bugün

sivas ili divriği ilçesinden bulunan bu cami:
Mengücekoğulu Ahmed Şah ve eşi Turan Melek tarafından 1228 yılında yaptırılmış olan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Anadolu'da eşine rastlanamadığı gibi, dünya sanat tarihinin de en ilginç eserlerinden biri olarak evrensel nitelikli bir baş yapıt teşkil eder. Eşsiz bezemeleri ile, dönemin taş işçiliğini aşan bu anıtın özgün bir üslubu vardır. Divriği mucizesi ya da muamması denilen, öncesiz ve sonrasız bu üslup Selçuklu dönemindeki sanat ve zenaat ortamının bütün biçimsel sözlüğünü içeren, adeta ansiklopedik bir birikimi sergilemektedir.
Ulu Camii'nin güneyinde, bitişik nizamda inşaa edilmiş olan Darüşşifa yer alır. Uzaktan ve yakından bu iki yapı ayırt edilemediğinden, Ulu Camii deyimi her iki yapıyı da kapsar. Camii ile darüşşifa, 32X64 m.=1280 m2, Darüşşifa 24X32 m.=768 m2 dir. Camii, 16 sütunlu enlemesine ve boylamasına beş sahın oluşturmakta,üstü 23 tonoz ve iki kubbe ile örtülüdür. Sekiz köşeli olan sütunlar geniş başlıkları taşımaktadır. Duvarların kalınlığı 140 cm. dir. Mihrap, biçim ve dekoratif özellikler açısından Anadolu'da tektir. Caminin, kıble kapısı (kuzey taçkapısı), batı yönünde çıkış kapısı olan Çarşı kapısı (batı kapısı) ve doğuda yer alan Şah kapısı olmak üzere üç girişi vardır. Camide tarih ve isim veren kitabeler 4, usta imzaları 4, besmele,ayet ve dua yazılı olan 21 yazılı pano yer almaktadır. Kıble kapısı (kuzey taçkapısı), Selçuklu yapılarının kapılarında olduğu gibi, yapıya göre daha yüksek ve dışa taşıntılı biçimdedir. Barok stilde tasarlanmış olan bu taç kapı 14.5 m. yükseklikte, ve 11.5 m. eninde, 4.5 m. derinliğindedir; portal duvar cephesinden ileriye doğru 1,6m. dışa doğru taşırılmıştır.
Divriği Ulu Camii'nin her biri bir sanat eseri olan halı ve kilimleri istanbul Halı ve Kilim Müzesi'nde sergilenmektedir..
en büyük özelliği ise Japonlar tarafından yeni keşfedildiği bilenen güneş doğarken ana giriş kapısında oluşan namaz kılan adam gölgesidir..muazzamdır birdir.tektir..
not: *
http://www.tatildunyasi.com/tr/tr/a.2466.html daha geniş bilgi ve resimler için siteyi ziyaret edebilirsiniz..
türk sanat tarihi derslerinde adından bolca söz ettiren bir cami
doğan kuban'ın divriği mucizesi adlı kitabında bahsettiği sanat mucizesi, şaheser...
dünyanın sayılı tarihi eserlerindendir. eserde hiçbir tekrara yer verilmemiştir.her odasında farklı teknik kullanılmıştır. büyük eyvanda 24 dilim bulunur. bu güneş saatini gösterir. ahlatlı hürrem şah mimarıdır. giriş kapısının sağ ve sol sutünunda kadın ve erkek motifi vardır. bunlar melik ve melikeyi sembol eder. caminin minberi günümüzde çok kullanılmayan abanoz ağacından yapılmıştır. üzerinde birçok geometrik şekiller bulunmaktadır.minberde kurandan ayet ve hadislerde vardır.
http://www.odekkoyu.com/R...Divrigi_Ulu_Cami_2005.htm
farklı resimler için yukardakini namaza durmuş bir adam gölgesi içinde alttakini kullanabilirsiniz..
http://www.sendeyolla.com...mp;fid=18557&id=18569
http://www.moralhaber.net...r_detay.php?haber_id=7346 bu biraz daha net ve yakın..
türkiye'den unesco'nun dünya mirası listesi'nde yer alan bir kaç tarihi eserden biridir.

http://upload.wikimedia.o...igiUluCami_%282006%29.jpg
kuzey taç kapısında, kapının etrafını süsleyen sonsuz güzellikteki tacın, üst sağ ve sol köşelerinde bir gül ve bir bülbül vardır. karşıdan bakınca birbirinin aynısı gibi durur ancak dikkatli bakıldığında fark görünür. güneş doğarken ana kapıda namaz kılan bir gölge belirir. şöyle de denilebilir:

gül ile bülbülü taşa vurmuşlar
geçip karşısına seyre durmuşlar
saatleri hep sehere kurmuşlar
mengücekler kıyama dursun diye

(nevai)

cami'nin ana giriş tarafında iki duvarın bitiştiği yerde iki kartal motifi vardır. birisi tek başlı, ek ayağı kalkıl, başı öne doğru eğik. diğeri çift başlı klasik selçuklu kartalı. mengücekleri temsil eden kartal, selçukluyu temsil eden çift başlı kartala hürmetini göstermektedir.

camiyi yaptıran ahmet şah ve turan melek'in silüetleri de duvarda yerini almıştır.

bu sözlükte belki her şeyin tanımı yapılabilir. en zor yapılacak olan divriği ulu cami ve şifahanesidir. taşın ruhunu gören, bir ömür binayı seyretmekle geçirmek isteği duyabilir.

bir kırgız arkadaşım camiyi gezerken bana "bunu yapan ya deliydi, taşla uğraştığını farketmedi, ya da bu malzeme o zaman taş değildi, yumuşak bir şeydi, sonradan taş olmuş" dedi.
anadolu coğrafyasında yapılmış en muhteşem sanat eseridir. üzerine var diyenin aklına şaşarım.
Sivas ilinin Büyük ilçelerinden biri olan Divriği; Hitit imparatorluğundan itibaren iskan görmüş önemli bir yerleşim merkezidir. ilçede bulunan zengin demir madenlerinin Mezopotamya? ya ihraç edilmesi ilçenin zenginliğini artırmıştır. Bu nedenle ilçe tarihin her döneminde önemli bir yerleşim merkezi olmuştur.
Roma ve Bizans dönemlerinde de önemini yitirmeyen ilçe; Bizans devrinde Tepbrike olarak yaygın bir hal almış ve Türklerce Divrik adıyla anılmıştır.
Mengücekoğullarından Ahmet Şah ile Melike Turan tarafından M. 1228 tarihinde yaptırılmıştır.
Yapılara ait H. 641 M. 1243 tarihli vakfiye bulunmaktadır. Camiye bitişik olarak inşa edilen darüşşifanın meydana getirdiği dikdörtgen planlı yapı bloğu, Divriği Kalesi?nin bulunduğu kayalık tepenini güney batı yamacında doldurularak tesviye edilmiş eğimli bir arazide bulunmaktadır.
Divriği Ulu Camii ile Darüşşifası birbirine bitişik iki ayrı işlevli yapıdan meydana gelmiştir. Bu eşsiz anıt Anadolu Türk tarihinin en önemli yapısıdır. Görkemli anıtın yeri siluet olarak çevresine uyumu da düşünülerek seçilmiştir. Mimari etkileri ouşturan komposizyon, cephe güzelliği, malzeme seçimi, plastik anıtsal etki, ışık ve gölge yönünden de üstünlük taşır.
Albert Gabriel " Anadolu Türk Anıtlarının en dikkate değer olanı Divriği Ulu Camidir" demektedir. Voin Berchem " islam sanatının en hayret ve hayranlık uyandırıcı eserlerinden biri Divriği Ulu Camii''dir " demektedir.
UNESCO tarafından 1985 yılında Dünya Kültür Mirası olarak kabul edilen ve Avrupalı Bilim Adamlarınca "Anadolu'nun El Hamra'sı" olarak kabul edilen Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın onarımına yönelik çalışmalar Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Sivas Valiliği tarafından yapılan protokol gereği yürütülmektedir.
*
unesco tarafından koruma altına alınmıştır.
divriği'yi divriği yapan en büyük şey.
muhteşem ötesi taş işçiliğine sahip olan tarihi sanat eseri. kıymeti bilinmemektedir gidip görmeye değecek yerlerdendir.
Gündüz güneş vurduğunda üzerinde namaz kılan adam - kadın gölgesi görünür.Hemde bu gölgeyi oluşturan hiçbir etken yokken.Ve bu sırrı ilk kez japon bir turist çektiğği fotoğrafta keşfetmiş.Gerçekten ekileyici.
çeşitli zamanlarda medyamızda haberlere konu olan muhteşem tarihi eser, yalnız bu haberlerin hiç birinde bu esere yeterince -hatta hiç- ilgi gösterilmediğinden bahsedilmez. varsa yoksa "sütun doldurmak". bi gün çok geç olacak ama...

http://www.haberturk.com/...-gorenler-hayrete-dusuyor
gündüzleri elini kolunu sallayanın tek bir görevliyle karşılaşmadan bahçesinde dolaştığı tarihi eser. ulan millet kıçı kırık tarlasında böyle dolaştırmıyor milleti.

böylesine muhteşem bir tarihi eser ile kimse ilgilenmiyor, adeta kaderine terk edilmiş durumda. yüzyıllardır ayakta durması büyük mucize hele ki böyle bir memlekette.* türkiye'nin belkide en önemli tarihi eseridir ama sallayan yok.

özelleştirmelere karşı olan bir insana bile ulan keşke, caponlara satılsa dedirtir. hiç değilse kıymetini bilir adamlar.
görsel
gidip görenin hayran kalabileceği, bu topraklardaki en güzel bir iki tarihi eserden biridir. buna rağmen umursanmaz, ve kaderine terk edilmiş haldedir. kimse bu eserle adam gibi ilgilenmez yıllardır. ya gazetelerin sütunlarını doldurmak için ara haber olur yada bir siyasetçi yalandan umurundaymış gibi gibi ziyaret ettiğinde. birde yıllardır, tekrar edilen restorasyon haberleri. bizim eşşek kafalı siyasetçilerimiz ve bürokratlarımız boş boş şeyleri günlerce tartışır ama böylesine önemli bir esere vakit ayırıp önemsemezler. nasıl kültür, sanat ve tarih düşmanı bir toplum olduğumuzunda bir anıtıdır, bu eser.
kapısı türkiye'de unesco tarafından koruma altına alınan tek eser. Müthiş.
Minber ustasi tiflisli ahmed bin ibrahim'dir.
şu cami ile ilgilenmek, değil kültür bakanı, başbakan hatta cumhurbaşkanı'nın öncelikli işi olmalıdır.

ülkenin en önemli meselelerinden biri olmalı bu caminin korunması. ama gidp bahçesinde gezsen bir yetkili ile bile karşılaşmazsın.
memleketimin bir ilçesinde bulunan tarihi eser sevenlerin kesinlikle görmesi gereken bu yapıt unesco tarafından koruma altına alınmıştır .
cennet kapısında güneşin geliş açısına bağlı olarak saat 07.00 sıralarında ortaya çıkan namaz kılan kadın silüeti ve batı kapısında (taç kapı) ikindi vakti görülen yaklaşık 4 metre uzunluğundaki namaz kılan erkek silüeti ile şah kapısında saat 09.00 sıralarında oluşan ve eseri yaptıran Ahmet Şah ın başını temsil ettiğine inanılan gölge, eseri gezen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmuş camiidir.

görsel

görsel

görsel
bu ülkenin utancıdır. ancak; geri zekalı, acımasız, sorumsuz bir toplum tarafından böylesine kaderine terk edilirdi. bu topraklardaki en güzel tarihi eserdir...
cami ve şifahane yan yanadır. gezip görülmesi elzem olan bir güzelliktir. bütün taç kapılar güzelliği nedeniyle ana kapı gibi algılansa da camilerde ana kapı, girince karşında kıbleyı (mihrap) bulduğun kapı ana kapıdır. o da kaleye bakan yöndedir.