bugün

tam adı kocaeli büyükşehir belediyesi şehir tiyatrosu olan, 1997 yılında ışıl kasapoğlu genel sanat yönetmenliğinde kurulmuş perdelerini ilk olarak 6 saatlik hamlet oyunu ile seka salonunda açmış daha sonra perdelediği bir çok oyun ile izleyicinin takdirini kazanmış izmitte bir tiyatro izleyicisi kitlesi oluşturmuş türkiyenin çok önemli tiyatro sanatçılarını kadrosunda barındırmış, yetiştirmiş türkiyenin en önemli ödenekli tiyatrolarından biri.

belediye seçimlerinde başkan ve parti değişmesi ile kültür merkezlerinin bale salonu binanın arkasındaki camiye ragmen mescide cevrilmiş, sanatçılar ve yöneticiler büyük baskılar görmüşlerdir. bu çalkantılardan sonra kadrosu büyük ölçüde değişmiştir.

şu an oyunlarını kendi sahneleri olan suleyman demirel kultur merkezi ve yeniden düzenlenen halk eğitim merkezi sahnesinde oynamaya devam etmektedirler.
tüm olumsuzluklara rağmen her gün biraz daha gelişen, daha çok seyirci çekmeye başlayan, oyun sayısının her geçen sezon atrması ile bizi mutlu eden tiyatro.
özellikle yaşar ne yaşar ne yaşamaz muhateşem olup, baba göre diğer bütün oyunları en kötü ihtimalle fena değil denecek kalitededir.******
genel sanat yönetmeni ragıp savaştır.
okul, ders , öss bir yana kışın sürekli takip ettiğim ve kocaeli'de yaşadığım için mutlu olmamı saylayan sebeplerden biridir. serhat tutumluer, barış falay gibi ünlü isimler de kadrodadır. bu da seyirci sayısını oldukça artırmaktadır.
yücel erten döneminde çok iyi oyunlar sergilemiş, aristofanes çeviri "barış" adlı oyunuyla da çok ödül toplamışıtr.azizname, bahar noktası,kırmızı yorgunları,oyunun oyunu gibi bir çok muhteşem oyunlar ve oyunculuklar sergilemiş tiyatrodur.
(bkz: funda ilhan)
(bkz: engin benli)
şimdilerde sanat yönetmeni nejat birecik. ragıp savaş geçen sene şok bir kararla görevinden ayrıldı ve yerini nejat birecik'e devretti. bu sayede tiyatro da şahsımca sövüldü. nejat birecik yaşlılığını da beraber getirdi. 'yolcu' tarzında oyunlar daha da çoğaldı. yeni çıkan oyunlar azaldı. oyun rezervasyonları kaldırıldı. bunların yanında iyi katkıları olmadı değil. kaliteli oyunlar çoğaldı. nejat birecik camiadaki yerini kullanıp haldun dormen gibi yönetmenlerle çalıştırdı tiyatroyu. ama genel anlamda nejat birecik'in gelmesinden memnun kalmadım.

merkezi yahyakaptan'da bulunan süleyman demirel kültür merkezi'dir. tüm çocukluğum orada geçti diyebilirim. tiyatro kokan bir havası vardır. tiyatro nasıl kokar diye sormayın kokar işte. rahatlatıcı, huzur vericidir. duvarlarındaki oyun resimlerinin her birinin yeri ayrıdır bende. bu şehirde yaşamamın mutluluğudur tiyatroları. başka hangi şehirde bu kadar güzel oyunlar izleyebilirsiniz ki? oldukça sayılıdır.

çok da başarılıdır şehir tiyatroları. televizyona önemli insanlar kazandırmıştır. tardu flordun, serhat tutumluer, barış falay, funda ilhan ve daha niceleri.

8 ekim'de yönetmenliğini haldun dormen'in yaptığı 'ikinin biri' oyunuyla sezonu açıyor. hadi hayırlısı bakalım. bu sezon neler izleyeceğiz göreceğiz.
adı yine kötü bir olayla basına yansımış bir şehir tiyatrosudur. oyunlar konusunda gerçekten kaliteli işler çıkarırlar ancak ne var ki yaşanan tatsızlıklar kötü niyetli insanlara fırsat vermektedir. genellemeler yapılmasına el ayak olmaktadır. dün akşam 17.30 sularında meydana gelen silahlı saldırı umarım kurumun geleceğini kötü etkilemez. bu gibi münferit olayların kurumdaki bütün insanların üzerine genellenmesi hiç hoş değildir. orada burada "bütün tiyatrocular böyle zaten" tarzı söylemler beni fazlasıyla üzmüştür ki söz konusu şahısların üzüntüsünü düşünemiyorum.
ölüsü bile küheylan gibi bir oyunu sergileyen şehir tiyatrosu. ayrıca barış falayve engin benli'nin oynadığı kafesten bir kuş uçtu (guguk kuşu) oyunu takdiri haketmiştir. ilgiyle takip ediyoruz.
Zengin bir kadroya sahip yetenekli oyuncuların bulunduğu şehir tiyatrosudur. Küheylan, Karanlıkta Komedi gibi çok zor oyunların da başarıyla oynanması bunun ispatıdır.
Bir zamanlar tardu flordun ve serhat tutumluer' in oynadığı hamlet oyununun tam 6 saatlik bir oyun olarak sahnelendiği şehir tiyatrosudur. O zamanlar ikisi de ünlü birer sinema- dizi oyuncusu değillerdi.
görsel
Bir zamanlar efsaneydi. Doyumsuz oyunları, nefis bir salonda, kaliteli oyuncularıyla keyifle izlediğimiz tiyatroydu...
Ne yazık ki, can çekişiyor... Ve bizler hüzünle izliyoruz...
2022 yılında afife tiyatro ödülleri’nde vişne bahçesi oyunuyla 5 dalda aday olduğu ödüllerin 3’ünü almayı başarmış, 11 haziran 2024’te yapılacak ödül töreninde yaşamak mı yoksa ölmek mi adlı oyunla da 7 dalda aday gösterilmiş şehir tiyatrosudur.

iki oyunu da izlemiş biri olarak kesinlikle çok başarılı işler olduğunu söyleyebilirim. Bunda aydın sigalı’nın etkisi çok büyük.

Nejat birecik ve mehmet çevik zamanında neredeyse yok olan sdkm ruhunun güçlenerek geri geldiğini görmek gurur veriyor.

Ha bu arada, birkaç ay önce şehir tiyatrolarından emekli olan nuri karadeniz’i afife jürisinde görmek de ayrı bir gurur.
(#46309170)

Geçen sene izlediğim “yaşamak mı yoksa ölmek mi” oyunuyla, afife’den yılın en iyi giysi tasarımı, yılın en iyi sahne tasarımı ve en önemlisi yılın en başarılı oyunu ödülünü kapıp dönmüş şehir tiyatrosudur. Tam üç ödül…

En az varşova kadar güzelsiniz.
görsel
görsel
Kurucu yönetmen ışıl kasapoğlu’nun anlatmadan yapamam belgeseliyle 27. Yılını kutlayan efsanevi tiyatro. 6.5 saatlik hamlet’le başlayıp afife ödülleri toplayan başarı dolu bir geçmiş…

Nice 27 senelere.