısınamadım. çünkü daha çok savaş öne çıkar o seride. dikkat ederseniz, filmde robotlar dahi savaşır.
--- alıntı ---
(bkz: nancy).
ışın silahının içinden fışkıran lazer ışını adeta paintten çizilmiş gibidir.
mr.spock'un takma kulakları için izlenir o derece komiktir, efsanedir.
yeşilçam'ın bilimkurgu tarzında en eğlencelik filmi.

turist: - siz niye böyle sapsarısınız bakim?
kızlar: - bizler altın kızlarız.
turist: - yok yaa desenize sizi bozdurup bozdurup harcamalı.

aralarına sonradan kısa boylu kız gelir.

turist: - çeyrek altında teşrif etti.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar