bugün

cümle içinde dahi anlamı veren 'de' ve bazen büyük ünlü uyumuyla değişen 'Da' dır. dahi anlamına gelen 'de' ayrı yazılır. örneğin;

sen de öyle konuştun. - sen dahi öyle konuştun.

gördünüz mü ne güzel anlattım, süper oldu. bunun yanında gerizekalı anlamına gelen 'de' vardır ki bırakın ayrı yazılmayı, hiç yazılmasa da(bu 'de' anladığınız üzere dahi) olur. öle lavuk, öle gereksiz bir 'de'dir bu. bu hayvan 'de' büyük ünlü uyumu falanda dinlemez:

- beynim perem orade.

cümlenin doğru yazılımı 'benim param orada' şeklindedir. fakat yukarıda yazmış olduğumuz şekilde cümle kuran bir insan gerizekalıdır. kırk tane dahi 'de' gelse dahi(de) artık bu gerizekalılığı kurtaramaz.

türkçe dersimiz bu günlük bu kadar. şimdi 10 dakika tenefüs. tenefüs sonrasındaki dersimiz matematik. ama ara vermeden önce matematik dersinde işleyeceğimiz konuyu bir özet geçelim.

konumuz kümelerde birleşme özelliği. birleşen kümeler vardır. ama bu kümeler bazen halkın çağrılarına kulak vermez ve birleşmez. bunun üzerine halkı oluşturan diğer kümeler meydanlarda toplanır ve birleşin birleşin diye bağırır.

neyse, geri kalanını tenefüsten sonra anlatırım. şimdi biriniz bana 2 simit 1 ayran alıp gelsin. gözlüklü olan sen al. ama benim bozuk param yok. sen al, ben sana daha sonra veririm.

ukteci = hoşaf
notu = ayrııı. çokk ayrı bir konu.
hep kelimelerimizden ayırdığımız ek'tir.
ayrı yazılması gereken de.
çok zeki, dahi manasına gelen "de""

misal;

- bizim ahmet de...
- eee? nolmuş ahmete?
- de işte
- de ne?
- de a.q de
ŞÖYLE BiR KULLANIM ALANI VARDIR:

"BU ÇOCUK BiR DAHi!" YERiNE "BU ÇOCUK BiR DE".
(bkz: geri zekali anlamindaki de)
türkiye'deki anadili "türkçe" olan insanların kafadan %95'inin ısrarla bitişik yazarak beni ifrit ettiği ektir. ya ulan bu kadar mı zor şu bağlacı ayrı yazmak, benzer olarak -ki bağlacını da pek çok kişi bitişik yazar ve uyuz eder. soru eklerini bitişik yazanlara ise diyecek hiçbir şey yok zaten. eminim ben de süper kullanmıyorum türkçe'yi ama en azından şu eklerin nasıl yazılacağını bi öğrenin be kardeşim...
yapayalnız de.
her zaman ayrı yazılır...
bir türlü önceki kelimeden ayrılamayan tatlı, sevimli şey.
çok önemseyen, dikkat eden, özen gösterenlerin yanlarında uyuz ilacı da taşımaları gereken de.. insanlara hiç rahat vermiyor.. senin yüzünden savaşlar çıkacak lan!..
sen dahi bunu yapamazsın.
sen de bunu yapamazsın.

dahi anlamındaki de yukarıdaki 'de' dir.
ısrarla yanlış kullanılan bağlaçtır. diğer "-de" ise bir hal eki olup eklendiği sözcüğe bulunma anlamı katar. bu iki "de" arasındaki fark bu kadar net iken ikisi birbirine nasıl bu kadar kolay karıştırılır anlayamıyorum. bu "de"leri karıştıranlar mutlaka bir anlama zorluğu çekiyordurlar. bu kişilerin birçoğu da yaptıkları yanlışları görmezden gelecek kadar sorumsuz olmalılar ki çektikleri bu anlama zorluğunu gidermek için hiçbir çaba sarf etmiyorlar.

benzer durumlar için:
(bkz: ki)
(bkz: mi soru edati)
her zaman ayrı yazılır, ayrı yazılmadığında rötuş isteği gelir hemen. *
(bkz: de bağlacı)
ayrı yazılır.
kocaman bir çılgın..
ayrı yazımına çok önem verilmesi gereken "de"dir.önemi şudur; sosyoloji hocamın bir tanıdığının sevgilisini terketme sebebi olması dolayısıyla üzerinde düşünüp, doğruluğuna hak verip herkese öğütlediği bir test aracı aynı zamanda bu "de".tanıştığınız kişide ciddi düşünmeden önce mutlaka test edip onaylamanızı gerektiren önemli bilgilerden.
(bkz: sen bil de yapma)
ayrı yazılması gerektiği sürekli unutulan ve dilbilgisi hatasına vesile olan "de" dir kendileri.
ayrı yazılır.
(bkz: alex de souza)
bu deyi bitişik yazan zihniyetler aynı zamanda herkesi herkez diye yazan zihniyetlerdir.yapmayın kardeşim iki tane de var zaten nasıl karıştırırsınız.
abi bunda anlaşılması bu kadar zor olan ne var ya? üç dakikanızı ayırıp öğrenin şunu. hala yanlış yazan yazarlar var.
gammazların artık düzeltmekten bıktıkları de'dir. eğer istatistik peşinde koşan bir gammaz varsa bunları gammazlayarak istatistiğin amua kor yani. üşenmesem ben koycam da illallah yani artık.
dahi bildiğin bilim adamı, deha ise -de bağlacını ayrı yazmanıza gerek yoktur.

(kaç, kesin eksi yağmuru var dışarıda.)
sözlükteki çoğu yazarın ayrı yazılacağını bilmediği iki harf.
bilge olayı gerektirmeyen de.