bugün

sanılanın aksine oyuncu iyiyse baslangıctaki her zar iyidir. *
arkada$larimla 1 paket sigarasina iddiaya girdikten sonra onlari yenip gunluk sigara ihtiyacimi kar$ilamami saglayan, oyun ba$inda atilan 6-1 'in orgazmdan daha zevkli anlar ba$ligina ornek verilebilicek kadar guzel bi' olgu oldugunu du$undugum, dunyanin en eski oyunu.
klibinde iskender paydaş'ın takside davul çaldığı * mirkelam şarkısı. aslında, mirkelam'ın son yaptığı şarkılara bakıp nasıl iğrenç bir adam olduğunu anlayıp, yaptığı herhangi bir şarkıya bir şekilde güzel demek içimden gelmese de...
lost'un ilk bölümde hikayesi anlatılan.ne kadar iyi bilirseniz bilin,tecrübenizin ne kadar eskiye dayanırsa dayansın.şansınız yoksa koltuğunuzun altına alacağınız oyundur.
6-6 ile başlamak sanıldığı gibi çok iyi değildir. ha karşınızdaki orta karar bir oyuncu ise tabii iyidir ama bir usta ile oynuyorsanız sizi sıkıntıya sokar. bunun en temel sebebi, karşı tarafın toplama hanesini bir anda boşaltmanızdır, böylece o alan tamamen ona kalır ve kafasına göre dizilim yapar. en dandirik 3 zar ile her yeri kapı doldurur. halk arasında tokmakçı tabir edilen bir taşı geride bırakmak faydalıdır.
oyunda şans mı etkendir yoksa beceri mi? şimdi öyle ki beceri ve bilmek gerçekten çok önemli. hele iki ustanın maçını izlemek keyiftir. ama şans da önemlidir, süper oynarsınız ama zar gelmezse kazanamazsınız. gene ortamda iyi bilen birisi varsa, iyi oynayan ve kötü oynayanı hemen ayırt eder ama zar gelmezse de gelmez.
ama asıl önemli olan psikolojik baskıdır. eğer baskıyı iyi kurarsanız kazanırsınız. hemen örnekleyelim;
ablamla oynuyorsan devamlı konuşur, taklit yapar, hele sıra ondayken ku vak vak'tan tutup her yöreye ait türküye kadar şarkı söylerim. hatalı oynar siniri bozulur.
kanka ile oynarken, devamlı beşiktaş denir, holosko denir, delgado denir, gelecek hafta ne olacak denir, kafası dağılır, hatalar yapar.
ben ise hızlı oyunu severim, bir turnuvada takır takır yarı finale kadar yükselmişken, her hareketi için ortalama 4-5 dakika düşünen biri tarafından elenmiştim. adamın tek oyunu olsa dahi, hiç ses etmeden, tık tık pulunu masaya vurarak, sakalını kaşıyarak bekledi de bekledi. ben gerildim, hamlelerim serileşti ve dikkatsizleşti. çok da süper olmayan bir rakibin bu akılcı taktiği sebebi ile finale kalamadım.
yaratanına kurban olduğum, yedi gün yirmi dört saat oynasam bıkmayacağım oyun türü..
Oynamasını bilenle oynandığında süper zaman geçirilen bir oyundur. Tamamıyla strateji kökenlidir. Bir sonraki hamle hep düşünülerek oynanmalıdır. Birde ege usulü olan, 7'lisi mevcuttur.
marsa gidebileceğiniz tek vasıta.
power türk unutulmayanlar kuşağında az önce ekrana gelen, o ufacık yazıyı tam seçemesemde sanırım 1995 yılında çekilen bir klibe sahip olan mirkelam şarkısı. * hepsi de yorumlamıştır son albümlerinde..
ecnebilerin backgammon olarak adlandırdıkları er kişilerle oynanırken tadından yenmeyen bir oyun.
yeni öğrenen biriyle oynamak işkencedir.
1-1: hep yek
2-2: dü bara
2-1: dü yek
3-3: dü se
3-2: seba -i dü
3-1: se yek
4-4: dört cehar
4-3: cehar -ü se
4-2: cehar -i dü
4-1: cehar -ı yek
5-5: dü beş
5-4: penc-i caar
5-3: penc -ü se
5-2: penc i dü
5-1: penc -ü yek
6-6: dü şeş
6-5: şeş beş
6-4: şeş cehar
6-3: şeş -ü se
6-2: şeş -i dü
6-1: şeş -ü yek

tr.wikipedia.org
eskiler oynasın da seyret, tavla bahane jargon şahane oyunu.
şans olmadığı zaman adamı fitil eden oyun. bir insan 6 kere arka arkaya çift atar mı yahu.*
yazılmış ama ben hepsini yazayım daha anlaşılır göründü gözüme*:

[1 - 1] Hep Yek
[1 - 2] Dü Yek
[1 - 3] Se Yek
[1 - 4] Cehari Yek
[1 - 5] Pencü Yek
[1 - 6] Şeşi Yek

[2 - 1] Dü Yek
[2 - 2] Dü Bara
[2 - 3] Sebayü Dü
[2 - 4] Cehari Dü
[2 - 5] Penci Dü
[2 - 6] Şeşi Dü

[3 - 1] Se Yek
[3 - 2] Sebayü Dü
[3 - 3] Düsse
[3 - 4] Cehari Se
[3 - 5] Pencü Se
[3 - 6] Şesi Se

[4 - 1] Cehari Yek
[4 - 2] Cehari Dü
[4 - 3] Cehari Se
[4 - 4] Dört Cehar
[4 - 5] Penç Cehar
[4 - 6] Şeş Cehar

[5 - 1] Pencü Yek
[5 - 2] Penci Dü
[5 - 3] Pencü Se
[5 - 4] Penc Cehar
[5 - 5] Dübeş
[5 - 6] Şeş Beş

[6 - 1] Şeşi Yek
[6 - 2] Şeşi Dü
[6 - 3] Şeşi Se
[6 - 4] Şeş Cehar
[6 - 5] Şeş Beş
[6 - 6] Düşeş
at barınaklarına tavla denir.
tavla önce babadır, sonra kocadır.
tavla önce ikisinin de gözüne girmeye çalışmaktır, sonra ikisini de alt etmektir.
tavla galibiyetten sonraki zevktir, gururdur, onurdur.
en güzel atışmadır tavla:
koca: ama deniz ya!
karı: mihahuhaha!
koca: off!
karı: 'affet beni karıcım!' de çabuk!
koca: affet beni karıcım!
karı: bi daha de!
koca: affet beni karıcım!
karı. aferin!
internet üzerinden oynaması pek bi zor olan efsanevi, underground oyun.

erkeklerin sanki bir haremdeymiş havası ile oyun salonlarında dolaşmasından mütevellit rakip bulmak bir erkek için zordur. mynet'te feminen bir nick aldım en sonunda. kendimi kötü hissediyorum ama düşeş atmak benim varoluş sebebim.

edit: anal_skyrm adlı bir kullanıcı ile zar atıyorum. 3-1 öndeyim.
insanın oynadıkça oynayası gelen, dubara oyun gitti bağıra bağıra, söylemi ile arkadaşları elden geçirirken zevkli olan, ancak istediğin zarın gelmemesiyle çileden çıkabildiğiniz, süper ötesi oyun.
Zarın mı yoksa bileğin mi daha iyi olması gerektiği yıllardır tartışılan ve bu konu hakkında daha sonuca varılamamış oyundur. Ayrıca nice turnuvaların baş kahramanıdır bu oyun.
gelebilecek en boktan zarın 2-1 olduğu oyundur. birileri daha benimle aynı fikirdeymiş ki, bir fıkra yazmışlar;

elemanlar kahvede tavla oynarken,

bir arkadaşları kan ter içinde koşa koşa dalmış kahveye;
-''abi çok kötü bir şey oldu'',

tavla oynayan abimiz istifini bozmadan sormuş;
+''ne oldu?''

kan ter içindeki eleman;
-'' abi benim götümü siktiler''

tavla oynayan abimiz sallamaz bir tavırla;
+''ulen ben de korktum, 2-1 geldi zannetim.''
sevgiliyle oynandğında tadından yenmez, zevkli bir oyundur.
Dil, Din, Mezhep ayırmayan, üç beş pul ve iki adet zar ile karada havada oynanılan dünyanın en eski savaş oyunu.
Türklerin kendi kendilerine milli sporları ilan ettikleri, ancak milli spor ilan edilen bu oyunda hiç bir uluslar arası başarı yakalayamadıkları, dünyanın en eski oyunlarından biridir TAVLA *
YeneniLenin her zaman şansız
yenenin ise her zaman bilgili olduğu oyuna verilen isimdir Tavla.

Tavla; şans, bilgi ve tecrübenin en iyi şekilde harmanlanışıdır.
Ve hayatın ufak bir kopyasıdır.
http://www.gercektavla.com