bugün

Stabil calisabilmesi icin surekli olarak gps uydularinin ve dunyanin saatinin senkron tutulmasi gerekli olan kuresel konumlama sistemidir. Oyle ki merkez personeli yanlislik yapsa veya saatleri ortalama saatte bir senkronlamasa, konumlamada gosterilen koordinatlar birkac il mesafesinde degisebiliyor. Ayrica amerikan ordusunun kullandigi gps uydusu sapmasiz koordinat belirtebilirken, dunyaya hizmet olarak sunulan diger uydularin koordinatlarinda metre bazinda bile olsa sapmalar olabiliyor. Merkezi komuta eden askeri personel ise bunu "teknoloji zaten bizim, dunyaya kiyak yapiyoruz. Istesek kapattigimizda dunya tas devrine doner" seklinde lanse ederek roportaj veriyor.
2007 yılında fırlatılan 3 yeni uydu ile birlikte, 21 asil 6 yedek uydudan oluşan, uydu bazlı küresel konum belirleme sistemi.
yol sormalarını, insanların yalan dolan yol tariflerini gitgide azaltan, bi daha asla ''kardeş sen ilerde bi daha sor'' ibarelerine mahal vermeyecek, hatta ve hatta yol soranlara ''ne ayaksın olum sen yoklama mı çekiyon bana, gps diye bi şey var'' şeklinde psikopatça cevap verdirtebilecek olan sistem.
hologram teknolojisi ile birleserek yepyeni bir konsepti geliyor...http://video.yahoo.com/watch/3677249
orta yaşlı amcalar tarafından sıkça gprs diye telaffuz edilen teknoloji.

hayır gprs zamanında da gprs'i söyleyemiyodunuz ne değişti ki? bizi mi yiyosunuz anlayamadık.
(bkz: Global Positioning System)

hayatı kolaylaştıran hedelerden.
birçok yeni telefonla birlikte gelen oldukça kullanışlı teknoloji.uydu bağlantısıyla yerinizi belirler.
türkçesi için;
(bkz: küresel konumlandırma sistemi)
istanbul-nazilli arasını bir sokak bile şaşırmadan -feribotu da hesaba katan- götürebilen nadide cihaz. bazen boğaziçi köprüsünde inat edebiliyor ama orta yolu buluyoruz.
Türkiye uyduya bağlı kalmadan yer istayonalrı ile çalışan bir sistem kurmuştur.

Böylece abd uyduyu kapatsa bile türkiyeyi etkilemeyecketir.
ama sistem sadece türkiye toprakları için geçerlidir.
Mobil telefonlar ile cebe girmiş ve yürüme navigasyonu eklentisiyle her defasında mucidine dua ettiren elektronik cihaz. Mantığı cihazın bulunduğu yeri tespit etme ve yer değişimlerini harita üzerine yansıtmaktır. Hedef nokta belirlendiğinde en yakın rotayı çizer ve kullanıcıyı bu rotaya göre yönlendirir. Yazılımın güncel tutulması durumunda bankamatik, hastane, sinema, restaurant... vs gibi noktaları kolaylıkla bulur. Özellikle dilini bilmediğiniz ve ingilizce konuşma oranının düşük olduğu bir ülkeye gidiyor iseniz, bu özelliğe sahip bir cihaz almanız şiddetle tavsiye edilir.
ilk tasarlandığında tamamı ile askeri amaçlarda kullanılan sistemdir. uzayda toplamda 24 uydusu vardır. 12 asıl, 12 yedek.
amerikalıların, 1972 yılından beri kullandığı global konu belirleme sistemidir.
özellikle istanbul taksilerinde bulundurulması zorunlu olması gereken sistem, alet, vs. beni göztepe'den kilyos'un bir köyüne götürebildikten sonra hayran kaldığımdır.
global konum belirleme sistemi; abd savunma bakanlığı tarafından geliştirilmiş olan navstar gps önceleri askeri amaçlı 1980'li yıllardan itibaren sivil kullanıma açılan yapay uydular ayrdımıyla konum ve yön belirleme sistemidir. gps 3 bölümden oluşur.
- uzay bölümü
- yer kontrol bölümü
- alıcılar bölümü
evin önündeki logar kapağını işaretleyip biraz gezindikten sonra tekrar aynı logar kapağının üstüne gelindiğinde sinyal verip insanın içine sıcak bir mutluluk veren ve aşık olunan aletin adıdır.
uzay bölümünde 21 adet asıl, 3 adet yedek olmak üzere toplam 24 uydundan oluşmuş bir sistemdir.
gemilerde koordinatları belirlemek için kullanılan cihaz. askeri amaçlarla üretilmiştir. nokta atışı yapılmasını sağlar. bir gps cihazı en az 3 uydudan sinyal alır. böylece yeri belirlemek kolaylaşır. hata payını falan bilmem.
global konumlama sistemi olarak çevrilebilir.
polat alemdar'ın beyninde de olan sistem.

(bkz: polat alemdar ın beynindeki gps)
direkt uydu bağlantılı elektronik pusulamsı.
haritacıların kullandığı sanırım yer tespit ettikleri alet.
yörüngede bulunan 20 küsür uydunun yörüngelerine göre yaptığı hesaplarla konumunu belirleyen alettir, kendini durmadan günceller ve takip ettiği uyduların yerlerini hesaplar. uzunca bir süre kullanılmayıp yeniden açıldığında yapacağı hesaplar arttığından dolayı biraz gecikmeli çalışır. uydu konumlarını güncelledikten sonra tekrar hızlı çalışmaya başlar. kullanması gerçekten keyiflidir. gittiğiniz yerlerin koordinatlarını kaydederek daha sonra oraları bulmanın yanı sıra not ettiğiniz koordinatları google earth vasıtasıyla internet üzerinden izleyebilir, eğlenebilirsiniz.
doğada kullanması oldukça zevkli ve faydalı olan mükemmel alet, önceden kaydedilen bir rotayı tekrar aynı geldiğiniz yoldan bulmanızı sağlayan ve daha bir sürü özelliğe sahip olan ( yükkseklik, adım ölçer, kalan mesafe gibi ) bir alet. ayrıca katedilen mesafeyi google earth'e attığınızda katedilen mesafeyi görebilmenizde cabası.bu aletle kaybolmanız pek mümkün değil yani.
geçmiş dönemlerde insanlar yol bulmak için yerşekillerinden, yıldızlardan yararlanıyordu. denizciler, güneş ve gece gökyüzündeki yıldızlara bakarak konumlarını hesaplamayı öğrendiler. pusula, bu alandaki en büyük keşiflerden biridir. ancak günümüzde konum belirlemedeki en büyük keşif, küresel konumlandırma sistemidir.(gps) sistem ilk üretildiği yıllarda askeri amaçlar için kullanılıyordu. oysa şimdi büyük çoğunlukta siviller tarafından kullanılmaya başlandı. şu anda bir telefon fiyatına alınabilmektedir. önümüzdeki yıllarda ise bu sistem iyice geliştirilerek kullanım alanları artacaktır. bu sayede artık rahatça kaybolabileceğiz *.