bugün

Deniz kıyısına yakın yerlerde yetişir. haşlanır ve salatası yapılır. rakının yanında da güzel gider.
ayvalıkta en güzelleri bulunur.
deniz börülcesi pişiriken dikkat edilmesi geren noktalar aşağıda sıralanmıştır:
-haşlarken kesinlikle tuz koymayın çünkü çok tuzlu
-deniz börülcesinde kılçığa benzeyen dalları var. onları temizlemek oldukça önemlidir.

sarımsaklı süzme yoğurtla karıştırlırsa alınan lezzet iki katına çıkar. oldukça güzel mezedir.
en çok lezzetli olduğu an, kadınınızla başbaşa gündüz vakti rakı sofrası kurmuşkendir.
Bilimsel adı Salicornia europaea'dır. Sirekngiller ailesindendir. Temmuz - Eylül arası çiçek açarlar. Gövde uzunluğu 40 cm'ye kadar uzayabilir. Batı ve Güney Anadolu bölgesinde yoğun olarak bulunur. Tek yıllık, otsu bir bitki türüdür. ilkbahar ve yaz aylarında suya yarı gömülü olarak gelişir. Sebze olarak yenir. Kıyılık ve tuzlu bataklık alanlarda yaşar. Tuzlu ot ya da kurşunotu olarak da bilinir. Kaynatıldıktan sonra etli ve yeşil kısmı sıyrılır. Kalan kısım sert ve yenmeyecek bir kısım olduğundan atılır. Sıyrılan etli kısım zeytinyağı ve isteğe göre sarımsak ile karıştırılak servis edilir. Gerçekten de ferahlatıcı bir salata ya da meze olarak yenmesi zevklidir. ilkbahardan sonra semt pazarlarında görülebilir. Yine de yenilebilecek en uygun yerler balıkçı lokantalarıdır.
çok masum bir yeşillik gibi göründüğüne aldanmayın içinde çok sert bir kılçık taşıyor, haşlandıktan sonra tek tek kılçıklarından sıyırılmak suretiyle ayrılıyor ve iki türlü sunulabiliyor, sarımsak, limon, zeytinyağı ile ya da sarımsaklı yoğurt ile..ikisi de tavsiye edilir, evde kendiniz yapmanız tavsiye edilmez.. oldukça zahmetli, ya da sevgilinizle kısa çöpü çeken ayıklar tipinde bir iddia yürütüp şansınızı en azından yüzde elliye çıkarmanız tavsiye edilir..
'yer bozcaada, sevdiğin yanında, deniz börülcesi olmalıdır rakı sofranda' dedirten çok lezzetli bir mezedir.
yazdır, ılık bir yaz akşamında, dostlarla tatlı sohbetlere eşlik eden, leziz bir mezedir.
ev yapımı beyaz şarap ile de çok güzel giden sebze.
(bkz: olsa da yesek)
süper mezesi olur.

haşladıktan sonra şişten adana çeker gibi kılçıklarını ayıklayıp, hafiften doğradıktan sonra limonunu zeytinyağını ve tuzunu da ayarında koyduk muydu sonra yeme de yanında yat olur...
bol ekşili olunca ve balık ile birlikte süper giden ottur.
sanılanın aksine denizin içinden değil karadan toplanılan ve zeytinyağlı yoğurtlaması pek bir tatlı olan, ege bölgesi sebzelerimizden biri. iddiaya göre rakı sofrasında 10 normal börülce gücündedir ki kesinlikle katılırım bende.
aynı familyadan bir de deniz fasülyesi vardır ki o da lezizdir. lakin deniz börülcesinin tadını hiç bi' şey veremez.
ozellikle sarimsakli suzme yogurt ve raki ile harika giden meze(ymis).begenerek tuketiyoruz.*
üstüne dökülen bol limon suyu ile birlikte 1 büyüğü rahatlıkla içebileceğim ender rakı mezelerinden birisidir.
caretta caretta cinsi kaplumbağaların, yetiştiricilerini çıldırttığı börülcedir.
(bkz: karnı acıkan yazarlar) *
ismi yanılmaya sebebiyet verebilecek nitelikte olsa da esasen denizde yetişmeyen, genelde ege bölgesinde bol bulunan,doğası gereği tadı biraz tuzlu olan, haşlandıktan sonra yenecek olan kısmı saplarından kendiliğinden kolayca ayrılabilen,zeytinyağı, biraz sarmısak,limon ve sirke ve isteğe göre nar ekşisi ile de karıştırılarak servis edilen meze çeşididir.genelde balığın yanında salata olarak servise sunulsa da börülcenin tadını anlamak için illa balığa gereksinim duyulmaz.farklı tatlar arayanlar için güzel ve lezzetli bir seçenektir,denenmesi tavsiye edilir.merak edenler için görünümü ve tarifi de şu şekildedir:
(#http://www.hafiftarif.com...orulcesi-salatasi-tarifi/)
egenin mezesi dir;sızma zeytinyağı sarmısak ve limonla enfes olur,önce haşlanıp kılçıkları ayıklanmalı.
haşlanıp yoğurtla karıştırılmalıdır. yazlık salatasıdır. *
Bozcaada'yı hatırlatan ama aslında tüm egeyi sarmış olan şahane meze. Rakı mezesi olmanın birinci şartı olan (kavun hariç) tuzlu olma özelliğini kendinden taşır. Hemde deniz tuzudur sahip olduğu denize yakın yerlerde yetiştiği için. Ve olağanüstüdür. Pişirilirken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus haddinden fazla haşlamamaktır. Keza fazla eriyip kılçıklarından ayıklanması zorlaşabilir. Her türlü gider.
salatası yapılırsa eğer yanına rakı açılacak olan güzel bir mezedir.
Birkaç kere iyice yıkanıp kökleri temizlendikten sonra bol suda haşlanır. Sonra yeşil bölümleri elinizle sıyırır kılçığını ayıklarsınız. Zeytinyağı limon ve sarımsak sosu ile servis yapılır. Çok lezzetlidir.
Egenin favorisidir efendim kendileri... kılçıklarını ayıkması ayrı,yemesi ayrı bir zevktir.Guatr hastaları içinde çok iyi(miş)
denize yakın bataklıklarda yetişen, bol iyotlu bitki. haşlandıktan sonra, sarımsak, limon ve zeytinyağıyla terbiye edildiğinde şahane meze statüsüne erişir.