bugün

gsm şebekesi üzerinden internete bağlanmak için geliştirilmiş bir teknoloji.
cep telefonu ile internetten faydalanması sağlayan güzel servis. ilk zamanlarda turkcell bir sürü şey indirir 1-2 kontör harcardım ama şimdi sadece bir site açmanın 10 kontöre mal olduğu kazık servis
verileri parcalayarak gönderen data transfer sistemi.
cep telefondan sözlüğe girmeye vesile olan şeylerden biri. diğeri için (bkz: opera mini)
ikinci nesil kablosuz ileti$im protokoludur.
geci$ protokolu icin (bkz: egprs)
ucuncu nesil versiyonu icin (bkz: 3g)
bazen cepte menüler arası dolanırken yanlışlıkla girip çıkana kadar sizi kontörsüz bırakan işlev. hayır bu adamlar özendirme yerine göte sokma peşindeler. hacı zaten cep öğrenciyim, ayda bir 100 kontör yüklüyorum. dolmuşta acilen google dan 30 saniye bir şey bakıp çıkacağım diye niye benden çuvalla kontör alıyorsun ki?
oyunların beleş olduğu zamanlarda*** ve gprs çılgınlığının yeni yeni başladığı dönemlerde* kullanılan, kablosuz, hızlı ve ucuz internetin ilk versiyonu.**
yeni aldığım nokia 3510i cep telefonuma ardı ardına indirdiğim java oyunları, polifonik melodileri hatırladıkça, "vay be ne günlerdi" derim her zaman. arkadaşlarımın elinden düşmezdi artık telefonum. en çok da fifa 2004 oynarlardı köftehorlar. şimdi milletin gözü açıldı, 70-80 kontöre indirebiliyorsun siktiri boktan bir oyunu. her şey para tuzağı olmuş .mına koyim. hatta 0* kontörle gprs'e 2 saat boyunca kesintisiz bağlandığımı da hatırlarım o dönemlerde**. n'olur n'olmaz, bağlantı kesilir diye de tuvalete bile telefonla girmiştim ve sömürmeye orada da devam etmiştim. heytt beeaaa, ne günlerdi. turkcell'e ne biçim koyuyordum o zamanlar.*
edge ile eskiye göre çok daha hız kazanmış, zevkli fakat pahalı bir olay.
gprs hizi, timeslot* sayisina ve bant geni$ligine gore degi$mekle beraber, maksimum 25 - 35 kbps civarindadir.
slot sayisi sadece baz istasyonlarina gore degi$mez, kullanilan cep telefonlarinin uplink ve downlink icin ayirdigi belirli sayida slot vardir. gprs bant geni$ligi cihazdaki slot sayisina gore kullanilabilmektedir.
GPRS, bir çok şebekenin kullanıcılarının veri uygulamalarına erişim sağlayabilmek için kullanmak durumunda olduğu verimli bir teknolojidir. GPRS, son kullanıcının mobil veri iletişimini, 'devamlı sanal bağlantı' durumunu ekonomik hale getirerek ve veri alımını ve gönderimini bugünkünden çok daha yüksek hızda mümkün kılarak önemli ölçüde geliştirir. GPRS, sadece bugünkü GSM teknolojisinin sunmakta olduğu veri hizmetlerine eşlik etmekle kalmaz, yarının 3. nesil hücresel ağları için planlanmakta olan veri iletişim yetilerini de şebekelere sağlar. GPRS, mobil iletişim teknolojisinde halen kullanılan devre anahtarlamalı (circuit-switched) yani kullanıcıya tahsis edilen bir tek hat üzerinden sürekli bağlantı yerine paket anahtarlamalı (packet switched), aynı hattı birden çok kullanıcının paylaştığı bir teknolojidir.
GPRS teknolojisi, kullanıcıya yüksek erişim hızının yanı sıra, bağlantı süresine göre değil gerçekleştirilen veri alışverişi miktarı özerinden tarifelendirilen ucuz iletişim olanağı sağlamakta ve böylelikle "sürekli bağlantıda, sürekli gerçek zamanda" (always connected/always online) anlayışını sunmaktadır.
GPRS teknolojisini kullanabilmek için mobil şebeke ve servis sağlayıcı altyapısına GPRS donanım ve yazılımları entegre etmek ve GPRS uyumlu mobil telefonlar gereklidir.
Teorik olarak GPRS teknolojisi 171.2 kilobit/saniye hızda hizmet verebilir.Ama gerek GSM operatörlerinin alt yapısı gerekse doğal koşullar bunu pek mümkün kılmaz. GPRS şu anda 56 K hızında bağlantı sunabilmektedir. Eminim ki zamanla bu da artacaktır. *
Aracınıza taktığınızda ve aracınızı kullanması için başkasına verdiğinizde çok işe yarıyor. Aküye giden kablolara takıyorsunuz, kimse haberdar bile olmuyor, dahası şarj sorunu da yok. bilgisayar ve cep telefonunuza yönlendiriyorsunuz, oturduğunuz yerden aracınız nereye gitmiş, kaç kilometre yapmış, ne kadar hız yapmış, kaç litre benzin harcamış, sağ sol kapıları bile ne zaman açılıp kontakt ne zaman kapanmış her anını saniye saniye takip edebiliyorsunuz.

Dahası bir ay önce hangi rotayı izleyerek nerelere gitmiş onları da tek tek izleyip nerelerde kaç saat durmuş hepsi hakkında sizi bilgilendiriyor. Suistimallere ve hırsızlığa karşı harika bir sistem.

Ayrıca gprs cihazına takacağınız bir sim kart ile tek yönlü olarak arayıp araç içi konuşmaları da dinleyebilirsiniz.
en yavaş mobil internet protokollerinden biridir.
hızı 80 kbps dir
saniyede 10 kb,
dakikada 600 kb,
saatte 36 mb indirme yapılabilir.
telefondan internet bağlanmak için gerekli olan teknoloji. önümüzdeki yıl gprs özelliği olan bir telefon almak şart oldu.
Millet 3g ye geçsin biz daha gprs e yeni geçiyoruz.

Edit : pardon edge (2g)
Wap tan sonra gelen iletişim teknolojisi.