bugün

sigaraya yüzde 20 zam yapıp kriz teğet geçti demek

alman basbakani merkel "yeni yil" mesajinda, kendi ekonomistlerinin, kendisine 2010 yilinin 2009´dan cok daha cetin gececegini, krizin kesinlikle bitmedigini, ama kendisinin "inanclarini kaybetmedigini" almanya´nin diger bircok dev problemin üstesinden geldigi gibi bu problemin de üstesinden gelecegini söylemistir. ama "rezervlerimizi tüketmeden kendimizi kötü gelebilecek günlere hazirlamamizi" söylemistir merkel. tabii bunu ona söyleten cevresidir. yoksa gecmiste merkel´de cok iyimser mesajlar vermisti. basbakan sadece suyun üstünde "yüzen" bir oyuncak bebek gibi birseydir. altindaki "su" ne sekil hareketler yapiyorsa üstünde yüzen bebek de o sekilde hareketler yapar.

basbakan merkel, krizin baslarinda iyimser konustuktan az sonra, derhal agiz degistirmis, ve bu almanya´daki cevrelerin derhal dikkatini cekmistir. hatta ekonomistlerinden birisi ekrana cikartildiginda adam "ben basbakana- yerinizde olsam o kadar da iyimser konusmazdim" seklinde söylemlerde bulundugunu söylemistir.

ve basbakan bu seferki yeni yil konusmasinda kesinlikle kriz teget gecti falan dememistir.

bu davranis duyarli ve gercekci bir davranistir. bir basbakan´in "panikten paniklemesi" diye birsey olmaz. ayni isi, ekonomistlerin "kriz cok kötü vurdu" dedigi türkiye devletinin basbakaninin da yapmasi gerekir. yoksa basbakan halkina karsi seffaf ve dürüst bir durus icerisinde olmus olmaz, ki bu da basbakan olmanin olmazsa olmaz sartlarindan birisidir.

yanlistir, kriz türkiye´yi teget falan gecmemis, fena vurmustur. basbakanin bu konuyu dile getirmesi, halkini "kötü günlere" hazirlamasi, onun görevlerinden birisidir. almanya gibi ekonomisi iyi olarak bilinen bir ülkenin basbakani bile bunu yapiyorsa, türkiye basbakaninin da - ki onun da oldukca kafali ekonomistleri vardir mutlaka ve o adamlar basbakana "bizim ekonomi var ya basbakanim valla deli fisek gibi, krize bi höt dedi kriz korktu, bize bir sey yapamiyo" demiyorlardir, bu sekil konusmalarla türkiye halkini ülkenin gidisati hakkinda bilgilendirmesi gerekir.

cünkü kanimca onun bulundugu konumdan manzara daha bir aciklikla görülüyor, olmalidir. kulenin tepesindeki adam gibi "asagidakileri" ,buradan bakinca söyle söyle görünüyor, diye bilgilendirmelidir.