bugün

https://www.anadolusaglik...g/huzursuz-bacak-sendromu

çağımızın şeylerindenden olsa gerek.
bacağın devamlı titretme durumu. psikolojik bir rahatsızlıktır. tedavisi zordur. kişi bacağını özellikle stresli ortamlarda otururken daha çok sallar. bu esnada çevredekiler daha çok rahatsız olur.
uyku bozuklukları statüsünde değerlendirilebilen, özellikle uyumadan önce bacağı sallama istegi yaratan sey. uzun sure aynı sekilde oturmak/yatmak mumkun degildir, bacagi sabit tutamama hissi mevcuttur.
stresli yorucu gunlerden sonra daha cok hissedilir * *
tıp dilinde de aynı adı taşıyan hastalıktır.(hbs)
hareketsiz kalındığında veya uykuda git gide artan rahatsızlık,sıkıntı,karıncalanma,uyuma ve tarif edilemez huzursuzluk ile kendini gösteren huzursuz bacak sendromu genellikle 100 kişiden üçünde görülen nörolojik bir hastalıktır.genellikle bacakalrda hissedilen ancak diğer uzuvlarda da görülebilen huzursuz bacak sendromuda hastalar , şikayetlerini hareket ile azaltma eğilimi içinde olduklarından dolayı engellenemez şekilde bacaklarını oynatma ihtiyacı hissederler.
Hastaların dikkat etmesi gerekenler:uyku saatinin düzenli olması,yemek saatlerine dikkat edilmesi,spor yapma alışkanlığının kazanılması,bacaklara yönelik masaj yapılması,sıcak soğuk su uygulaması,dar çorap ve pantolon giyilmesi,bacakların elsatik bandaj ile sarılması,taze badem yenilmesi,yeşil çay içilmesi,potasyum,magnezyum,B12,E vitamini,kalsiyum alınması,alkol ve sigara kullanılmaması,kahve içilmemesi hastalıktan korunma veya tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlardır.ayrıca stresten kaynaklanan rahatsızlıklarda yoga ve meditasyon olumlu sonuçlar doğurabilir.
stresten olabileceği gibi diyabet, romatoid artritya da demir eksikliği gibi başka bir nedenle de ortaya çıkabilmektedir.
sendromlu insanların diğerlerine oranla depresyona daha yatkın oldukları gözlenmiştir.
sıkıntıdan da olabilen bir sendrom olduğu gibi bazen hiç sebepsiz de bacaklar durmaksızın sallanır, durulduğu zaman bacaklarda ağrı veya uyuşma meydana gelebilir.
Bacağın ne yapsam ne etsen rahat edememe durumu. Uykudan kramplarla uyanma, titreme, karıncalanma gibi bacağın rahatsızlık göstergeleri olan nörolojik durum.
ingilizcede restless leg syndrome denir buna.
zencilerde görülen bir rahatsızlıktır. çekici bir kadın gördüklerinde, açıkta bişey gördüklerinde üçüncü bacağın huzursuz olması durumudur.
hemen bağdaş kurunca geçen sendrom.

sinemada bağdaş kuran bir insan olarak güvenliğiniz için bağdaş elzemdir.
uyusma degildir, karincalasma degildir, titreme de degildir. bambaska bir seydir bu. anlatmak istersiniz ama anlatamazsiniz. sadece "bacaklarimi durmadan oynatmak istiyorum" diyebilirsiniz. insani deli eder, uyutmaz. hele bazen bu huzursuz bacaklara huzursuz kollar da katilir ki o zaman degmeyin keyfinize!
(bkz: pexola)
an itibari ile deliler gibi uyumak isterken hemen hemen iki saattir beni uyutmayan, bacaklarım yetmezmiş gibi kolumda da hissettiğim tarifsiz şey. karıncalanma falan değil bu, ağrı sızı da değil, stresten bacağı titretme durumu hiç değil. ne beter bir şey olduğunu yaşamayanın bilemeyeceği rahatsızlık.
iki bacak arasını kurcalayarak giderilebilir.

not: kendin değil salak. bir başkası kurcalasın.
elemanın kalkmasına sıklıkla sebep olan epidemik durum.
yok böyle bir sendrom. ilaç şirketleri ve onların güzide piyasa hekimlerinin uydurduğu postmodern yalanlardandır. her sendrom yeni ilaç, yeni ilaç kar demek kardeşlerim.
(bkz: huzursuz yarrak sendromu)
sadece bacakta değil kimi zaman kollarda da görülen sendromdur. insanı inanılmaz derecede huzursuz eder, psikolojisini bozabilir. uyumak ya da bir süre uzanmak neredeyse imkansızdır. özellikle de takıntılı insanların -bir türlü kafasından bu hissi atamamaları nedeniyle- kabusudur. yürüyüş yaparak kısa süreli de olsa durdurulabilir.
bacağınızda dans edermişcesine hareket eden minik bi et parçasını hissettiğinizde işte o "huzursuz bacak sendromu" dur dersiniz.
yanlış bilgiler edinmediysem, doktorlara okutulmayan bir rahatsızlık ve dolayısıyla her doktorun öyle kolayından teşhis edemediği bi durum(muş)... araştırmalarıma göre, belli bir tahlili de yok. stresten ya da kalıtsal olabilmekle birlikte, stresle şiddetini de arttırabilir. ve hala ''hangi bölümün uzmanına gidilmesi gerek?'' sorusuna cevap bulamadığım bir rahatsızlık; hastalık değilmiş.

bacakta, günün farklı vakitlerinde oluşan bir huzursuzluk hissi, karıncalanma falan oluyor; rahatsız edici. tam olarak tarifi şu'dur demek güç; fakat özellikle belli bir süreden sonra sinir bozucu bir hal alıyor(muş)...

tavsiye edilenler ise; yürüyüş yapmak, böylelikle bacağın biraz rahatlaması sağlanıyormuş. stresten uzak durmak. ve geceleri bu rahatsızlık hissi oluştuğunda bacağın* altına yastık koymak...

sanırım var bu bende.
görsel
ağdasız bacakla etek giyememe durumuna sebep olur kadınlarda. yapılan ağda sonunda bu sendromdan kurtulur kadın insanı.
bacakta tarif edilemeyen bir his. eşimin yıllarca doktora git demesine rağmen, "gidipte ne yapacam, neyin var deyince ne diyecem" diye kendisini geri çevirmişliğim vardır. çünkü neyim olduğunu anlatamıyorum. yıllardır gelen ihmal sonucu artık sadece geceleri değil gündüzleri de olmaya başlayınca internette yapılan kısa bir araştırma sonucu böyle bir hastalığımın olduğunu öğrenmiş ve soluğu doktorda almış bulunmaktayım. parkinson hastalarına verilen ilacı verdi. ilaç ben de işe yaradı. o değil de ismi çok sinir olan bu hastalığı başkalarına söylemesi bile zordur. birinci dereceden kan ve sıhri hısımlar bile dalga geçer: - huzursuz bacak he puhahha. o yüzden ben restless leg syndrome yada rls* diyorum.

üstadım mustafa kutlu da konuyla ilgili huzursuz bacak diye bir öykü çıkarmış, haberim yok kendimden utandım.

not: hastalığa nöroloji uzmanları bakıyor.
bana göre tanımı şöyle olan sendromdur: şortla yattığınızda yorganı üstünüze çekince şortun yukarı doğru çıkması yada uçlarının katlanarak mini etek ayarında bir şey olması, sonra bacağın açıkta kalarak büyük bir ölçüde rahatsızlık vermesi, daha sonra da ayağımla düzelteyim derken o buz gibi ayağın bacağı üşütmesi, üstüne bir de başarısız olunması.

ya da;

şortla kanepede uzanıp laptopu kucağa aldıktan sonra gene şortun yukarı toplanması ve laptop kucaktan alınmadan düzeltilmeye çalışılarak tekrar başarısız olunması..

biliyorum biraz saçma şeyler ama bu hep böyle olmuştur bana...