bugün

şili'li protest müzik grubu...

pinochet darbesi sırasında turne için yurtdışında bulunan grup bir daha uzun yıllar dönememiştir şiliye...

pinochet iktidarının devrilmesi ile şili'ye dönebilen gurubun venceremos şarkısı dünya da devrimciler için bir marş olmuştur.
şilili muhalif müzik grubu.Grubun adı Quechua dilinden gelir. Inti (inka Güneş Tanrısı) ve illimani (kondor) kelimelerinin birleşmesinden oluşur ve Güneşin Kondorları anlamına gelir.dünya üzerinde en tanınan devrimci grup demek hiç de haksızlık sayılmaz onlar için..
vakti zamanında türkiye'ye konser vermeye gelmiş gruptur aynı zamanda.
http://www.inti-illimani.cl/
ilk Kurucu Solistleri;

Horacio Duran
Horacio Salinas
Max Berru
Jorge Coulon
Pedro Yanez
80 öncesi devrimci gençliğin ve mitinglerin vazgeçilmez marşı venceremos bu grubun eseridir..
türkiye ye geldiklerinde izmir de izlemişliğim var bu grubu. ağzımı açık bırakacak kadar güzel müzik yapıyorlar. ve en çok şaşırtan yönleri çaldıkları şarkıdan sonra estrümanları aralarında değişip kaldıkları yerden ve aynı kalite ile devam etmeleri olmuştu. dünyanın en güzel etnik müzik yapan gruplarının başında gelirler.
(bkz: El Pueblo Unido Jamas Sera Vencido)
1979 ve 2003 yıllarında türkiye'ye gelerek konser vermiş şilili ünlü müzik grubu...
tüm dünyada "yeni türkü" diye adlandırılan akımın öncüsüdür. oldukça kaliteli işler yapmıştır.
(bkz: victor jara)
victor jara da bu grubun üyelerindendi(rahmetli).
hasta siempre'nin inti ilimani versiyonunda söyleyen kişi de victor jara'dır. ayrıca yaşlı bir amca daha vardı zamanında türkiye'ye de gelmişti compay segundo (o da rahmetli oldu gerçi) galiba onunla birlikte söylemişlerdi bu efsane parçayı.
derya köroğlu'nun, yeni türkü'ye esin kaynağı olduklarını söylediği müthiş insanlar topluluğu!
1967 yılının mayıs ayında eski santiago teknik üniversitesinde okuyan gençlerce kuruldu. 1973 yılında şili diktatörü pinochet'nin salvador allende'ye yönelik darbesi sırasında avrupa'da konser vermekteydiler. bu darbenin başarıya ulaşması sonucu 14 yıl boyunca ülkelerine geri dönemediler.şimdi ise şili kültürünü dünyada temsil ettikleri gerekçesi ile şili de el üstünde tutuluyorlar.anlamak güç tabi. pablo neruda,rafael alberti gibi latin amerikanın önemli şairlerinin şiirlerini derleyerek yola çıkmışlardır.şimdi ise bin in üzerinde kendilerine ait şarkıları vardır.
ülkemizde de bir çok gruba ilham kaynağı olmuşlardır.grup yorum,munzur,kutup yıldızı,adalılar vs.
grubun müzikleri bazı tv kanallarında fon müziği olarak kullanılmaktadır. örneğin, yamulmuyorsam geçen sene trt kendi reklamında kullanmaktaydı.
el cigarrito en güzel şarkılarıdır...
Venceramos ve El pueblo unido jamas sera vencido , guantamera , chile resistencia şarkıları ile gönüllerde taht kuran şilili müzik topluluğudur.
2008 yılında munzur festivaline geleceği söylenen grup. o gelmezse goran bregoviç gelecekmiş. insana 18 saat yolu göze aldıracak cinsten bir durumdur.
Türkiye' de yeni türkü inti illimani tarafından benimsenen "Türkülerin yeni bir biçemle söylenmesi" görüşünü savunma iddiasıyla 1978 yılında kurulmuştur. "illimani dağının güneşi" ve güneşin kondorları" (kondor: bir tür akbaba) anlamına geliyor.
akın var akın güneşe akın diyenlerin sesi olan büyük ozanlar.
5 temmuz 2009 günü izmir'in seferihisar ilçesinde Dünya Genç işçiler Buluşmasında mükemmel sahne performansları ile 400-500 kişilik bir seyirci topluluğunu mest eden devrimci müzik grubu.kötü bir organizasyonda bile sahnedeki enerjileri ile, onların dinleyen "avrupa solcusu" gençliğe ise inceden inceden dokundurdukları söylemlerle , her enstrumana olan hakimiyetleri ile, victor jara'yı anmaları ile en önemlisi ise devrime ve sosyalizme olan inançları ile beni mest etmişlerdir. "el pueblo" ise ayrı bir güzeldi.
en güzel şarkıları gerçekten de el cigarrito olan süper grup.
şili'li, muhalif müzik yapan grup.
1973 şili darbesi sırasında, avrupa turnesinde oluşları nedeniyle, darbede katledilmekten kılpayı kurtulmuşlardır. halk müziği çalgılarıyla yapılan müzikleriyle kitleleri kendilerine hayran bırakmışlardır.
1973 - 1989 yılları arasında ülkelerine dönememeleri nedeniyle uzun* zoraki bir dünya turnesi yapmışlardır.
insanı başka boyutlara taşıyan müzikleri mutlaka dinlenesidir.
`
http://www.youtube.com/watch?v=JzgqTar_wIA`
iki güzel şarkısı (bkz: medianoche) (bkz: cuando se muere la sangre)
TGB adlı grubun 19 mayıs kapsamında türkiye'ye getirmek için uğraştığı grup. bununla ilgili bir de imza kampanyası başlatılmış... bkz. http://www.marksist.org/k...in-etkinligine-katilmayin
19 mayıs'ta istanbul'da konser verecekti. Bazı çevrecikleri huzursuz etmiş. imza toplamaya çalışmışlar. türkiye'ye gelmeyin diye. ancak grup o çevreye kol gibi bir cevap vermiş; http://www.demokrathaber....rkiyeye-mektup-h8750.html
19 mayıs 2012 saat:19.00'da istanbul küçükçiftlik parkta viva 19 mayıs'ta sahne alacak şilili müzik topluluğu.

1968 kuşağının devrimci gençlik ruhuyla kurulmuş illimani dağı'nın güneşi; güneşinkondorları; özgürlük türküleri nedeniyle hem hapishanelerde yatmış hem sürgünde yaşamak zorunda kalmışlardır. ancak şarkılarını tüm dünyaya duyurmalarına, gençlerle buluşmalarına, onların sesi olmalarına kimse engel olamamıştır. çünkü onların müziği hem güzelliği hem de özgür sesiyle tüm ruhlara hitap eder.

--spoiler--
1967 yılının Mayıs ayında eski Santiago Teknik Üniversitesi'nde okuyan gençlerce kuruldu. 1973 yılında amerika güdümündeki Şili diktatörü Pinochet'nin Salvador Allende'ye yönelik darbesi sırasında Avrupa'da konser vermekteydiler. Bu darbenin başarıya ulaşması sonucu 14 yıl boyunca ülkelerine geri dönemediler. Bu yıllar boyunca gruba italya evsahipliği yaptı. 1988`de yasakları kalktıktan kısa süre sonra Şili'yi turlayarak konser vermeye başladılar. Şili kültürünün temsilcileri olarak görülürler. 2002 yılı tarihli viva italia albümü, kendilerine kucak açan ülkeye bir teşekkür mahiyetindedir.

Inti Illimani popüler müzik geleneğinden gelen chitarra, tiple colombiano, charango, quatro venezolano, sikus, quena, rondador, bombo leguero, zampoña, maracas, guiro, quijada ve pandereta gibi çeşitli enstrümanlarla viyolonsel, kontrbas ve keman gibi klasik müzik enstrümanlarını birlikte kullanır.

Grup ilk dönemlerde geleneksel müziklerin yanı sıra, Violeta Parra ve Victor Jara gibi bestecilerin eserlerini de seslendirmiştir. Daha sonraları kendi bestelerini yaparken Pablo Neruda ve Rafael Alberti gibi şairlerden yararlanmışlardır.
--spoiler--

ulusal kanal'da bugün programa katılan inti illimani üyeleri jorge coulon, marcela coulon; yarın akşamki viva 19 mayıs öncesinde kendilerini, müziklerini ve türkiye'ye dair izlenimlerini anlattılar.

--spoiler--
bizim şarkılarımız şili'de sosyalist devlet başkanı allende'yi deviren diktatör pinochet'ye karşı; tüm diktatörlüklere karşı bir karşı durma, özgürlük marşı olarak şili ve tüm dünya'da tanındı. müziğimiz politik tavrının dışında yani tüm baskı ve sömürüye karşı özgürlük ve direnç türküleri olmasının yanında; içindeki folklorik, etnik unsurlar, tüm dünya'daki insanların yok edilmeye çalışılan öz kimliklerine, kültürlerine de seslenmektedir. bunun içindir malezya'da, japonya'da konser verdiğimiz birçok ülkede gençler şarkılarımıza coşkuyla eşlik etmekte, bizimle aynı duyguları paylaşmaktadırlar. günümüzde küreselleşen dünyada, tek tip insan, tek tip düşünce yaratılmak istendiğinden, konser verdiğimiz yerlerdeki gençler bizim etnik altyapılı müziğimizi dinledikçe kendi özleri ile bağlantı kurarak, küreselleşen dünyanın yok edip tek tipleştirmeye çalıştığı öz değerlerini, kimliklerini hem ruhsal anlamda hissetmek de hem de onlarla bir şekilde bütünleşmektedirler.

şili'de gençlik hareketleri çok önemli ve güçlüdür. politikacıları koltuklarından edebilecek güçtedirler ancak bu güç gençlik önderliğinde tüm halk kitlelerinin desteğiyle sağlanmaktadır aynı geçen sene olduğu gibi.

şili ve türkiye birbirine çok benzer ülkeler. ikisinin tarihsel olarak geçmişi; inkalar; anadolu medeniyetleri; çok eski ama öte yandan devletleri hem şili de hem türkiye'de genç.
türkiye'de önceki gelişlerimizde istanbul dışında, ankara, izmir ve batman'da konserler verdik. batman gibi küçük şehirlerde konser vermeyi aslında daha çok seviyoruz, çünkü büyük şehirlere nazaran böylesi yerlerde dinleyicilerimiz bizimle daha yoğun bütünleşiyor ve daha samimi, içten bir ortam oluşuyor. ama istanbul gibi çok kültürlü şehirler; adete türkiye'nin bir örneği şeklinde çok renkli ve çok kültürlü bir şehir olan istanbul çok özel. ve istanbul'da verdiğimiz konserler de dinleyicilere ulaşma noktasında bambaşka oluyor.

inti illimani 1968'den beri bünyesine dahil ettiği gençlerle yoluna devam etmekte. bir ara grubumuz 23 kişi oldu. grubumuzda altmış yaşlarında müzisyenlerin dışında çok genç arkadaşlarımız da var. öyleki grubumuz bir çeşit nesiller kaynaşması halinde ve bu bizim müziğimizin hep genç, canlı ve köklü olmasını sağlıyor.

yarın akşam istanbul'da şarkılarımızı söylemek üzere...
--spoiler--

inka ezgileriyle özgürlük, aşk ve tüm güzelliklere uçmak isteyen herkese:
samba lando
http://www.youtube.com/watch?v=oQFSpq7Elhc&feature=share

el derecho de vivir enpaz
http://www.youtube.com/watch?v=tWf6YK2en2c&feature=share

lugares comunes
http://www.youtube.com/wa...hdAeYwQ&feature=share

el pueblo unido jamas cera vencido
http://www.youtube.com/wa...FEx7ymg&feature=share