bugün

kıbrıs barış harekatı sırasında kendi savaş uçaklarımızla vurulması sonucu 3 subay, 14 astsubay ve 37 er olmak üzere toplam 54 şehit verdiğimiz gemi komutanlığınıda daha sonra deniz kuvvetleri komutanlığına kadar yükselen merhum güven erkaya paşa'nın yaptığı savaş gemimiz.
türk hava kuvvetleri tarafından yunan gemisi sanılarak batırılan savaş gemisi.kıbrıs harekatı sırasında bir yunan konvoyunun kıbrıslı rumlara yardım yapacağı istihbaratını alan genelkurmay(artık kimden aldıysa) hava kuvvetlerine bu konvoyu batırma emri vermiştir.ancak bölgede bir yunan konvoyu değil türk konvoyu olması sebebiyle vurulan türk gemileri olmuş,mareşal fevzi çakmak adlı gemi ağır yaralanırken,kocatepe batmıştır.işin garibi kocatepenin telsizcileri,pilotlara uzunca süre dil dökmüş,kahraman pilotlarımız ise vay şerefsizler türkçeyi ne güzel öğrenmişler diyerek,bu türk bayraklı gemiyi vurmuşlardır.sonuçta 54 denizcimiz şehit olmuştur.
tcg kocatepe (d-354), 1974'de kıbrıs'ta enosis'i amaçlayan darbe ertesinde, türk silahlı kuvvetleri'nin gerçekleştirdiği kıbrıs harekâtı sırasında türk hava kuvvetleri tarafından dost ateşiyle batırılan türk deniz kuvvetleri gemisi.
gearing sınıfı bir muhrip olan uss harwood (dd/dde-861) 17 aralık 1971 tarihinde türk deniz kuvvetleri'ne katılmıştır.

kocatepe olayı:

harekât'ın ikinci günü olan 21 temmuz 1974'de, yunanistan'dan yolan çıkan deniz konvoyunun baf limanına askerî malzeme götürmekte olduğuna dair istihbarat alınınca, girne açıklarında bulunan tcg adatepe (d-353), tcg kocatepe (d-354) ve tcg mareşal fevzi çakmak (d-349)'a önleme harekâtı emri verilmiştir. harekât planına göre, yunan konvoyunu hedef alan hava taarruzundan sonra, üç türk gemisi konvoydan geriye kalanlara denizden taarruz edeceklerdir. bu, düşman konvoyunun imhasını amaçlayan, iyi düşünülmüş bir plandır. ancak bu güne dek anlaşılamayan bir şekilde, yunan konvoyu baf'a hiç hareket etmemiş yahut da geri dönmüştür. harekât planına sadık kalan üç türk gemisi ise hedef bölgeye intikâl ederek harp durumuna geçmişlerdir. çok geçmeden kuzeyden dalga dalga gelen türk filoları, hedef bölgedeki türk gemileriyle karşı karşıya gelmişlerdir. telsizden türkçe anonsu duyan ve gemilerin pruvalarındaki türk bayraklarını ve diğer sembolleri gören pilotlar, kısa bir tereddüt yaşamışlar ve ankara akıncı ile temas kurmuşlardır. hava üssü, durumu hemen harekât başkanlığı'na iletmiştir. bunun bir rum oyunu olduğundan hiç tereddüt etmeyen harekât başkanlığı yetkilileri, filolara gemileri batırma emri vermiştir. zira bu durumla sıklıkla karşılaşıldığı gibi, aynı gemilerden yunanistan deniz kuvvetleri'nde de bulunuyordu.
tcg kocatepe (d-354)'de 54 mürettebat ve 13 deniz piyadesi olmak üzere toplam 67 personel şehit düşmüş ve 21 temmuz ya da 22 temmuz'de tcg kocatepe batmıştır. tcg adatepe ve tcg mareşal fevzi çakmak da hasar almışlar ancak kuzeye, türk sahillerine çekilebilmişlerdir.
gemi komutanı zamanın deniz albayı güven erkaya da dâhil olmak üzere, hayatta kalan personelden bir kısmı türk gemilerince kurtarılmış; diğer bir kısmı da libya, ingiliz ve israil gemilerince denizden alınarak türkiye'ye dönmüşlerdir.
kocatepe olayı bugüne dek çokça eleştirilmiştir. ancak zamanın teknolojik imkânları içerisinde denizaşırı bir harekâtta bu tür hataların olması normal kabul edilmelidir. kaldı ki, dost ateşi, dünya'da hemen tüm çatışmalarda karşımıza çıkabilmektedir. harekâta karşı çıkan amerikan akdeniz 6. filo'sunun da elektronik karıştırma uygulayarak, iletişime zarar verdiği iddialar arasındadır.
*
Türk tarihindeki on büyük deniz felaketinden biridir.

Yunan savaş gemisitürk bayrağı çekti, türk karasularına gidiyor şeklinde uydurma bir istihbarat ile kendi firkateynimizi bize batırtarak rezil olmamıza ve büyük bir trajediye neden oldular.
işin ilginç tarafı tcg kocatepenin amerika tarafından üretim amacı, uçak gemilerine yapılacak denizaltı saldırılarını berataraf etmektir. gemide hava saldırılarına karşı koyabilecek yeterli donanım yoktur. nitekim saldırıdan kurtulup vatana dönen bir türk deniz subayı şöyle demiştir; ' eğer elimizde uygun silah olsaydı o uçakları düşürürdük.'
Telsizden geminin yaptigi cagrilara pilotlar (amq gavurlari ne guzel turkce konusuyonuz siz oyle) diye karsilik vermislerdir.
görsel
bu gemi ile dönemin ileri zekalı türk hükümeti ve ordusu muharebede muhaberenin önemini bir daha hiç unutmamak üzere kavradılar.
yunan gemisi sanılıp batırılan türk savaş gemisidir.

bir deniz kuvvetlerinde bu kadar büyük savaş gemilerinden en fazla 3-4 çeşit olur. savaş pilotlarının böyle bir gemiyi ezbere bilmesi gerekir.

muhaberede diğer ülkenin dilini kullanmak iki ülkenin de uyguladığı bir taktiktir. her iki ülke de nato bağlısı olduğu için nato kriptoları kullanmaktadırlar ve kriptonun bir anlamı kalmamıştır. kendi cihazlarımızın üretimi de bu vahim olaydan sonra başlamıştır.
(bkz: kıbrıs barış harekatı/#33847706)
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar