bugün

Havanın ve su akımlarında türbülansın neden olduğu her türlü boyutta anafor hareketi.
eski bir pkk militaninin basindan gecenleri anlattigi kitap.
(bkz: girdab)
bir engelle karşılaşan su veya hava akıntısının dönerek ve çukurlaşarak yaptığı çevrinti, ters akıntıların oluşturduğu dönme, anafor olarak bilinen harekettir.
(bkz: anafor)
boğulmanın arafçası. yani duşta ağlarken o şarkının son notasını küvet deliğine akıtmak gibi. öyle.
eski türkçede aslı girdab'dır ki gird farsçada dönmek anlamına gelen sıfat fiil kökü,ab da sudur,suyun dönmesi.
dönüş yönü daha belirgin görünsun diye bir süpürge çöpü atılır içine,

tam ortasını kesen görünmez bir çizgi var,, dünyanın..

ve çöp kuzeyinde bir yöne döner o çizginin, güneyinde diğer..

su içinde..

barış manço moda 81300 istanbul.
21 mart da vizyona girecek olan film. yönetmenliğini talip karamahmutoğlu' nun yaptığı yapımcılığını kuzey film' in üstlendiği filmdir. ali sürmeli, ozan bilen, eda özerkan, ibrahim iris, emre canpolat filmin oyuncuları arasında bulunmaktadır. selçuk yöntem' de konuk oyuncu olarak bu filmde yer almıştır. fragmanı için;

http://www.youtube.com/watch?v=JYWFB1n3P-E
afişi son derece amatörce yapılmışa benzeyen türk filmi.
Siyasal Ümmetçi bir çevreye giren Umut adlı gencin hikayesi...

istanbul Üniversitesi'ni kazanan Umut, Antalya'dan gelip okula kaydını yaptırdıktan sonra; kantindeki ilanlar yoluyla kiralık bir ev ve iki ev arkadaşı bulur. iki arkadaşıyla birlikte paylaştığı öğrenci evinde yaşadığı bazı mistik, doğa üstü olaylar; Umut'un bilgilenme kaynaklarını çeşitlendirdiği gibi, bu donanım farklılığı onun arkadaş çevresini ve yaşam tarzını da değiştirir.

Karşılaştığı metafizik olaylarla başa çıkmanın bir yolu olarak; ibadetlerle ve ritüellerle örülü daha dini bir hayat tarzını seçen Umut için başlangıçta her şey iyi gitmektedir. Fakat, bilgilenme kaynaklarının onu götürdüğü yer "siyasal ümmetçi" bir çevre olunca; Umut'un da dini yaşantısı, yalnızca ibadetlerle sınırlı kalmayıp "siyasallaşır" ve o artık bir "fundamentalist" olur.

Bu başkalaşım kahramanımızı; başlangıçtaki arkadaş çevresinden, kız arkadaşından ve son olarak da (seçimi sebebiyle çatıştığı) ailesinden koparır, uzaklaştırır. Başlangıçta ve camiye gittiği günlerde sevgi ve hayat dolu olan Umut; siyasallaştıktan sonra, kin ve nefretin donattığı saldırgan bir kişiliğe bürünmüştür.

inancın çıkarlarla karştırıldığında ne derece tehlikeli ve zarar verici boyutlara varabildiğini anlatan filmlerden biri daha. konu itibarıyla takva'yı çağrıştırıyor gibi.
kapılındığında dibine kadar gitmeden kurtulamayacağınız phoenixsi şey.
görünen bilinmesi istenendir,sloganı ile izleyici karşısına çıkmış talip karamahmutoğlu nun yönetmenliğini yaptığı ve gerçek bir hikayeden esinlenilen sinema filmi.
finalinde yayınlanan ayet ile aslında senaryosunu özetlemektedir : "aldatıcılar sizi allah ile aldatmasın."
inanç ve inancın kötüye kullanılmasının ayırt edilmesini hedef almış bir film.
ön plandaki amatör oyuncular, profesyonellerce desteklenmiş. tabiki gülmek, eğlenmek için gidilen bir recep ivedik gibi, heyecan aranan bir matrix gibi, korkulup terlenecek bir halka gibi içinde bulunduğumuz yanlış yolu bize anlatan ve ders çıkarmamızı bekleyen bu film de gidip izlenmelidir.
yobazlaşmış daha doğrusu yobazlaştırılmış beyinleri ve bunların altında yatan gerçekleri anlatan sonunu görene kadar bu film bir çok insanın beynini yıkar kötüymüş dedirten ama sonunu görünce muhteşem bir filmmiş yorumu yaptıran gidilesi görülesi beğenilesi film.
kurtlar vadisi nde memati nin yeni şarkısı olarak ortaya çıkan nefis parça. kimin eseridir merak edilesidir.
yaptığın her saçma haraketin, senin o dünyanın içine çekeceğini, batıracağını, beter edeceğini düşünürsek, bu girdap sadece suda olmaz. hataların sürekliliği halinde meydana gelen boğulma eylemi. bir hatunun gözlerinin içine ne kadar derin bakarsan, o kadar boğulursun misali...
suyun veya havanın veye kimbilir belki sözlüğün dönerek yaptığı çukurlaşma hareketi. su ve havayı bilim adamlarına bırakayımi beni uzmanlık alanım değil. sıkı dur okuyucu, tespit geliyor.

sanırım bu durumu ilk dillendiren ben olmayacağım. yine de şerh düşmeden geçmek istemedim.

sözlük; siyaset, futbol, din konuları çerçevesinde aynı durakların daha alt seviyelerine uğrayarak bir döngü (anafor veya girdap) oluşturuyor.

1. sağcı, cemaatçi, solcu, sosyalist vs...
2. galatasaray, fenerbahçe, feşmaken tarihli maç...
3. kuran veya ateizm eleştirisi...

mesela, iki hafta sonra bir fenerbahçe-galatasaray maçı var. öncesi ve sonrasıyla sözlüğü nasıl perdeleyeceğini şimdiden görür gibiyim.

evrim teorisi konusu bitmedi gitti sözlükte. işin enteresan tarafı, yazılanların hiç biri ilk defa söylenen şeyler değildi. ezberin sözlüğe intikali... kimse imanını değişmedi sözlükte.

tespiti yaptık. bu durumdan kendi adıma şikayetçiyim ama afakanlar da basmıyor doğrusu. neticede arz-talep büyük oranda buralarda buluşuyor demek ki.

bu ve benzeri tespitleri sanırı sözlük yönetimi de yapıyordur. peki ama sözlüğü güzel kılan az sayıdaki yazara ne olacak? ben daha önce uzun yazıların kaybolmaması için bir öneride bulunmuştum. (bkz: okunacaklara ekle butonu) bu ve benzeri altyapı gelişimiyle sözlük herkes için farklı sol frame yaratabilir. bir de şunu deneyebiliriz:

(bkz: sol frame özelleştirmesi)
küvetten akıp giden son birkaç litre suyun oluşturduğu akıntı.
ölmeden önce izlenmesi gereken filmler den birisi olmaya aday filmdir. özellikle baş roldeki oyuncunun değişimi mükemmel şekilde ekrana yansımış. bir filmin gerçekleri ne kadar berrak anlatırsa bu filmde onu yapmış.
(bkz: girdap fm)
izlenmesi gereken filmdir. gerçi ben daha en başında elemanı kumpasa getirdiklerini anlamıştım ama neyse...
afişi ile ilk bakışta dabbe filmini anımsatan, ilk on dakika ardından tahminlerin, yerini takva'ya bıraktığı ve "gerçek bir hikayeden alınmıştır" ile kahramanların hayal ve hayal ürünü olmadığı gerçeğini söyleyen, yabancılaşmanın anlatıldığı ve bu olumsuzluktan sosyal mesajlarla uyarılar yapılan gençlik filmidir. sonunda çevresinden uzaklaşan, kendini tanıyamayan ve inandırıldığı değerler uğruna cihat yaptığını zannederek kendi canına kast eden genç ve akabinde onu en başından sonuna dek maşa olarak kullanan patronların görüntüsü satıraralarından yakaladıklarımdandır. tanıdık isimlerin yer alması haricinde, özünde, değindiği konunun hassasiyetinden ötürü başarılıdır.
mutlaka seyredilmesi gerekilen filmdir.
ne yaparsan yap seni illa ki içine alacak olan durumdur.