bugün

ateşi tanrılardan çalıp insanlara verdiği rivayet edilen yunan mitolojisi kahramanı.
mitos'a göre prometheus tanrılardan ateşi çalmış ve bunun üzerine tanrılar da onu cezasız bırakmamışlardır.baştanrı zeus,kimsenin karşı koyamayacağı güzellikte bir kız olan pandora'yı salar insanların başına.pandora'nın kutusu açılınca dertler ve acılar başlar insanlar için.bir tek umut kalmıştır kutunun içinde.neden?çünkü umut tam çıkacakken dışarı pandora kapamıştır kutunun kapağını.yine efsane'ye göre o gün bugündür insanların başı dertte.
ateşi çalıp insanlara verdiği için diri diri organlarının kuşlara yedirildiğine inanınlan mitoloji karakteri
Prometheus heykel yapmasını bilen bir Titandır. Sadece bir insan değil birçok adamlar yapmış ve onlara can vermişti. Atölyesinde kollar, bacaklar, gövdeler, kafalar, kalpler yapıp, birbirine ekleyerek tamamladığı heykelleri raflara diziyordu. O sırada Dionysos (Şarap Tanrısı) atölyeye geldi,"çok çalıştın yoruldun, biraz dinlenip içelim" dedi. Prometheus atölyesine döndüğünde sarhoştu. Bu yüzden bazı hatalar yaptı, küçük bir gövdeye koca bir baş, iri bir gövdeye ait olan kolları küçük bir gövdeye taktı. Derler ki; hayatta koca başların, uzun bacakların, düzensiz vücutların sebebi de Prometheus'un sarhoş anlarıdır.
Prometheus insan kaynakları alanında Türkiyenin ilk firmasıdır. Kurucusu Yücel Atış'tır. Şu anda yabancı kaynaklı firmalardan sonraki en büyük ve ünlü kurumdur.
cok sevdiğim bir kardesimin nicki.. *
olimpiyatlarda bir meşale ile koşulmasının sebebide budur. malum olimpiyatlarıda yunanlılar bulduğu için prometheus 'u simgeler.

ayrica prometheus ateş i tanrılardan çalıp insanlara verdigi icin ceza olarak olympos 'a baglanmıştır.
mitolojiye göre, ateşi çaldıktan sonra, cezalandırılsa bile yine de zeus'a karşı çıkar, tanrı'nın insanları kıskandığını, halbuki yukarısı onunsa, aşağısının hakimiyetinin de insanların olmasını gerektiğini savunur, ''insanlar akıllandıkça, ufakken sadece tanrı'dan medet uman kişiler olmaktan çıkarlar'' der...
"Prometheus Yunan mitolojisinin en ilginç tipidir. ilk erkek insanları tanrılardan öcalmak için o yaratmıştır. ilk dişi insan olan Pandora'yı da ondan öcalmak için tanrılar yaratmıştır. Böylelikle Yunan mitolojisinde ilk kez çocuk pişirip yedirme teması dışında yepyeni bir öcalma teması işlenmektedir. Bu tasarımda, ister erkek ister dişi olsun, insan, bir öcalma öğesidir. Nitekim Prometheııs da öç anlamına gelen Yunanca tisis kökünden türetilen bir Titan'dır. Bir dev'dir, ama Yunan mitolojisinin öbür devleri gibi doğadışı, korkunç, acaip bir yaratık değildir. Tersine, çok akıllı, duygulu, iyicil bir yaratıktır. Bencilliklerinden ve despotluklarından ötürü tanrılara, özellikle de Zeus'e kızmaktadır. insanları da evrende kendine benzer varlıkları çoğaltmak için yaratır. Tanrıların tanrısal serüvenlerine karşın Prometheus'un insansal serüveni böylece başlar. Hesiodos'a göre iapetos'la Klymene'nin oğludur. Atlas, Menoitios (kimi metinlerde Prometheus'un annesi Asia olarak gösterildiği gibi bu
kardeşi de Athos olarak gösterilir) ve Epimetheus'un kardeşidir. Prometheus, öteki kardeşleri gibi, tanrısal düzene kafa tutmuş, karşı çıkmış, ne var ki öteki kardeşlerinden farklı olarak sonunda insanlar yaratmak ve onlara ateşi
(yaratıcılığı, bilimi, uygarlığı) vermekle bu düzeni değiştirmeyi başarmıştır. Bu yüzden de Zeus tarafından zincire vurulmuş ve Prometheus Desmotes (Zincire vurulmuş Prometheus) adıyla anılmıştır. Tanrılarca görevlendirilen bir
kartal, sürekli olarak, her gece yeniden oluşan, karaciğerini kemirmektedir. Onu, Kafkas dağının tepesindeki bu tanrısal işkenceden bir insan, bir ölümlü olan Herakles kurtarır. Prometheus Zeus tahtından düşmedikçe benim
işkencelerimin sonu yoka der, böylelikle de insanlığa özgürlüğün yolunu göstermiş olur." (Orhan Hançerlioğlu)

Ayrıca; ilk insanı, erkeği yaratan ve ona ateşi sunan kişi diye de geçer. Bu eylemine karşılık olarak, erkeklerin başına türlü belalar getirmek üzere Pandora yaratılmıştır.
(bkz: Pandora)
tanrıların en insancılı en cesuru.
ayrıca ateşi çalmak kitabının ismi de promete den gelmektedir.ateşi çalacak kadar yürekli insanlara itafen.

(bkz: ateşi çalmak)
Prometheus'tan söz eden dört söylence bulunuyor elimizde:

Birincisine göre, Prometheus, tanrılara ihanet ederek sırlarını insanlara ilettiği için Kafkas dağlarındaki kayalıklara kıskıvrak zincirlenmiştir ve tanrıların yolladığı kartallar tarafından karaciğeri yenmektedir, ama Prometheus'un ciğeri yendikçe büyümekte, büyüdükçe yine kartallara yem olmaktadır.

ikinci söylenceye göre, Prometheus, kartalların acımasız gagalamasının acısıyla, zincirlendiği kayaların giderek daha içerisine gömülmüş, sonunda kendisi de bir kaya parçasına dönüşmüştür.

Üçüncü söylenceye göre, Prometheus'un tanrılara ihaneti aradan geçen binyıllar içinde unutulmuş, kartallar unutmuş, Prometheus'un kendisi unutmuştur.

Söylencenin dördüncüsüne göre,* anlamını yitirip havada kalan olaydan bezilmiş, tanrılar bezmiş, kartallar bezmiş, yara bezgin, kapanmıştır.

Kala kala geriye açıklanamayan kayalar kalmıştır.-

Söylence, açıklanamayanı açıklamaya uğraşıyor. Bir gerçeklik temelinden çıkıp geldiği için, yine ister istemez açıklanamaz'da sonlanacaktır.

franz kafka,
zippo'yu bulan titançocuğu.
aiskhylosun üçlemesine hayat veren titanlı.

ateş taşıyan prometheus
zincire vurulmuş prometheus
kurtulmuş prometheus
Yunan mitolojisine göre ilk uygarlığın öncüsüdür. Mitolojiye göre, Tanrılardan öc almak amacıyla balçıktan yarattığı ilk erkek insana uygarlığı vermek için gökyüzünden ateşi çalan titandır.
Bu tasarımda insan, bir öc alma öğesidir. Nitekim Prometheus da öc anlamına gelen Yunanca tisis sözcük kökünden türetilen bir titan, bir dev ismidir. Ama (O) Yunan mitolojisinin öbür devleri gibi doğadışı, korkunç ve acaip bir yaratık değildir. Tersine çok akıllı, duygulu ve iyicil bir yaratıktır. Bencilliklerinden ve despotluklarından ötürü tanrılara, özellikle de Zeus'a kızmaktadır. insanları da evrende kendine benzer varlıkları çoğaltmak için yaratır. Tanrıların tanrısal serüvenine karşı, Prometheus'un insansal serüveni böyle başlar.
Hesiodos'a göre iapetos'la ve Klymene'nin oğlu ve Atlas, Menoitios ve Epimetheus'un kardeşidir. Bazı metinlerde Prometheus'un annesi Asia ve kardeşi Athos olarak gösterilir. Prometheus, öteki kardeşleri gibi, tanrısal düzene kafa tutmuş, karşı çıkmış ne var ki öteki kardeşlerinden farklı olarak sonunda insanlar yaratmak ve onlara ateşi (yaratıcılığı, bilimi, uygarlığı) vermekle bu düzeni değiştirmeyi başarmıştır.
Olympos tanrılarının kuvvet ve kudretine karşılık, Prometheus'da kurnazlık ve zeka vardır. Titanların isyanları sırasında tarafsızlığını korumuş ve başkaldırmamış bir Titan oğlu olarak Zeus'un gözüne girmeyi başarmıştı. Zeus onu Olympos'daki ölümsüzlerin arasına aldı. Oysa o Zeus ve arkadaşlarına karşı kin besliyordu. Dedelerinin öcünü almak için, kendi gözyaşıyla yoğurduğu balçıktan ilk insanı yarattı. Sonra onun acizliğine acıyarak, Hephahistos (Ateş Tanrısı) alevler saçan ocağından bir kıvılcım çaldı ve insanlara armağan etti. Bunun için Tanrı Zeus tarafından Kafkas dağında zincire vurulmuş ve Prometheus Desmotes (zincire vurulmuş Prometheus) adıyla anılmıştır. Tanrılarca görevlendirilen bir kartal(bazen akbabayla karıştırılır) sürekli olarak, her gece yeniden oluşan karaciğerini kemirmektedir. Onu Kafkas dağının tepesindeki bu işkenceden Zeus'un oğlu yarı tanrı, ölümlü Herakles kurtarır. Prometheus; "Zeus tahtından düşmedikçe benim işkencelerimin sonu yoktur" der, böylelikle insanlığa özgürlüğün yolunu göstermiş olur.
Bu arada Zeus, kendisini hiçe sayan insanlara da bir ders vermek için, Hephaistos'a su ve balçıktan ilk bakirenin heykelini yaptırdı ve kalbine ruh yerine Prometheus'un ateşi çaldığı yerden aldığı bir kıvılcımı koydu ona Pandora ismini verdi. Onu insanlara yollarken eline verdiği kutuda ise tüm kötülük ve ızdıraplar vardı. Zeus böylece insanlardan da intikamını aldı.

Zincire vurulmasındaki asıl neden Zeus'un ondan korkuyor olmasıdır. Geleceği görme yetisi olan bir titan'dır ve bu yetisini kullanarak Zeus'un Kronos'u tahttan indirmesine yardımcı olmuştur. Gelecekte de Prometheus'un bu özelliğini kendisinin tahttan düşürülmesi için de kullanacağından korkan Zeus, Prometheus'un ateşi (bilgiyi) çalarak insanlara vermesi ile ondan kurtulmak için gerekli fırsatı elde etmiştir. Bu işkence 30000 yıl sürmek üzere planlanmıştı, fakat Herakles'in onu serbest bırakmasıyla Prometheus kendisinin karaciğerini her gün yiyen kartalı buldu ve öç olarak Zeus'un Prometheus'u cezalandırmakla görevlendirdiği kartalın karaciğerini yedi. Zeus bu şekilde cezasını sonlandıran Prometheus'u affetti ve tekrar ölümsüzler arasına aldı.

"http://tr.wikipedia.org/wiki/Prometheus"'dan alındı
karl marx'in en sevdigi mitolojik kahramandır, tanrı'nın sevmedigidir.
motosiklet.net'ten çok sevdiğim bir arkadaşımın nick'i.

ayrıca bujiyi motorculuğa bağışlayan tanrı.
yunan mitolojisinde, bir titan oğlu olan prometheus ilk insanı yaratmıştır. mutlak çirkinlik ve kötülük olan titanlar, mutlak iyilik ve güzellik olan agrous'u yediler. zeus, titanları bu nedenle bir ok ile vurdu. onları küle çevirdi. kül uzun zaman olduğu yerde kaldı. üzerine yağmur yağdı, çamur haline geldi. zeus'us yarı kardeşi olan titan prometheus, zeus'un iradesine rağmen, ondan hebersiz ve izinsiz, bu çamurlardan insan yapmaya başladı...
''işte buradayım, insan yoğuruyorum, kendi suretime göre..

bana denk bir şey
acı çekecek ağlayacak
zevk duyacak ve sevecek.
ve seni önemsemeyecek
benim gibi.''
nickelodeon'da yayınlanan prometheus ve bob adlı kısa parodilerde ki uzaylı karakterin ismidir. bu karakter ilkel bir insan olan bob'a modern teknikleri öğretmeye çalışır ve her defasında başarısız olur.
(bkz: prometheus ve mağara bob)
bugün zevkle sigara içebiliyorsak onun sayesindedir. ruhu şad olsun. amin.
kendi acılarının ötesine çıkabilen, herkesin ortak acısını çekmeye aday olma kararlılığını tanımlar.
bu ise, duru özgürlük duygusudur. duru, kendi yazgısını aşabilen insanın bağımsızlığıdır.
prometheus, bilincini özgür kılan insanın yalnızlığını anlatır. demek ki insan, kendini tutsak kılan her engeli aşabilir,ve dahi kendini aşabilir, ancak duru bir aydınlıkla...
prometheusun tek kurtuluş yolu olympus ateşinde yanarak ölmesidir.
(bkz: God of War)
(bkz: Fire Of Olympus)
edebiyatta prometheus masalının görüldüğü en eski eserler hesiodos un şiirleri olan theogonia ve azga kai hemarai dir. prometheus burda hile yolu ile zeus a kafa tutacak gücü kazanır ve insanlığa iyilik eder; fakat zeus sonunda onu cezalandırır. aiskhylos un zincire vurulmuş prometheus unda zeus un nankörlüğüne kurban olur ve uğradığı haksızlığı protesto eder. tanrıya isyan eden prometheus sembolü daha sonra romantik şiirde de işlendi. schegel in prometheus şiiri (1797) prometheus u insan a büyük inançla bağlı bir kahraman haline sokar; aynı anlayış byron un prometheus unda (1816) ve shelley in kurtulmuş prometheus unda görülür. andré gide zincire kötü vurulmuş prometheus ta kahramanına başka bir sembolik anlam verir; prometheus un karaciğerini kemiren kartal ihtirasların, insanın zararına beslenen isteklerin ve duyguların sembolüdür. prometheus kartalını yiyerek dengeyi yeniden bulacaktır.
türk edebiyatında da bu temi tevfik fikret işlemiştir. yeni neslin prometheus gibi insanlığı kurtaracağını belirtmiştir.
Yunan mitolojisinde ilk insan.
edirne'de bazı ailelerde rastlanan soyadı... *