bugün

rakesh omprakash mehra'nin yönettiği hint müzikleriyle ve ilginç danslarla süslenmiş 2006 yapımı bir bollywood filmi rang de basanti. film'in ingilizce ismi "paint it yellow". diliyse ingilizce ve hintçe.

bollywood'un en önemli oyuncularından biri olan aamir khan 40 yaşında olmasına rağmen 20'li yaşlarındaki bir genci oynuyor.

1920'lerde hayatlarını feda etmiş hintli beş devrimcinin son günlerini konu eden bir film çekmek için hindistan'a gelen bir ingiliz yönetmen ve filmde oynamak üzere kendisine katılan bir grup hindistanlı gencin öyküsünün anlatıldığı bu filmde, bollywood damgalı müzikler ve görüntüler eşliğinde, gününü gün etmeye bakan apolitik hintli üniversite gençliğinin panoramasını ve çekimler esnasında başlarına gelen olaylar nedeniyle kendilerinde yaşadıkları inanılmaz değişimi, hindistanın etnik yapısı nedeniyle var olan sorunların ironik ve esprili bir dille anlatılışını, özgürlük için mücadele eden insanlarin sindirilme çabalarını, bir grup gencin bir ulusu ayağa kaldirma uğraşını, arkadaşlık ve dostluğun nelere kadir olduğunu bazen ağzınız kulaklarınızda güle oynaya, bazense ağlamamak için kendinizi kasarak izleyeceksiniz. 2 saat 50 dakikalık ilginç bir film rang de basanti.
filmi az önce bitirdim. sıcağı sıcağına izlenimlerimi paylaşmak istedim. aamir khan hayranı biri olarak bu filmde hayal kırıklığına uğradığımı söyleyebilirim. mesaj verme kaygısı çok göze batıyor ve film yine gereksiz ayrıntılarla uzatılmış. mesajlar anlamlı ama veriliş şekli hoş olmamış. Tabi hindistan'ın bağımsızlığını kazanmasında geçenler hakkında yeterince bilgi sahibi olmamam beni bu eleştiriye itmiş olabilir. Geçmiş ve gelecek arasında kurulan köprü iyi bir yönetmen ve iyi bir senaryo eşliğinde devleşebilirdi.
bollywood izlemek için bir başka sebep, bir de süreyi kısaltsalar tadından yenmeyecek.
aamir khan sevgisini ve saygısını arttıran bir film... ve çok anlamlı!
ülkemizde olan bazı olaylara benzettim ben.

son kısmında içimde bir hüzün yaşadım.
"Inquilab zindabad"-"yaşasın devrim"

Rang de basanti, Türkçesi "Sarıya Boya"

kokuşmuş siyasetçiler, yolsuzluklar, insanların inançlarını ve bağlılıklarını sömüren turuncular, gündelik sorunlara sırtlarını çevirmiş gençlik bir kıvılcım ve BUM.

RANG DE BASANTI. 3-5 çocuğun hikayesi. tıpkı bizim 3-5 çocuğumuz gibi. Adı Bhagat da olabilir Karan da ve hatta Ali de.
yer yer kahkaha attıran yer yer ağlama noktasına getiren bir bollywood filmi.
biraz uzun sanki. halen etkisindeyim.
görsel
görsel
2006 hindistan yapımı 157 dakikalık dram/komedi/tarih filmi, 8.2 imdb puanına sahip. Bafta ödül adaylığı ve 17 ödülü var görsel

aamir khan'ın her zamanki gibi harika performans sergileyip, hem güldürüp hem gururlandırıp hem de hüngür hüngür ağlattığı güzel bir film.
Birşeyler olacağını biliyordum ama bu kadarını beklemiyordum. Yine aamir khan dan siyasetin heryerde aynı olduğunu anladığımız harika bir film. Bana yakın geçmişten bir dönemi hatırlattı.
olayların ilerleyişi, hikayenin aldığı hal vs. eleştirilir yönleri elbette var. gerçekte böyle olmaz bakışıyla izlerseniz tat almamanız olası. ama bu filmin olayı o değil bana kalırsa. anlatılanlar, eleştirilen olay ve durumlar ülkemizin günceliyle, geçmişiyle o kadar fazla kesişiyor ki. sırf bunun için bile izlenesi bir film. ve böyle bir filmi çekemeyeceğimizi düşünerek ayrıca üzülüyorum.

süresi uzun gelebilir ama anlatım yöntemini anlayınca bu uzunluğa hak verdim. hedef kitlesi gençler olan bir film bence. bu sebeple onların ilgisini çekecek eğlenceli sahneler de var ve bu hikayeye bolywood usulü yedirilmiş durumda.
dikkatimi çeken bir nokta ise toplumsal benzerliklerimizin yanında hintlerin bizle ortak kullandığı birkaç kelimeye denk gelmiş olmam. *

hint sineması denince aklıma gelecek birkaç filimden biri oldu. izleyin mutlaka tarihine, ülke gerçeklerine duyarlı, zülfü yare dokunan bir film izlemek istiyorsanız.

bunu izleyen bunları da izler : (bkz: motorcycle diaires), (bkz: La battaglia di Algeri)
ürkçe karşılığı "Baharın Rengi" anlamına gelse de, film içeriği ve ingilizce adından yola çıkılarak "Sarıya Boya" olarak çevrilen, Rakeysh Omprakash Mehra'nin yönetmenliğini üstlendiği, başrollerini Aamir Khan, Sharman Joshi, Soha Ali Khan, R. Madhavan, Kunal Kapoor, Alice Patten ve Siddharth Narayan'ın paylaştığı bir Hint filmidir. Bütçesi beş buçuk milyon doların üstünde olan film Yeni Delhi'de çekilmiştir. Milletlerin tarih bilinçlerine eleştirilerde bulunan filmde, gençlerin kendi toplumlarına nasıl yabancılaştığı ve bunun sonuçları aktarılıyor.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Rang_De_Basanti
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar