bugün

lcd, plazma, oled... gibi ekranların çözünürlük ölçüsü ve resim tarama metodunu bellirtmektedir.

örnek:

1080p = 1920x1080 piksel çözünürlük. tarama tekniği "Progressive Scan" dır.
1080i = 1920x1080 piksel çözünürlük. tarama tekniği "interlace" dır.
720p = 1280x720 piksel çözünürlük. tarama tekniği "Progressive Scan" dır.
720i = 1280x720 piksel çözünürlük. tarama tekniği "interlace" dır.

"p" harfi ise (Progressive Scan) Progresif Tarama metodunun kullanıldığını ifade etmektedir. Avrupa için tercih edilmiş olan standart budur. Bu da satır sayısının ardına konulan "1080p" "724p" gibi küçük bir "p" harfi ile ifade edilir.

dezavantajı: çok geniş bir veri bandı kullanmasıdır. (bkz: hdmi)
normal uzunluktaki bir filmin boyutunu bluray olarak minimum 15 gigabyte a çeken harika teknoloji. şaşırmayın la, 30 gb olan 300 filminin 1080p versiyonunu gördüm ben. 15 nedir ki?
orgazm gibi anlar yaşatır bu kalitede videolar izlemek insana. *
progressive formatta olup 1080 satırlık görüntüden oluşan standarda verilen isim. 1080i den farklı olarak görüntü sıralı bir şekilde oluşturulmaktadır.

dosya boyutu ise herzaman olduğu üzere kullanılan video ve audio bitrate'lerine göre değişecektir. herhangi bir şekilde sıkıştırılması 4,5 gb boyutuna inmesine yardımcı olur, ancak h264 kodlaması genelde en iyi sonucu verir. yine de divx 6 gibi bir kodlayıcı ile aynı dosya boyutuna inlebilir. genelde en çok tercih edilen boyutu 9 gb'a yakın tutarak h264 ile kodlamaktır. 9 gb'ın mantığı dl dvd-r disklere filmi sığdırmaktır, ki herhangi bir insanoğlunun esasında dl dvd-r diski hd film yazmak için kullandığını sanmamaktayım.
benim diyen ekran kartını da işlemciyi de belleği de sabit belleği de bayıltabilen formattır.

ortalama üstü bir masaüstü bilgisayarda bayağı bayağı yavaşlıyor arada. sonra bilgiyi sabit bellekten çekip yetişiyor. sonra gene yavaşlıyor...

boyutları ise cabası.
monitörüm ile mi alakalı yoksa ekran kartının yetersizliği ile mi alakalı bilmiyorum ama takılmalar, kasılmalar sebebiyle bu teknolojiden faydalanabildiğimi söyleyemeceğim.

ben her ikisininde etkili olduğunu düşünüyorum. sanırım hem ekran kartı hem de monitörün etkisi var.

edit: lan zaten adam ilk entry'de söylemiş. lcd, plazma, oled vs. diye. ben henüz o teknoloji ile tanışamadım. evet, monitörle alakalı olduğuna karar verdim artık.
full hd olarak adlandırılan lcdlerde plazmalarda kullanılan görüntü teknolojisi/video formatıdır. çözünürlüğü 1920x1080 olup genellikle blu-ray üzerinde saklanır. * ses formatı olarak dts yada dolby surround 7.1 kullanılır. genellikle dosya boyutları birkaç gigabyte * olmakla birlikte eğer mkv dosya formatında pc'de saklanırsa kalite kaybı olmadan * dosya boyutunda yarı yarıya varan bir azalma görülecektir. * *
high definition yani yüksek çözünürlük standartları ve günümüzdeki en yüksek değeri 1080p (progressive) tarama ile gerçeğe en yakın bir görsellik sunar, ayrıca ses sıkıştırmasında aac ve ac3 kullanması en az sıkıştırılmış ses kalitesinide sunmaktadır.

bu teknolji sayesinde pal, ntsc, analog yayınlar, vcd ve dvd giderek azaacak ve eskide kalan nostajik hatıralara dönüşecektir.

tavsiyem philips ambilight led ekran ile seyretmek olacakır.
4-5 metreden ve ortalama bir plazma, lcd veya led tv ile (100-110 ekran) 720p ile arasındaki fark anlaşılmayacak kadar az olan format. ya ekranı büyütün ya da tv'ye yaklaşın derim ben.
bu filmler laptopta izlendiği zaman pek bişey anlayamazsınız ancak full hd lcd tvde izlediğiniz zaman bu formattan bir türlü vazgeçemezsiniz. bundan ötürü bir film izlemek istediğinizde canınız mutlaka 1080plisini indirmek isteyecektir.
(bkz: 2304p)
ttnet'e bir kez daha aşık olmanıza neden olan, görüntü çözünürlüğüdür. ttnet de böyledir zaten yüksek çözünürlüklerle zihninizi bulandırmaz.
yakın zamanda tüm üst düzey akıllı telefonların kullanacağı ekran çözünürlüğüdür. sharp'ın ürettiği 5 inçlik ekranlardan htc'nin j butterfly modelinde bulabiliriz.
digiturk'te 1080p yayın var mı diye sorup, varsa kullananların kalitesi hakkındaki görüşlerini özelden atmasını istediğim çözünürlüktür.
takıntı haline gelen pixel türüdür. 720p izlesem 240p izlemiş gibi oluyorum, hep filmlerin,kliplerin 1080p' sini aradığım akıl almaz delilik.
1080p blueray dvd'den film izlendiği zaman, izleyen kişi bir daha asla 720p den bile zevk almayacaktır. öyle ki bu filmi en hareketli anda bile pause'lasanız görüntü hd fotoğraf gibi donar, hiç bir bulanıklık yoktur. olsa da izlesek...
1920x1080 çözünürlüğe verilen kısa isimdir. Günümüzde en kaliteli filmlerin yapıldığı formattır aynı zamanda. 7.1 ses sistemi uyumlu olur genellikle sesleride.
Ben ttnetliyim pek anlayamadım o ne yeniliyo mu?
görsel
ttnet kullananların pek tanışık olmadığı video türü.
edit : ttnet müşteri hizmetleri temsilcisi sözlükte galiba, eksilemiş.
candır. görüntü ve ses uçurur. sağlam bi bilgisayar, ultra hızlı bi internete ihtiyaç var tabii.
görüntü çözünürlüğü, renkler, detaylar kısacası her şeyin çok net olduğu video çözünürlüğüdür. fakat her 1080p gerçek 1080p değildir.
artık bitmiş olan bir çözünürlüktür. 1080p kareler çakıl gibi, 2k da elenmemiş kum gibi, 4k da cillop.
türk telekom gibi orospu evladı firma yüzünde hayaldir.

btk senin de ananı avradını seveyim.

ulaştırma denizcilik ve haberleşme bakanlığı senin de sülaleni seveyim.
HD netlik. Evet.